Violens dagverksamhet

Kista torg 3-5, Rinkeby Kista, Stockholm Karta

Om oss

Social tillvaro för dig med en demensdiagnos
Bor du hemma och har en demensdiagnos eller är under utredning är du välkommen till oss på Violens dagverksamhet. Hos oss får du träffa andra och möjlighet att komma ifrån vardagen hemma. Vi fungerar också som avlastning för personer som vårdar sin demenssjuka anhörig i hemmet.  

Du hittar oss i Kista servicehus där vi har stora luftiga lokaler. Vi har även tillgång till andra lokaler i servicehuset som biografen och uteplatsen där vi spenderar mycket tid vår och sommar när vädret tillåter. 

Då alla våra gäster är olika, har olika intressen och behov jobbar vi personcentrerat. Det innebär att vi alltid utgår från vad varje enskild gäst vill göra när de är hos oss. Många av våra aktiviteter går ut på att väcka minnen från förr då detta ofta lugnar personer med en demensdiagnos. 

Fakta Om oss

Kostnader

Du betalar en avgift till kommunen

Öppettider

09.00-15.00

Antal platser

Vi tar emot 10 personer per dag. Vanligast är att man besöker oss några dagar i veckan och sedan utökas besöken när vi märker att du trivs och dina besök gör dig gott.

Målgrupp

Violen vänder sig till personer över 65 med en demensdiagnos eller som är under utredning.

Aktiviteter

Utgår från individen
En dag hos oss börjar runt 09.00 med en gemensam fika och trevliga samtal. Efter det hittar vi på olika aktiviteter. Eftersom alla våra gäster är individer med olika intressen och förutsättningar anpassar vi oss efter dem. Därför har vi inte heller ett fast aktivitetsschema som vi följer.

Minnen från förr
Minnena från förr är ofta de minnen som stannar kvar längst hos personer med en demenssjukdom. Därför lyssnar och spelar vi musik från våra gästers ungdom då den väcker minnen och gör dem lugna. Att titta i gamla böcker från förr framkallar också minnen och leder till trevliga samtalsämnen.

Andra exempel på aktiviteter är bingo, tipsrunda, spela, nagelvård, stickning, läsa tidningen, bakning och promenader. Då vi har gäster från andra delar av världen brukar vi visa filmer och spela musik från deras länder. På våren och sommaren spenderar vi mycket tid utomhus.

Personal

Hos oss på Violen jobbar tre personer, ett vårdbiträde med lång erfarenhet av att jobba på dagverksamhet för personer med en demenssjukdom. Här jobbar även en Silviasyster som har specialkompetens inom demensvård och lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorgen.

Kommunikationen med våra gäster
Många av våra gäster har ett annat modersmål än svenska. Personer med en demenssjukdom tappar ofta sitt andra språk, vilket ofta är svenska. Därför har vi personal som talar både engelska, persiska, arabiska och kurdiska. Vi är även duktiga på att använda oss av gester och lära oss ord på våra gästers språk för att underlätta i kommunikationen.

Faktaruta personal

Språk

Svenska, Arabiska, Engelska, Kurdiska, Persiska

Mat & dryck

Dagen inleds med förmiddagsfika då vi serverar smörgåsar, kaffe och juice. Vid lunch dukar vi fint och försöker skapa en mysig och harmonisk stämning, gärna med lugn musik som spelas i bakgrunden. Personalen sitter med under måltiderna då det skapar gemenskap och de finns även där om någon skulle behöva hjälp under måltiden. Efter maten sitter vi gärna kvar och pratar. Innan våra gäster åker hem brukar vi fika tillsammans.

Lunchen beställer vi från Sodexo. Vi går igenom matlistan tillsammans med våra gäster och beställer mat som de tycker om. Till lunchen ingår även efterrätt.

På fredagar brukar vi baka, våra gäster får gärna delta om de vill. 

Fakta mat

Var lagas maten?

Maten kommer från Sodexo

Ta sig hit

När du beviljas en plats hos oss på Violen ingår transport hit. Bor du i Kista är det personal från hemtjänsten som hämtar och lämnar dig. Bor du längre bort åker du färdtjänst hit och hem igen.

Kontakt

Fakta Kontakt

Organisation

Stockholms stad

Organisationsform

Kommunal

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

076 120 11 13

Kontaktperson

Jane Engberg

Gatuadress

Kista torg 3-5

Postnummer

164 42

Postort

Kista

Vill du delta?

För att få en plats hos oss på Violens dagverksamhet behöver du kontakta en biståndshandläggare på din stadsdel och ansöka om en plats hos oss.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

076 120 11 13

Translate

Tyck till