Solrosbacken

Solrosbacken

Skärgårdsvägen 221, Värmdö

Besök hemsida
Inriktningar
Demens
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Här på Solrosens dagvård erbjuder vi en trygg och fin miljö för den som lider av demenssjukdom. Vi strävar efter att våra gäster ska känna gemenskap, njuta av trevliga måltider och genom att vara delaktiga och aktiva, stärka sin självkänsla. Vi spenderar mycket tid ute, oavsett väder.

Våra gäster har alla en demenssjukdom, bor hemma och kommer till oss för att slippa den ensamhet de kan uppleva hemma. Vi använder oss av något som kalla reminiscens och validation, vilket bland annat innebär att vi pratar mycket om minnen från förr. Vi lyssnar på musik från förr, äter mat som våra gäster åt när de var yngre och använder oss av föremål som väcker minnen.

Solrosbacken ligger i samma byggnad som äldreboendet Ljung. Våra lokaler består av salongen med soffor där vi hittar på våra aktiviteter, köket där vi tillreder vår mat och en uteplats där vi är när det är fint väder. Vi har också ett rum med en säng för den som behöver vila. Ljung har en fin trädgård där vi brukar promenera.

Kostnader

Du betalar en avgift till Värmdö kommun

Öppettider

10.00 – 15.00 måndag till söndag

Antal platser

8

Målgrupp
Social samvaro för personer med en demenssjukdom

Aktiviteter

En dag på Solrosbacken
Dagen börjar med att vår chaufför hämtar upp våra gäster hemma. När alla kommit fikar vi tillsammans och efter det brukar vi gå ut en stund. När vi kommit in är det dags för lunch, ibland brukar våra gäster hjälpa till att förbereda lunchen. Om man vill finns det möjlighet att vila efter maten. Sedan samlas vi i salongen där vi gör något gemensamt som att läsa en bok, ha frågesport eller prata minnen. Vi kan också sitta ute om det är fint väder. På eftermiddagen är det sedan dags för fika innan vår chaufför kommer för att skjutsa hem våra gäster igen.

Aktiviteter på Solrosbacken
Musik tar upp en stor del av våra dagar, vi har en person som kommer hit och har allsång. Våra gäster får önska musik som vi spelar, ofta är det musik från förr som får oss att minnas dessa år. Vi spenderar mycket tid ute, varje dag tar vi en promenad oavsett väder. Exempel på andra aktiviteter är gymnastik och frågesport. Att umgås med varandra är viktigt, att bara kunna sitta ner och få prata med något betyder väldigt mycket för våra gäster. 

Personal

Personalen på Solrosbacken är undersköterskor med lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorg och dagverksamheter. Det är en stabil personalgrupp med låg personalomsättning där våra medarbetare trivs och på så sätt skapar en god stämning.

Solrosbacken ligger i samma hus som äldreboendet Ljung. Tack vare det har vi tillgång till en demensvårdsutvecklare, för hjälp och stöd. Demensvårdsutvecklaren ser även till att vår personal är har koll på den det senaste i demensforskningen.

Vi har också tillgång till en sjuksköterska som har hälso- och sjukvårdsansvar för våra gäster under tiden de befinner sig här. Sjuksköterskan kan tex hjälpa till med att ge mediciner och insulin.

För oss är det viktigt att lära känna våra gäster, deras behov och vad de tycker om. Därför är samarbetet med anhöriga en viktig del i vår verksamhet. Tack vare en bra dialog med anhöriga skapar vi fina dagar och ser till att våra gäster trivs och mår bra när de är hos oss.

Kompetensutveckling

Vår personal får ständig kompetensutveckling.

Språk
Engelska
Kollektivavtal

Ja, personalen omfattas av ett kollektivavtal.

Mat & Dryck

Trevliga gemensamma måltider
Måltiderna på Solrosbacken är en viktig del av dagen då vi sätter oss ner i vårt kök för att äta god mat och umgås. Vår personal sitter med under måltiderna och äter tillsammans med våra gäster, både för att vara sociala och som stöd för de som behöver hjälp. Att äta tillsammans är ett sätt för våra gäster att öva sig på sociala sammanhang och vi har märkt att våra gäster blir piggare och klarar mer när de får i sig näringsrik mat.

Maten som serveras
Vi serverar förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Ibland lagar vi egen mat från grunden och ibland kommer maten från Dafgård och värms på plats. Våra gäster får önska vilka maträtter de vill ha, så kan vi oftast ordna det. Vi försöker serveras mat som väcker minnen från förr, det vill säga mat från när våra gäster var yngre som de känner igen och uppskattar. Om våra gäster vill är de välkomna att hjälpa till med förberedelserna inför måltiderna.

Ibland bakar vi också eget kaffebröd till vår fika.

Var lagas maten?
Färdiglagad mat från Dafgård och vi lagar även egen mat

Ta sig hit

Vi har en egen buss med plats för åtta personer, Attendobussen, som hämtar våra gäster och sedan kör hem dem vid dagens slut. För gäster som behöver extra stöd och hjälp när de kommer hem ser vår chaufför till att de tas emot av hemtjänsten eller en anhörig som finns på plats.

Kontakt

Organisation
Organisationsform
Företag
Hemsida
Kontaktperson
Veronique Annink, 072-141 74 22
Gatuadress
Skärgårdsvägen 221
Postnummer
139 34
Postort
Värmdö

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.