Älandsgården

Nämndemansvägen 3A, Härnösand Karta

Om oss

Älandsgården välkommnar personer med en demenssjukdom. Boendet ligger 1 mil norr om Härnösand och här är gångavstånd till affär, mack och korvkiosk.

Boendet är ett enplanshus som är byggt i form av ett E med flyglar. Mellan flyglarna är det en öppen och trevlig utemiljö med stora ytor för promenader och utevistelse. När vädret tillåter fikar vi och umgås utomhus.

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Boendemiljö
Varje avdelning har ett gemensam kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Utanför avdelningarna finns gemensamma utrymmen som samlingssal, konferensrum, vilorum och andra rum där det kan ordnas med bl.a fotvård. I vår fina samlingssal ordnar personal olika aktiviteter även De Gamlas Vänner ordnar aktiviteter där som alltid avslutas med gemensam fikastund för de som önskar.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

27

Avdelningar

Tre, nio lägenheter på varje avdelning

Lägenheterna

  • 30 kvadratmeter
  • Köksdel med kylskåp och diskbänk
  • Handikappanpassade badrum med dusch
  • Garderob

Aktiviteter

Vi ordnar dagligen aktiviteter utifrån vad man är intresserad av och klarar av. Ibland med andra avdelningar och ibland enskilt. Exempel på saker vi hittar på är: promenader, sång, dans, tidningsläsning, bingo, sittgympa och bowling.

En populär aktivitet är ballongpingis, då sitter vi i ring runt ett bort och spelar pingis med en ballong.

En nyhet för i år är att vi skaffat så kallad VR-glasögon, det innebär att man tittar på en film genom glasögonen som ger en upplevelse av att man själv befinner sig i den miljön som vissa i filmen.

Vi får regelbundet besök av kyrkan som håller i sångstunder och samtalar med de boende. En gång i veckan kommer en musiker som sjunger och spelar gitarr för oss.

Alla har en kontaktperson som ha avsatt tid varje vecka till sina boende och då gör man något extra med dem. Ett exempel är att åka färdtjänst in till stan och handla.

I kommunen finns också våra uppskattade vårdhundar som kommer på besök emellanåt.

Mat & Dryck

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Bordet dukas alltid fint. Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver.

Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta någon annanstans som i dagrummet eller din lägenhet går detta självklart bra.

Maten på Ärlandsgården
Maten som serveras på Älandsgården lagas i storköket Navet, levereras till oss kyld och värms på plats. Måltiderna är anpassad till äldres behov och berikas med smör och grädde. Tillbehör som ris och potatis kokas här och vi gör egen sallad.

Lunch och middag serveras vid fasta tider, frukost får du när du vaknar och den kan ätas antingen i matsalen eller i den egna lägenheten. Däremot ser vi till att ingen har en nattfasta som är längre än 11 timmar utan får i sig något litet om frukosten äts senare. Vi är alltid uppmärksamma på om någon har dålig aptit eller minskar i vikt.

Vill du veta vilka maträtter som serveras kan du titta på vår matsedel.

Särröbomb
Vi har ett mycket populärt mellanmål, en så kallad Säröbomb som består av till exempel yoghurt, matolja, bär och grädde. Vi har alltid nygjorda i olika varianter som man kan få när som helst under dygnet.

Personalen bakar ofta eget fikabröd och den som vill vara med och baka är välkommen.

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Varje boende får en egen kontaktman. Tillsammans med din kontaktman skriver ni en genomförandeplan som beskriver dina beviljade insatser och hur du vill att de ska utföras av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då ni bara umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad. 

Omsorg

Boendet är bemannat dygnet runt med omvårdnadspersonal. De flesta är utbildade undersköterskor några med specialist utbildning i demensvård. 

Vård

Sjuksköterska finns hos oss varje dag mellan 07.00-16.00. Övrig tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Vi får besök av läkare från Södra Sundets vårdcentral som vid behov träffar den enskilde. Kontakten sköts av sjuksköterskan.

Munhälsobedömning görs en gång per år på boendena av tandvården. Vid behov av bokas tandläkarbesök hos din tandläkare.

Sjukgymnast och arbetsterapeut är knuten till boendet och kommer vid behov. Sjukgymnast kan hjälpa dig med gåträning eller annan träning. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med att skaffa eller byta ut hjälpmedel. 

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist finns i huset. Vi har kontakt med en frisör som kommer till Älandsgården efter tidsbokning.

Personal

Här arbetar totalt 29 personer, 27 omvårdnadspersonal, en sjuksköterska och en enhetschef.

Vi har personal från Samhall som sköter mycket av städningen.

Kompetensutveckling

Personalen går kontinuerligt kurser för att uppdatera sig inom relevanta områden. Genom vårdskolan (gymnasium) erbjuds personalen föreläsningar.

Språk

Svenska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Ärlandsgården.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Enhetschef: 0611-348710
Avd Gul: 0611-34 86 04
Avd. Blå 0611-34 86 27
Avd. Grön 0611-34 86 21

Kontaktperson

Ylva Olsson

Gatuadress

Nämndemansvägen 3A

Postnummer

870 10

Postort

Älandsbro

Vill du bo här?

För att få flytta till Ärlandsgården måste du ansökan om en plats hos Biståndsenheten på kommunen.
Kontaktuppgifter: Telefon växel:
0611 - 34 80 00
socialforvaltningen@harnosand.se

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Enhetschef: 0611-348710[br]Avd Gul: 0611-34 86 04[br]Avd. Blå 0611-34 86 27 [br]Avd. Grön 0611-34 86 21

Translate

Tyck till