Vår fina trädgård
Vår fina pergola
Våra höns
Julfirande
Träningsrummet
Matsal
Lägenhet rum och kök
Rum och sovrum
Badrum
Sovrum med fönster
Kaffedags
Fikastund med musik
Eftermiddagsfika på gården
Gun med en av våra hönor
Utflykt till Klubbsjön
Hönsgård

Ädelhem

Volontärvägen 39, Härnösand Karta

Typ av plats

Omvårdnad

Om oss

Ädelhem är ett boende för äldre som ligger i ett bostadsområde på Härnön, intill Högslätten. Vi har nära till köpcentrum, elljusspår och plusbussen stannar precis utanför om man vill åka in till stan för att shoppa eller besöka ett café.

Det som utmärker Ädelhem är att det är en trevlig miljö att vistas i, både inomhus och utomhus. Personalen är en viktig del i detta, de är lyhörda och gör sitt bästa för att din dag ska vara så bra som möjligt. För oss är det viktigt att våra boenden har roligt och känner att det lever ett värdigt liv med innehållsrika dagar att se fram emot. Därför har vi ett stort fokus på aktiviteter.

Vi jobbar både personcentrerat och vi ser till det friska hos varje individ. Detta innebär att vi uppmärksammar varje enskild persons behov, förutsättningar och hur de upplever sin vardag. I vardagen låter vi dig göra det du är bra på och hjälper dig med det du har svårare med.

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

På varje avdelning finns gemensamma vardagsrum och kök där vi äter och umgås tillsammans. Det finns också en gemensam uteplats på varje plan. Vi har en gemensam samlingssal för större aktiviteter. Vi har en grönskande trädgård med en pergola där vi spenderar mycket tid när vädret är fint. 

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift.
 


Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

48

Avdelningar

Tre plan med sex flyglar

Lägenheterna

  • En och tvårumslägenheter på 47-55 kvadratmeter
  • Handikappanpassat badrum
  • Egen balkong
  • Handikappanpassad kokvrå med höj- och sänkbar diskbänk och arbetsytor
  • Säng och madrass ingår, annars är lägenheterna omöblerade
  • Sänglinne, handdukar, hygienartiklar och så vidare ansvarar den boende för
  • Hemförsäkring tecknas av den boende
  • I hyran ingår: el, vatten och trygghetslarm
  • Vi har flera större lägenheter som lämpar sig för parboende

Hyra

5 349 - 5 893 kr/mån

Aktiviteter

Under Covid-19 perioden erbjuder vi möjligheten för våra boende att hålla kontakten med anhöriga via Facetime. Vi har ipad som vi hjälper till och ringer upp om de så önskar.

I vår samlingssal arrangeras aktiviteter som alla är välkomna att delta i, vi har samarbete med frivillig organissationer, vi hittar även på aktiviteter avdelningsvis och individuellt, utifrån varje persons intressen och behov.

Vi hittar på aktiviteter i mindre grupper för de som har samma intressen.

Andra aktiviteter kan vara, högläsning och bokcirklar, gemensamma aktiviteter i samlingssalen, träning i vår träningslokal där det bland annat finns  motionscykel, roddmaskin osv. Vi har märkt att det är de enkla aktiviteterna som är det mest uppskattade.

Somartid försöker vi vistas ute på vår fina gård så mycket vädret tillåter.

Utomhus
Vi spenderar också mycket tid utomhus och det är lätt att ta sig ut i vår fina trädgård med mycket växtlighet. På våren sår vi frön inne som vi på försommaren planterar i våra upphöjda planteringsbäddar och på sensommaren skördar vi. På sommaren har vi höns som förser vår bakgrupp med färska ägg. I trädgården har vi en trevlig pergola där vi samlas vid fina dagar för att fika och ha trevligt tillsammans. Det hände även att vi äter lunch tillsammans utomhus.
 

Mat & Dryck

Maten som serveras på Ädelhem lagas i storköket Navet och levereras till oss kyld och värms här. Måltiderna är anpassad till äldres behov och berikad med smör och grädde. Det finns alltid möjlighet att få något annat att äta om det som serveras inte faller dig i smaken. Ibland väljer vi att beställa pizza eller har thaiafton. Vi är noga med att höra med våra boende om vilka rätter de tycker om och anpassa maten efter allas individuella behov.

