Fånga fler minnen

SKRIVET I SAMARBETE MED SOUVENAID
Visste du att det finns kostbehandling att sätta in i ett tidigt stadie av Alzheimers sjukdom? Näringsdrycken Souvenaid innehåller en mix av näringsämnen som hjärnan gillar lite extra. Så här fungerar Souvenaid.

Demens, även kallat kognitiv svikt, är en av våra stora folksjukdomar. Enligt Alzheimerfonden insjuknar varje år upp emot 25 000 personer i Sverige i någon form av demenssjukdom och alzheimer är den absolut vanligaste. Det finns inga botemedel, men sjukdomsförloppet kan bromsas, speciellt om den drabbade får hjälp tidigt. 

Förlorade kopplingar i hjärnan
I våra hjärnor finns ett stort nätverk med miljarder nervceller, som en gigantisk telefonväxel. Nervcellerna kopplas ihop med något som kallas synapser, som i vår liknelse får representeras av effektiva växeltelefonister. I en frisk hjärna försvinner och återbildas dessa synapser kontinuerligt och balanserat. Växeltelefonisterna arbetar i synkroniserade skift och kopplingen mellan nervtrådarna fungerar som den ska.

Men i en Alzheimerdrabbad hjärna försvinner synapserna snabbare än nya hinner återbildas. Det blir brist på växeltelefonister i nätverket, framför allt i hippocampus som är den del av hjärnan som hanterar minnet. Det är därför problem med minnet är ett tidigt tecken på alzheimer. 

Kosten spelar roll 
Vad vi äter är viktigt för att hålla hjärnan i form. Vissa näringsämnen tycker hjärnan om extra mycket. Till favoriterna hör omega-3 fettsyror, uridin, kolin, B-vitaminer, antioxidanter och fosfolipider. Alla dessa näringsämnen, som finns i helt vanlig mat, kan hjälpa till med återbildningen av synapserna och därmed också sakta in sjukdomsförloppet i ett tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. 

Men det är lite klurigare än vad det först verkar. För det kan vara svårt att få i sig rätt mängd, och framför allt rätt sammansättning, av de näringsämnen som behövs för att hålla synapserna nöjda. En mix som är optimerad i näringsdrycken Souvenaid.

- Det som gör att Souvenaid fungerar är kombinationen av näringsämnena i näringsdrycken. Mixen ger större effekt än om du hade fått i dig varje näringsämne separat, förklarar Maria Linsmo, Brand Manager på Nutricia som tillverkar Souvenaid. 

Positiv effekt
Den positiva effekten av Souvenaid hos alzheimerdrabbade är påvisad i studier, varav flera pågått under lång tid. Här i Sverige har Souvenaid funnits på marknaden sedan 2014 och i vårt grannland Finland är produkten mycket populär. 

- I studier har man sett positiva förändringar hos de testpersoner som druckit Souvenaid varje dag under en längre tid, tre till sex månader, säger Maria Linsmo.

Det rekommenderas alltså att dricka Souvenaid kontinuerligt, en flaska om dagen under en längre tid för att uppleva de positiva effekterna. Men tänk på att sjukdomsförlopp alltid är individuella och du bör rådgöra med vårdpersonal innan du börjar med Souvenaid. 

Om du eller en nära anhörig till dig inte är diagnostiserad med, men misstänker alzheimer, är det viktigt att du pratar med en läkare eller annan vårdpersonal som kan hjälpa dig vidare med tester och utredning för att ge dig rätt stöd och behandling.

Fakta om Souvenaid

Souvenaid används för kostbehandling av tidig Alzheimers sjukdom.

Souvenaid kan köpas på de flesta apotek. Under vecka 43-44 2022 finns produkten till ett extra bra pris på www.apotea.se.

Souvenaid kommer i en liten flaska på 125 ml och finns i tre smaker: Vanilj, jordgubb och cappuccino. Flaskorna kan förvaras i rumstemperatur men smakar bäst väl kyld. Den rekommenderade dosen är en flaska om dagen.

Produkten innehåller mjölkprotein men har lågt innehåll av laktos och är glutenfri. Tänk på att inte använda Souvenaid om du är allergisk mot fisk, soja eller mjölkprotein.

Souvenaid är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål och ska användas under medicinsk övervakning.

Nutricia är företaget som producerar Souvenaid, här kan du läsa mer på deras hemsida.

Translate