Gutasunds Äldreboende

Valthornvägen 53, Uppsala Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Lediga platser

Om oss

Gutasunds nybyggda äldreboende erbjuder alla fördelar med ett modernt boende samtidigt som vi återknyter till traditioner och lokal kulturhistoria.

Vi utgår från varje persons önskemål och behov vilket återspeglas i allt från hur vi arbetar till den hemlika miljön och vackra trädgården. Varje del är utformad utifrån expertis om demens och kognitiv svikt, vilket gör Gutasund till det perfekta boendet för livskvalitet på ålderns höst.

Gutasund ligger i ett bostadsområde vid Gottsunda centrum endast 7 km från centrala Uppsala och har närhet till Roslagens vackra natur och Ekolns sjö. Invid boendet finns ett stort utbud av service som apotek, matbutik, café, restauranger, ett flertal butiker, vårdcentral, bibliotek och teater. Kommunikationerna till centrala Uppsala är goda och det finns gott om parkeringsplatser för besökare.

Här hittar du nyheter från oss på Gutsunda.


Organisationsform

Företag

Driftsform

Egen regi

Du kan välja oss även om du bor i:

Sigtuna kommun

Boendet

Ett personligt boende
Lägenheterna är ljusa och fräscha. För att få det personligt får man själv inreda som man vi ha det. För att enkelt ta frisk luft och blicka ut över omgivningarna finns det rymliga balkonger på varje våning.

Vardagsrum, matsal och andra gemensamma delar på boendet är stilfullt möblerade i enkel gustaviansk stil för att skapa en traditionell och lugn miljö. Tillsammans inreder vi också vissa gemensamma miljöer för att göra det hemlikt och för att skapa koppling till varje boende.

Boendemiljö anpassad för personer med demens eller kognitiv svikt
 En lugn och trygg miljö är avgörande för att må så bra som möjligt vid en demenssjukdom. Vi lägger därför stor vikt vid att anpassa boendemiljön för att förstärka rumsuppfattningen, att göra den hemlik, varm och trygg. Varje detalj; från material, färger, möbler för att nämna några, är genomtänkta och anpassade för att möta personer med demens på bästa sätt. Allt i miljön såväl inne som ute handlar om att göra verkligheten begriplig och trygg.

Lediga platser

  • Demens - Permanent
  • Omvårdnad - Permanent

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

72

Avdelningar

8

Lägenheterna

  • Stort anpassat badrum
  • Pentry
  • Specialanpassad säng

På boendet

Det finns trådlös internetuppkoppling för den som behöver

Aktiviteter

Meningsfull dag, varje dag – precis som man vill ha den
På Gutasund utgår vi från varje persons egna önskemål om hur man vill leva och vad som skapar en meningsfull vardag. Vi är därför noggranna med att ta reda på hur den äldre vill ha det. Hur vi ska arbeta utifrån den enskildes önskemål och behov, beskrivs i en genomförandeplan som vi följer upp regelbundet. Denna revideras när den äldre vill det. Vi tar också in delar av det samhället har att erbjuda till boendet. Det kan vara kultur som högläsning och bokbuss eller föreläsningar.

Det finns ett speciellt rum för aktiviteter efter de boendes behov, där inredningen är genomtänkt för att bjuda in till rörelse, aktivitet och stimulering, oavsett om det är filmvisning eller middag. För den som vill erbjuder vi gemensamma aktiviteter; allt från musik och underhållning, spelkvällar, dans, rörelse eller olika uteaktiviteter beroende på årstid. Allt för att den enskilde ska kunna få sin dag som han/hon vill ha den.

Trädgården en oas med möjlighet till lugn eller aktivitet
Den vackra trädgården som blommar från vår till höst utgör en oas vid boendet. Med fruktträd, växter som naturligt lockar fåglar och en porlande fontän skapas en harmonisk plats med möjlighet för både lugn och aktivitet. Man kan såväl ta en promenad på gångstråken som att plantera vid de egna odlingarna eller bara sätta sig ned för att titta på fåglarna, grönskan och för att njuta av dofterna.


Mat & Dryck

Måltiderna en viktig del av livskvaliteten
Måltiderna ska vara en höjdpunkt på dagen; från hur det smakar och serveras till att det är en lugn miljö och att man får sitta med dem man gillar. Maten som serveras är varierad och näringsrik och menyerna utgår från säsongens utbud. Är du nyfiken på vad som serveras hittar du vår meny längst ner på vår hemsida under rubriken "Veckans meny". För den som har speciella behov anpassar vi maten.

