Neuberghska Bambergska Äldreboendet

Om oss

Här erbjuder vi vård och omsorg åt pensionärer i en vacker miljö med kulturell och religiös prägel. Hemmet är främst avsett för personer med anknytning till den Judiska församlingen i Göteborg men är öppet för alla oavsett trosuppfattning.

Medarbetarna på det judiska äldreboendet har kunskap om judisk tradition och tro. Vi firar alla judiska högtider och helger och allt mat som serveras är kosher. Vi är fristående från den judiska församlingen men de är närvarande och rabbinen besöker oss.

Vi har lagt stor vikt vid att byggnaden skall uppfylla både dagens och morgondagens krav på god äldreomsorg, där behovet av god funktion är tillgodosett, samtidigt som miljön är hemlik och ombonad.

I samma hus som äldreboendet ligger en skola och förskola och ett av syftena med byggnaden är att tre generationer ska kunna umgås med varandra. Umgänget är framför allt viktigt för många av de äldre judar som kom till Sverige som flyktingar och idag lever isolerade. Bland de äldre inom de etniska minoriteterna i Sverige har det just visat sig finnas ett stort och förbisett behov av gemenskap med andra av samma ursprung.

Organisationsform
Idéburen verksamhet

Boendet

Allmän beskrivning

Stort fokus har lagts på den konstnärliga utsmyckningen av byggnaden och på att skapa en ombonad och vacker miljö. Byggnaden är ritad av Jan Izikowitz som också ritat Göteborgs Operan och i den stora matsalen finns en av de största glasmålningarna som gjorts under modern tid i Sverige.

På varje våningsplan finns ett kombinerat vardagsrum och matsal där det serveras frukost och kvällsmat. I den större matsalen serveras pensionärer från de somatiska våningarna lunch och varje fredag sabbatmåltid.

Boendet ligger högt med vacker utsikt och vi har en fin innergård där vi vistas ofta och en stor samlingslokal för idrotts- och kulturverksamheter.

Här finns också sex seniorlägenheter för personer över 70 år med företräde för personer med judisk anknytning.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
50
Avdelningar
3
Lägenheterna
De boende möblerar med egna möbler
Höj- och sänkbar säng med madrass ingår
Ett litet kök finns
Enkelrumslägenheterna är 40-45 kvadratmeter och parlägenheterna cirka 55
Öppen planlösning
De flesta lägenheter har egen balkong
Helkaklat handikappanpassat badrum
Alla lägenheterna har mycket hög standard med parkettgolv
Trygghetslarm finns
Uttag för fast telefon och tv finns
Ett mindre källarförråd ingår
På boendet
Två matsalar, av vilka en kan användas som synagoga.
På varje våningsplanen finns en matsal för frukost och kvällsmat samt dagrum med tv.
Ett stort bibliotek med kakelugn från 1700-talet
Fotvård och hårvård kan erbjudas på plats mot extra kostnad
Uteplatser

Aktiviteter

Vi har ett rikt utbud av aktiviteter för både kropp och själ. Vi har en aktivitetssamordnare som ansvarar för att du ska ha möjlighet att delta i både individuella och gemensamma aktiviteter. Många av aktiviteterna är återkommande för att skapa kontinuitet.

Alla har en egen kontaktperson som man i första hand gör de individuella aktiviteterna med.

Varje vecka har vi gymnastik, promenader, mindfullness/avslappning och filmvisning då vi tittar på både nya filmer och gamla klassiker. Musik är ständigt närvarande och vi lyssnar både på inspelningar och har gäster som spelar levande musik. Boendets egen kör, 55+, träffas var tredje vecka och sjunger tillsammans.

Varje tisdag och torsdag har vi öppet hus med kaffe och kaka. Då får vi ofta besök av pensionärer som inte bor hos oss men som kommer för att umgås. Sommartid har vi grillkvällar varje onsdag på vår innergård.

Vi ordnar regelbundet utflykter i grupp eller individuellt då vi åker till havet, trädgårdsföreningen, kyrkogården och affären. Allt utifrån individuella önskemål.

Vid de stora judiska helgerna Pesach, Roch Hashana, Sukot och Shavout dukar vi upp för fest och alla anhöriga är välkomna att delta.

I och med vårt samarbete med judiska förskolan och skolan som ligger i samma fastighet så blir det ofta möten mellan gammal och ung. Barnen kommer hit och sjunger, läser dikter, målar tavlor och spelar schack med de boende.
 

