Fallsäkra ditt hem

Tips på hur du fallsäkrar ditt hem

Tre fjärdedelar av alla fallolyckor bland personer över 65 år sker i den egna bostaden. Här hittar du tips som hjälper dig minimera de vanligaste fallriskerna i hemmet. En del saker kan tyckas så självklara att de lätt förbises. Använd listan till att gå igenom vad du kan göra för att fallsäkra just ditt hem.

Många av tipsen nedan är enkla att fixa själv eller med hjälp av någon närstående. Om du har ett funktionshinder som kan styrkas av medicinsk personal kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Läs mer om det här.

Belysning

Se till att belysningen i din bostad är bra. Du kan byta ut gamla lampor till starkare och/eller skaffa energisnåla lampor som håller längre, så slipper du byta så ofta.

Lampor styrda med rörelsedektektorer är ett tips. Lampan tänds då automatiskt när du går in i ett rum vilket kan vara bra om du t.ex. behöver gå upp på natten.

Trappor och trösklar
Ta bort trösklar.
Ha ledstänger på båda sidorna i trappor.
Ha bra belysning i trappor.

Markera trappstegen längst ut med en kontrasterande färg eller en halkfri maskeringstejp. Se bara till att tejpen inte lossnar och blir en fara i sig.

Golv
Flytta på möbler så du har fria ytor där du rör dig.
Lägg inte saker på golvet.

Ha inga löst liggande sladdar. Det finns många smarta lösningar för att samla sladdar: 1) Låt installera fler vägguttag. 2) Fäst de längs med väggen.

Lägg en antihalkmatta under mattor som lätt halkar undan när man går på dem. Mattor bör ligga stadigt på golvet och inte ha kanter som man kan snubbla på.

Badrum
Använd halkskydd i bad och/eller dusch.
Montera stödhandtag i bad och/eller dusch samt vid toalett.

Överväg att installera en dusch om du har badkar. I duschen kan du använda dig av enklare hjälpmedel som en duschpall med stödhandtag.

Se till att badrumsgolvet är halkfritt. Torka alltid upp vatten som hamnat på golvet direkt.

Ha tvål, schampo och handduk nära till hands för att inte behöva sträcka dig.
Sovrum

Se till att ha belysning om du behöver gå upp på natten, t.ex. till badrummet. Du kan: 1) Placera en lampa nära sängen så den är lätt att nå. 2) Använda nattlampor (en lampa med skymningsrelä). 3) Ha lampor styrda med rörelsedektektorer. Lampan tänds då automatiskt när du går upp. 4) Ha en vanlig ficklampa brevid sängen. Ficklampa finns även i vissa mobiltelefoner.

Ha inte överkast, kuddar eller lakan liggandes på golvet.
Kök
Förvara de saker du oftast använder på lättåtkomliga hyllor.

Använd en trappstege med handtag att stå på om det är något du behöver komma åt. Stå aldrig på en stol.

Telefon och trygghetslarm

Se till att alltid ha något sätt att kommunicera nära till hands om olyckan trots allt skulle vara framme. Du kan: 1) Placera telefoner på olika ställen i bostaden. Kanske på ett lägre bord så du kan nå dem även om du inte kan resa dig upp. 2) Alltid ha mobiltelefonen i fickan. 3) Använda ditt trygghetslarm.

Skriv en stor lapp vid telefonen med nödnumret 112 och spara numret i mobiltelefonen. I stressade situationer kan det vara svårt att komma ihåg vart man ska ringa.

Entré och trapphus
Se till att ha bra belysning vid ingången till ditt hem.
Ha ledstänger vid trappor och trappsteg.
Placera en bänk eller något annat du kan sätta dig på om du behöver vila.
Om du bor i flerfamiljshus så kan du prata med fastighetsvärden/styrelsen eller den i kommunen som ansvarar för bostadsanpassningen och fråga om möjligheten att göra förbättringar.
Smarta produkter och hjälpmedel

Använd smarta produkter och enkla hjälpmedel som underlättar vardagen och minskar risken för att du ska falla. T.ex. anpassade möbler, tröskellösa golv, nattlampor och duschrum. Här kan du läsa mer om smarta produkter och hjälpmedel.

Använd bra inneskor som är halkfria och sitter ordentligt på foten.
I vardagen

Ha saker du ofta använder på lättåtkomliga ställen. Om du behöver komma åt något som är placerat högt, kom ihåg att aldrig stå på en vanlig stol utan använd en trappstege med handtag. 

Undvik att putsa fönster, byta glödlampor i taket, eller sätta upp gardiner. Du kan höra med kommunen om det finns en så kallad "fixartjänst" som du kan få hjälp av med vissa typer av sysslor. Fixartjänsten innebär att kommunen har medarbetare som åker hem till äldre och hjälper dem. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Gå inte omkring i bostaden med dina läsglasögon på. De försvårar avståndsbedömningen.

Använd rollator inomhus om du har problem med balansen och/eller yrsel.
Kom ihåg!

Husdjur är underbara som sällskap, men kan ibland komma ivägen. I statistiken kan man se att husdjur är inblandade i samband med fall.

Att göra små justeringar i ditt hem och i ditt dagliga liv betyder inte att du måste begränsa dina aktiviteter. I själva verket kan det ge dig en större frihet och självständighet.

Translate