Vegahusen

Vegagatan 55 , Göteborg Karta

Typ av plats
Demens
Omvårdnad
Besök hemsida
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Tre Stiftelser är samlingsnamnet för verksamheten i tre olika stiftelser med gemensam administration:
• Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen.
• Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken.
• Stiftelsen Otium med äldreboende i Björkekärr.

På Tre Stiftelser bor sammanlagt 350 äldre personer. Verksamheten bedriver vård och omsorg med inriktning på somatik, psykogeriatrik och demenssjukdomar.

Tre Stiftelser bedriver salutogen vård och omsorg. Det innebär att hela verksamheten har hälsan i centrum och utgår från tre komponenter:
• Meningsfullhet, som ger en tro på att livet har en mening värd att satsa energi och engagemang på.
• Begriplighet, som innebär att man förstår sig själv, sin omgivning och tillvaro liksom att man själv blir förstådd av andra.
• Hanterbarhet, som handlar om att kunna bemästra situationer som uppstår.

Våra prioriterade områden är:
• kultur
• mat och måltidsmiljö
• miljö – både inne och utomhus samt
• kontinuerlig kompetensutveckling och karriärmöjligheter

Vi tror på en äldreomsorg i mästarklass! Se filmen om hur vi har det på Tre Stiftelser.

Organisation
Organisation form
Idéburen verksamhet

Boendet

Stiftelsen Ålderdomshemmet instiftades 1726 och har inhysts i ett flertal byggnader. 1896 byggdes det ett pampigt tegelhus på Vegagatan 55 som revs 1968. På samma plats byggdes de hus som idag är Vegahusen. Husen är renoverade med ljusa och moderna lägenheter.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
138
Avdelningar
Tre hus: med sammanlagt ca 10 våningar
Lägenheterna
I lägenhet finns pentry, badrum och säng, men är i övrigt omöblerad.
På boendet
Gemensamt kök och vardagsrum på våningen
Samlingssal
Trädgård med växthus
Restaurang öppen för allmänheten
Träffpunkt
Reminiscens-rum
Ateljé

Aktiviteter

Kulturaktiviteter med glädje
Alla boende på Tre Stiftelser får varje höst och vår ta del av ett program med cirka 35 aktiviteter. Där kan de anteckna vad de vill vara med på, men även uppge egna önskemål. Ibland kan den boende själv välja. Annars hjälper den boendes kontaktperson gärna till. Kontaktpersonen är alltid en undersköterska som ser till att göra vistelsen så individuellt anpassad som möjligt.

Aktiviteter med glädje
Målet är att komma fram till aktiviteter som den enskilde boende tycker är värdefulla. Grundstämningen i alla aktiviteter ska vara glädje med en självklar utgångspunkt i harmoni och trygghet. Bra aktiviteter ger vila från oro och får de boende att blomma ut i glädje och i ett välgörande engagemang.

Kulturaktiviteter och gympa
Det är viktigt att hjärnan får stimulans hela livet, risken är annars stor för passivitet. Träffpunkterna är öppna enligt program. Hyresgäster och våningarnas personal har tillgång till Träffpunkterna för att ordna olika former av aktiviteter. 

Kunskapen om vikten av träning även på ålderns höst är stor och visar på vikten av fysisk träning hela livet. Genom att öka den fysiska förmågan kan individen bevara sin självständighet. Forskningen visar att fysisk styrka är av stor vikt för den psykiska hälsan – att vara hjärnstark – vi kommer därför att satsa på ett större utbud av fysisk träning både individuellt och i grupp. Allt utgår förstås från individens förutsättningar. Något för alla!

Tre Stiftelser startar en egen PT-utbildning för äldre-tränare i februari 2020, för egen personal. Samtliga hyresgäster erbjuds medlemskort till våra gym/träningslokaler ”Kropp och Knopp”. 

Aktiviter som reflekterar händelser i Göteborg
Vår ambition är att äldreboendet ska leva med i samhället. Därför försöker vi skapa aktiviteter tillsammans med det som händer i Göteborgs stad. Är det kulturkalas på stan så är det kulturkalas på Tre Stiftelser, detsamma med vetenskapsfestivalen, filmfestivalen, HBTQ-festivalen och kulturnatta. För att vara med i samtiden anordnas inte enbart thédans eller jazzkonserter utan även disco med DJ eller dragshow.

Mat & Dryck

På Tre Stiftelser lägger vi stor vikt vid hög kvalitet på mat och måltidsmiljö. Vi har vunnit Arlas Guldko för bästa Seniorservering och gett ut en kokbok för storkök och framförallt då äldreboenden: "Smaker man minns". Vi har ofta besök av gästkockar från finkrogar. Dessutom har vi en egen dietist. Restaurangerna har fullständiga rättigheter.

Är du nyfiken på vad som serveras ska du klicka här så kommer du till vår matsedel.

2016 prisades Tre Stiftelser för sin mat och miljö i tävlingen White Guide Senior. Läs mer här.

Var lagas maten?
Maten lagas på Tre Stiftelser

Kontakt

Organisation
Organisationsform
Idéburen verksamhet
Hemsida
Kontaktperson
Hus A: Satu Piuva, Armita Makvandi
Hus B & C: Meri Kimoska, Lena Sjöö
Gatuadress
Vegagatan 55
Postnummer
413 11
Postort
Göteborg
Vill du bli kund hos oss?

Kontakta din biståndshandläggare. Samtliga våra platser beläggs av Göteborgs stad. Det krävs att du beviljas bistånd samt att du är skriven inom Göteborgs stad, men det spelar inte någon roll i vilken stadsdel du bor. Du kontaktar din biståndshandläggare som sedan tar kontakt med stadsdel Centrum som fördelar platserna. Vi på Tre Stiftelser har ingen kö och hyr inte ut några lägenheter på egen hand.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Vegahusen

Centrum

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.