Är du nyfiken på vad som serveras hittar du vår matsedel här

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en lugn trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Måltiderna ska vara en tid att se fram emot. Bordet dukas fint och på helgen gör vi det extra fint då serverar vi även en förrätt och efterrätt. För att stimulera aptiten pratar vi om vad som kommer serveras och är noga med att maten serveras på ett aptitligt vis.

Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver. Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta i din lägenhet går detta självklart bra. Vi er till att ingen har en nattfasta som är längre än 11 timmar utan får i sig något litet om frukosten äts senare.   
 

Var lagas maten?

Maten lagas hos storköket Navet

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Varje boende får en egen kontaktman som har det övergripande ansvaret för dig. Tillsammans med din kontaktman skriver du en genomförandeplan som bland annat beskriver hur du vill att din hjälp utförs av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då bara ni umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad.

Omsorg

På Ädelhem finns tillgång till omvårdnadspersonal dygnet runt.

När du bor på Ädelhem betalar du för omvårdnad/service, hyra och för kost/förbrukning. I förbrukning ingår: toalett- och hushållspapper, tvättlappar, soppåsar samt tvätt och rengöringsmedel. Här kan du läsa mer om avgiften.

Vård

Vi har två sjuksköterskor som finns här under dagtid, resterande tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare besöker oss en gång i veckan, sjuksköterskorna har tillgång till läkare om behovet skulle uppstå. När läkaren är här har du möjlighet att boka in ett besök.

Sjukgymnast och arbetsterapeut är knutna till boendet och kommer vid behov. Sjukgymnast kan hjälpa dig med gåträning eller annan träning. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med att skaffa eller byta ut hjälpmedel.

Munhälsobedömning görs kontinuerligt på boendena av tandvården. Vid behov bokas tandläkarbesök hos din tandläkare, då kan din kontaktman följa med dig. 

Tilläggstjänster

Fotvård finns i samma hus och frisör har möjlighet att komma till oss. Vill du besöka en annan fotvårdare eller frisör kan vi följa med dig. Dessa tjänster betalas av den boende. 

Personal

På Ädelhem jobbar cirka 100 personer inklusive vikarier, vi har en enhetschef, en gruppchef, två sjuksköterskor, kökspersonal, vaktmästare och städpersonal. Den största delen av våra medarbetare är omvårdnadspersonal, cirka 70% har gått omvårdnadsprogrammet eller motsvarande och resterande har jobbat länge inom äldreomsorgen.  

Våra medarbetare kommer från flera olika länder vilket gör att vi har en stor språkkompetens inom Ädelhem. Är du nyfiken på vilka språk är du välkommen att kontakta oss.  Vi har en låg personalomsättning vilket visar att personalen trivs och då gör det också ett bra jobb. 
 

Kompetensutveckling

Alla medarbetare har genomgått en värdegrundsutbildning och en utbildning inom ledarskap. Dessa utbildningar har gett oss gemensamma verktyg och språk så vi kan utföra ett bättre jobb.

Språk

Svenska, Teckenspråk

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Ädelhem.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Övrigt

Ädelhem utsåg till årets arbetsplats 2017 av Härnösands kommun.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Plan 1A: 0611-34 89 51
Plan 1B: 0611-34 89 61
Plan 2: 0611-34 89 52
Plan 3: 0611-34 89 53

Sjuksköterskor:
0611-34 89 56
0611-34 89 60

Kontaktperson

Gruppchef:
Jenny Rydström,
jenny.rydstrom@harnosand.se
0611-348230

Enhetschef:
Jeanette Svensson
jeanette.svensson@harnosand.se
0611-348950

Gatuadress

Volontärvägen 39

Postnummer

871 62

Postort

Härnösand

Vill du bo här?

För att få flytta till Ädelhem måste du ansökan om en plats hos Biståndsenheten på kommunen.
Kontaktuppgifter: Telefon växel:
0611 - 34 80 00
socialforvaltningen@harnosand.se

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Plan 1A: 0611-34 89 51[br]Plan 1B: 0611-34 89 61[br]Plan 2: 0611-34 89 52[br]Plan 3: 0611-34 89 53[br][br]Sjuksköterskor: [br]0611-34 89 56[br]0611-34 89 60

Translate

Tyck till