Mat & Dryck

Vi har ett eget kök som är husets hjärta där all mat lagas. Äldreboendet håller på de judiska traditionerna och serverar koshermat. Judiska mattraditioner blandas med kokkonster från världens alla hörn. Köket strävar efter att använda så mycket ekologiska råvaror som möjligt.

Måltiderna är dagens höjdpunkt för många och vi lägger stor vikt vid att servera god, vällagad mat. Vi tycker det är viktigt med ett trevligt dukat bord, nybakat bröd och härliga dofter, smaker och färger.

Vi serverar frukost, 11-kaffe, lunch, mellanmål, kvällsmat. Är man hungrig kan man alltid få någonting att äta däremellan.

Varje fredag serveras det vin vid sabbatmåltiden. Vi bjuder på öl och vin vid festliga tillfällen och vid pubaftnar.

Vid varje måltid finns det flera rätter att välja på och självklart anpassas maten till varje boendes behov. Om man av någon anledning vill äta i sin egen lägenhet går det också bra. På demensboendet sitter personalen alltid med under måltiderna. I övrigt är det utifrån behov och önskemål.

Varje fredagskväll serverar vi en trerätters sabbatsmåltid i anslutning till kiddushen.

Köket är toppmodernt med all tänkbar utrustning som krävs för ett kosherkök och det står under tillsyn av Judiska Församlingens Rabbin. I huset finns en kosherbutik som drivs av den judiska församlingen där vi gör våra inköp.

Var lagas maten?
All mat lagas i vårt egna kök.

Vård & Omsorg

Vi jobbar med att stärka det som den boende själv kan och ta tillvara på de egna resurserna. Omsorgen och vården ska vara anpassad efter egna önskningar för att skapa en meningsfull vardag.

Alla har en egen kontaktperson som ansvarar för att lära känna den boende allra bäst. Vid inflyt görs en genomförandeplan som upprättas tillsammans av den boende och kontaktpersonalen.

Omsorg

Merparten av våra anställda är undersköterskor. Vi har tillgång till omvårdnadspersonal dygnet runt. Städning av lägenheterna utförs av specialutbildad städpersonal.

Alla boende får hjälp av personalen med klädtvätt. De boende har sina egna lakar och handdukar som tvättas på plats av personal. Fönsterputs och klädvård ingår i servicen.

Vård

Vi har egen sjuksköterska måndag-fredag 07-21 och 07-16 på helgen. Övrig tid har vi tillgång till kommunens hemsjukvård. Alla boenden har en egen patientansvarig sjuksköterska.

Vi har tandvård via Oral Care som kommer till boendet. Vi kan även ledsaga till en reguljär tandläkare.

Vi har också en egenanställd kurator på plats några dagar i veckan för den som behöver prata eller få hjälp med mer administrativa uppgifter.

Tilläggstjänster

I huset finns fotvård, frisör och manikyr. Vi hjälper till med besök hos sin vanliga frisör

Personal

Hos oss finns undersköterskor och annan omvårdnadspersonal på plats dygnet runt. Här arbetar också sjuksköterskor, rehabpersonal, kökspersonal och fastighetsskötare. Vi leds av en styrelse och det finns en verksamhetschef.

Kompetensutveckling

Personalen utbildas kontinuerligt både i grupp och utifrån individuella behov. All personal på demensboendet har gått kursen sinnesstimulering för dementa. Vissa har även gått en reflektionshandledareutbildning.

Språk
Engelska
Kollektivavtal

Kvalitet

Vi arbetar aktivt med förbättringsarbete, med avvikelser och klagomål, både i personalgrupperna och gentemot de boende. Vi har en speciell blankett för klagomål och synpunkter som de boende kan fylla i. Har regelbundna möten om kvalitet och uppföljning.

Kvalitetsregister
Kvalitetsutvärderingar
Övrigt
Vi är medlemmar i FAMNA

Kontakt

Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Kim Jering, verksamhetschef
Gatuadress
Doktor Allards Gata 4
Postnummer
413 23
Postort
Göteborg
Vill du bli kund hos oss?

Kontakta biståndsbedömaren i din hemkommun. Har man frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig direkt till oss. Äldre från hela landet med judisk bakgrund kan ansöka via sin kommun om att bo här till följd av lagen om etniska minoriteter.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Neuberghska Bambergska Äldreboendet

Centrum

Söker du jobb?

Du är alltid välkommen att skicka spontan intresseanmälan till oss, även när vi inte annonserar efter personal.

Ansökningar skickas till:
Josefine.N@nbhemmet.se

Läs mer här

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.