Villa Cederschiöld

Erstagatan 1F, Södermalm, Stockholm

Om oss

Till dagverksamheten på Villa Cederschiöld välkomnar vi dig med demenssjukdom men även dina anhöriga och närstående.

Du möts av engagerad och erfaren personal som är där för att göra din dag så glädjefylld som möjligt. Syftet är att ge dagen struktur och innehåll, skapa en känsla av tillhörighet.

Hos oss inleds dagen med en gemensam frukost och de gäster som tycker om att ha sysselsättning brukar hjälpa till med till exempel dukningen.

Fakta Om oss

Kostnader

För att delta i vår dagverksamhet tar Stockholm stad ut en avgift som du kan läsa mer om här.

Öppettider

Vi har öppet 09.00-15.00 varje vardag, på onsdagar har vi öppet mellan 09.00-14.00. Helger och röda dagar har vi stängt.

Antal platser

Vi tar emot 15 gäster varje dag.

Målgrupp

Villa Cederschiölds dagverksamhet är en social verksamhet för dig över 65 år och som har en demenssjukdom.

Aktiviteter

Hos oss är det du som gäst som står i fokus och det är viktigt att du får ta del av meningsfulla aktiviteter som speglar dina intressen. Det kan vara vardagliga sysslor som till exempel att skala äpplen till dagens efterrätt, stryka tvätt, vattna blommor eller ägna sig åt någonting kreativt som sång, dans eller Qigong-inspirerad gymnastik. Vi brukar lösa korsord och lägga pussel tillsammans och ibland spelar vi något sällskapspel. Gemensam tidningsläsning ger inspiration till diskussioner och samtal om händelser i nutid och dåtid.

I bildrummet samlas gäster som är intresserade av måleri eller som gillar att pyssla. Vi har instrument som piano och gitarrer som våra gäster kan spela på.

Om någon gäst behöver vila en stund under dagen så finns det tillgång till en säng.

Utevistelse
Vi erbjuder dagliga promenader när vädret tillåter. På sommarhalvåret tillbringar vi mycket tid utomhus vid vår uteplats som finns i anslutning till dagverksamheten. Vi besöker ofta våra kolonilotter som ligger i närheten för att plocka blommor eller för att påta i jorden. Vid kolonilotten är utsikten fin över vattnet vilket inspirerar till trevliga samtal.

Andakt
Varje vecka kan de som önskar delta i en andakt i Ersta kyrka. Vi sjunger välkända psalmer och sånger. Ibland medverkar någon av våra gäster med exempelvis pianospel.

Tilläggstjänster
Om du har svår att komma iväg på fotvård har vi kontakt med en fotvårdsspecialist som besöker oss på Villa Cederschiöld. Prata med oss om du vill boka en tid.

Anhörigträffar
Vi anordnar träffar då anhöriga har möjlighet att komma till oss för att ställa frågor och söka råd. Vi finns här som stöd för anhöriga för vi vet att det kan vara utmanande att vara anhörig till en person med demenssjukdom. 

Personal

På Villa Cederschiöld jobbar tre personer som är utbildade undersköterskor och de har lång erfarenhet av att jobba med personer med demenssjukdom. De har även gått och går kontinuerligt olika fortbildande utbildningar inom området.

Flera gånger i veckan besöks vi av volontärer vilket möjliggör att vi har tid för längre aktiviteter som långpromenader och fika på stan.

Kontaktperson
En i personalen utses till din kontaktperson som du planera dina aktiviteter med. Det är även din kontaktperson som håller i kontakten med dina anhöriga och som ansvarar för din dokumentering.

Arbetssätt och metoder
Vi använder oss av metoderna validation och reminiscens. Med hjälp av validationsmetoden stödjer vi våra gäster genom att knyta ihop livets trådar och uttrycka känslor och behov. Metod bidrar även till att personalen blir mer lyhörd och förstår våra gästers behov och på så sätt blir vi bättre på att hantera beteendeproblem som kan uppstå vid demenssjukdom.

Reminiscensmetoden innebär att vi medvetet arbetar med att väcka och stimulera slumrande minnen. Resultatet av dessa båda metoder blir en ökad upplevelse av meningsfullhet för våra gäster.

Kompetensutveckling

Personalen deltar i kompetenshöjande utbildningar som inom områden som mat och måltid, bemötande och kontaktmannaskap.

Faktaruta personal

Språk

Svenska

Språk kommentar

All personal talar svenska både i tal och skrift.

Mat & dryck

Dagen inleds med att vi äter en gemensam frukost, sedan serverar vi lunch och dagen avslutas med gemensamt eftermiddagskaffe. All mat lagas i vårt eget kök och vi är noga med att prata med våra gäster för att höra vilka rätter de tycker om. Vi bakar även eget kaffebröd. För dig som önskar är du välkommen att delta i de praktiska sysslorna kring måltiden. Vi är alltid noga med att följa de olika hygienrutinerna när vi lagar mat.

Måltidsmiljön
Vi lägger stor vikt vid att skapa en måltidsmiljö som stimulerar till social samvaro och matglädje. Vid måltiderna använder vi oss av bordsplaceringar för att skapa en god stämning. Måltiderna får gärna ta tid.

Högtider
För oss på Villa Cederschiöld är det viktigt att ta vara på varje tillfälle till fest som högtider eller våra gästers födelsedagar. Vid födelsedagar bjuder vi på tårta och högtider firas med säsongsanpassad mat och extra fin dukning. 

Individanpassat måltidskoncept
På Erstas diakonis äldreboenden serverar vi måltider enligt det individanpassade måltidskonceptet The Meal Watch. Genom att servera vad varje person behöver, vill ha och vid de tidpunkter som personen faktiskt är hungrig minimeras risken för undernäring. Blir du nyfiken? Läs mer här!

Fakta mat

Var lagas maten?

Maten lagas av personalen på Villa Cederschiöld

Ta sig hit

Färdtjänst fram och tillbaka ingår när du blir beviljad en plats hos oss.

Kontakt

Fakta Kontakt

Organisation

Ersta diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-714 64 03

Kontaktperson

Ulrika Blumfelds, verksamhetschef

Gatuadress

Erstagatan 1F

Postnummer

116 28

Postort

Stockholm

Vill du delta?

Villa Cederschiölds är öppen för dig med demenssjukdom som bor i Stockholm. För att kunna delta i våra dagverksamheter behöver du ett beslut från din biståndshandläggare. Boende i Stockholms stad kan kontakta Äldre direkt för mer information på telefon 08-80 65 65 eller göra en ansökan på Stockholm stads webbplats.

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-714 64 03

Translate

Tyck till