Violens dagverksamhet

Kista torg 3-5, Kista Karta

Besök hemsida
Inriktningar
Demens
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Social tillvaro för dig med en demensdiagnos
Bor du hemma och har en demensdiagnos eller är under utredning är du välkommen till oss på Violens dagverksamhet. Hos oss får du träffa andra och möjlighet att komma ifrån vardagen hemma. Vi fungerar också som avlastning för personer som vårdar sin demenssjuka anhörig i hemmet.  

Du hittar oss i Kista servicehus där vi har stora luftiga lokaler. Vi har även tillgång till andra lokaler i servicehuset som biografen och uteplatsen där vi spenderar mycket tid vår och sommar när vädret tillåter. 

Då alla våra gäster är olika, har olika intressen och behov jobbar vi personcentrerat. Det innebär att vi alltid utgår från vad varje enskild gäst vill göra när de är hos oss. Många av våra aktiviteter går ut på att väcka minnen från förr då detta ofta lugnar personer med en demensdiagnos. 

Kostnader
Du betalar en avgift till kommunen
Öppettider
09.00-15.00
Antal platser
Vi tar emot 14 personer per dag. Vanligast är att man besöker oss några dagar i veckan och sedan utökas besöken när vi märker att du trivs och dina besök gör dig gott.
Målgrupp

Violen vänder sig till personer över 65 med en demensdiagnos eller som är under utredning.

Aktiviteter

Utgår från individen
En dag hos oss börjar runt 09.00 med en gemensam fika och trevliga samtal. Efter det hittar vi på olika aktiviteter. Eftersom alla våra gäster är individer med olika intressen och förutsättningar anpassar vi oss efter dem. Därför har vi inte heller ett fast aktivitetsschema som vi följer.

Minnen från förr
Minnena från förr är ofta de minnen som stannar kvar längst hos personer med en demenssjukdom. Därför lyssnar och spelar vi musik från våra gästers ungdom då den väcker minnen och gör dem lugna. Att titta i gamla böcker från förr framkallar också minnen och leder till trevliga samtalsämnen.

Andra exempel på aktiviteter är bingo, tipsrunda, spela, nagelvård, stickning, läsa tidningen, bakning och promenader. Då vi har gäster från andra delar av världen brukar vi visa filmer och spela musik från deras länder. På våren och sommaren spenderar vi mycket tid utomhus.

Personal

Vi arbetar utefter våra ledord: Öppna, nytänkande och vi visar och skapar tillit.

På Violen arbetar tre personer med lång erfarenhet av att jobba med personer som har en demenssjukdom. En är utbildad Silviasyster som har specialkompetens inom demensvård och lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorgen.

Stjärnmärkt enhet
Violen är en stjärnmärkt enhet sen våren 2021. Utbildningen har gett all personal samt ledningen rätt verktyg för att ge högsta möjliga livskvalité för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Kommunikationen med våra gäster
Många av våra gäster har ett annat modersmål än svenska. Personer med en demenssjukdom tappar ofta sitt andra språk, vilket ofta är svenska. Därför har vi personal som talar både engelska, persiska, arabiska och kurdiska. Vi är även duktiga på att använda oss av gester och lära oss ord på våra gästers språk för att underlätta i kommunikationen.

Anhörigkonsulent
Vi har ett nära samarbete med anhörigkonsulent i anhörigfrågor.

Språk
Arabiska

Mat & Dryck

Dagen inleds med förmiddagsfika då vi serverar smörgåsar, kaffe och juice. Vid lunch dukar vi fint och försöker skapa en mysig och harmonisk stämning, gärna med lugn musik som spelas i bakgrunden. Personalen sitter med under måltiderna då det skapar gemenskap och de finns även där om någon skulle behöva hjälp under måltiden. Efter maten sitter vi gärna kvar och pratar. Innan våra gäster åker hem brukar vi fika tillsammans.

Lunchen beställer vi från Sodexo. Vi går igenom matlistan tillsammans med våra gäster och beställer mat som de tycker om. Till lunchen ingår även efterrätt.

På fredagar brukar vi baka, våra gäster får gärna delta om de vill. 

Var lagas maten?

Vi lagar mat själva en dag i veckan

Ta sig hit

När du beviljas en plats hos oss på Violen ingår transport hit. Bor du i Kista är det personal från hemtjänsten som hämtar och lämnar dig. Bor du längre bort åker du färdtjänst hit och hem igen.

Kontakt

Organisation
Organisationsform
Kommunal
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Maria Wenderlöf, enhetschef, 08-508 014 86
Jane Engberg, silviasyster, 08-508 027 11
Gatuadress

Kista torg 3-5

Postnummer
164 42
Postort

Kista

Hitta hit

Vägbeskrivning

Violens dagverksamhet

Rinkeby Kista

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.