Det doftar ofta kaffe och hembakat i vardagsrummen och köken. Bakningen sköter vi tillsammans med dem som vill och vi bakar både till maten och fikat. Det finns alltid färsk frukt.

Vård & Omsorg

Omvårdnad och respektfullt bemötande
Vår erfarenhet och kunskap gör oss övertygade om att omsorgen måste vara mycket mer individuellt utformad än den har varit. I varje läge handlar det om att föra en dialog den äldre. Därför har vi utformat en verksamhet där varje person står i centrum, i alla lägen. För att erbjuda den bästa omsorgen och miljön har Frösundas experter inom kognition och demens varit delaktiga i varje del av Gutasunds planering. Allt för att stödja till en trygg och självständig vardag.

Våra medarbetare får utbildning i kognition, allt för att kunna ge ett respektfullt bemötande utifrån varje persons förutsättningar. Det handlar om att vara lyhörd och professionell. Bemötandet utgår från en gedigen kunskap om demenssjukdomar och kognitiv svikt liksom respekt, engagemang och nyfikenhet för varje person. I två reportage i SvD kan du läsa mer om vårt arbete och utbilding inom demens och hur lokalerna är anpassade för att underlätta för dementa.

Våra medarbetare ser till det friska och arbetar för att locka fram förmågor utifrån förutsättningar. Därför finnas det möjlighet till aktiviteter som passar varje boende. Det skapar lugn och trygghet att få göra det man vill och kan.

En personlig kontaktman – med fokus på den äldre
Varje boende har en egen kontaktman som har huvudansvar för omsorgen. Denne ger extra stöd med vardagliga ting som att boka tid hos frisören eller tandläkaren. Kontaktmannen ansvarar också för att vården och omsorgen genomförs enligt genomförandeplanen och reviderar den när önskemål ändras. Kontaktmannen är också en länk som håller kontakt med dig som närstående.

Tilläggstjänster

Vi erbjuder också tjänster som frisör, fotvård eller massage.

Personal

Medarbetare med fokus på den enskildes bästa
Verksamhetschefen är ansvarig för hela verksamheten på Gutasund. Våra sjuksköterskor har det medicinska ansvaret på boendet. Undersköterskorna sköter den dagliga vården och omsorgen och har ansvar som kontaktman. Arbetsterapeuten arbetar förebyggande, habiliterande och rehabiliterande. Denne identifierar rehabiliteringsbehov och bedömer genomförandeförmåga kring personlig vård och aktiviteter.

Vår fysioterapeut arbetar likt arbetsterapeuten förebyggande, behandlande och rehabiliterande. Fokus ligger på att lindra smärta och rörelseproblem som hotar och begränsar människans rörelseförmåga. För att säkerställa en näringsrik och hälsosam mat har vi en kostchef och dietist. Sakkunnig inom demens och kognitiv svikt ska säkerställa det bästa bemötandet för personer med demenssjukdom.

Läkare kommer två gånger per vecka.

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

I verksamheten finns det kvalitetsråd som arbetar med kvalitet och patientsäkerhet. Vi har ett digitalt ledningssystem för kvalitet där verksamhetens rutiner och dokument finns.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) utför varje år kvalitetsgranskning av verksamhetens hälso- och sjukvård och eventuella förbättringsförslag återkopplas till verksamheten. Patientsäkerhetsberättelse upprättas också för varje verksamhet. Frösundas årliga förtroenderedovisning innehåller kvalitetsberättelse och i den finns sammandrag av patientsäkerhetsberättelsen.

Kvalitetsregister

Frösunda arbetar hälsofrämjande och funktionsbevarande samt patientsäkert med stöd av Palliativa registret, Senior Alert, och BPSD.

Kontakt

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

010-130 38 88

Kontaktperson

Anette Josefsson, verksamhetschef

Gatuadress

Valthornvägen 53

Postnummer

756 50

Postort

Uppsala

Vill du bo här?

Uppsala kommun tillämpar valfrihet (LOV). Du har då rätt att utifrån dina behov, själv önska var du vill bo. Efter det att du fått din ansökan beviljad, kan du välja att ställa dig i kö till 3 olika boenden. Frösundas särskilda boende för äldre, Gutasund, ingår i kommunens valbara alternativ, vilket innebär att du har rätt att välja en plats där. Om du inte själv vill eller kan välja, väljer kommunen ut det boende som bäst motsvarar dina behov. När du erbjudits plats, har du 7 dagar på dig att tacka ja eller nej. Från den dag du fått erbjudandet och tackat ja, har du 10 dagar på dig att flytta in på boendet.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

010-130 38 88

Translate

Tyck till