Härnögården

Brännavägen 67, Härnösand Karta

Om oss

Välkommern till Härnögården!
Härnögården är ett boende som är anpassat för personer med demenssjukdom. Boendet ligger centralt i Härnösand på Härnön. Här finns tillgång till en trevlig utomhusmiljö med möjlighet till promenader, med rullator eller rullstol för den som behöver och andra aktiviteter utomhus.

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Trevliga uteplatser på varje avdelning
Härnögården består av fem avdelningar där fyra avdelningar ligger på markplan, en avdelning ligger på andra våningen (hiss finns). Varje avdelning har egen uteplats, avdelningen på plan två har en stor balkong. Alla uteplatser är trevligt inredda för att inbjuda till utomhusvistelse. Där erbjuds fika, lunch och middag när vädret bjuder.

Utrymmen för gemensamma aktiviteter
På boendet har vi trevliga gemensamma utrymmen för aktiviteter, måltider och fikastunder på varje avdelning. Vi har också en samlingssal där det flera gånger om året erbjuds underhållning och andra gemensamma aktiviteter i form av till exempel sång och musik, pubafton, surströmmingsbjudning.

Flera stora trädgårdar
Vi har fyra stora trädgårdar där det växer hallon- vinbärsbuskar, äppelträd och blommor som vi njuter av. De stenlagda gångarna gör det enkelt att promenera. Vi har gott om sittplatser där man kan slå sig ner och njuta av växtligheten. En av avdelningarna har ett litet drivhus där vi odlar tomater på sommaren. Vi både fikar och äter utomhus när vädret tillåter. Trädgården avgränsas med ett staket.

Kiosk och café
I huset finns också en kiosk och ett litet café.

Promenera inne
Utanför avdelningarna finns en lång korridor som stäcker sig genom hela huset. Där kan man ta kortare promenader då vädret inte bjuder till att gå ut eller om man bara vill strosa inomhus. 

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

45

Avdelningar

På Härnögården finns fem avdelningar.

Lägenheterna

 • Alla lägenheter är handikappanpassade med rymliga hygienutrymmen
 • Lägenheterna är 21-38,5 kvadratmeter stora
 • Lägenheterna hyrs ut omöblerade, en höj- och sänkbar säng med tillhörande madrass ingår
 • I hyran ingår vatten, el och TV- licens
 • Trygghetslarm för den som har behov
 • Finns möjlighet till parboende i våra större lägenheter

På boendet

 • Varje avdelning har trevliga gemensamhetsutrymmen där det finns möjlighet att äta, umgås och delta i aktiviteter
 • Lättillgängliga gemensamma utemiljöer i anslutning till varje avdelning
 • Gemensam samlingssal
 • Hiss till avdelning två
 • Internet går att skaffa via vårt abonnemang

Hyra

2 222 - 5 876 kr/mån

Aktiviteter

Meningsfullhet och delaktighet varje dag
På Härnögården är målet att varje enskild person som bor här ska känna meningsfullhet och delaktighet varje dag. Detta gör vi genom att ta vara på varje brukares behov, intressen och förmågor. Det innebär att för någon kan det vara värdefullt att vara med att baka eller skala potatis och för en annan kan det vara meningsfullt att få känna sig behövd genom att duka borden eller följa med för att kasta sopor eller kratta löv i trädgården. Stort som smått är värdefullt.

Aktiviteter utifrån intresse och förmåga
På Härnögården erbjuds aktiviteter varje dag som planeras utifrån våra boendes intressen och förmåga. Aktiviteterna planeras och utförs av personalen som arbetar på avdelningen. De anpassar aktiviteterna utifrån våra boenden. Exempel på vad det kan vara är; promenader, sång och musik, dans, högläsning, frågesport, sittgympa, ordlekar, bowling, ballongpingis, besök av vårdhund. En del aktiviteter genomförs på avdelningarna eller utomhus och andra gemensamma aktiviteter planeras och utförs i samlingssalen, så som sång och musik eller pubafton.

Salong Självfallet
Vi har en egen liten gemensam salong, salong Självfallet, där personalen kan erbjuda att tvätta eller rulla hår, manikyr eller för herrarna en rakning. 

De gamlas vänner
Vi samarbetar med "De gamlas vänner" som ofta ordnar med underhållning eller bjuder på fika. 

Mat & Dryck

En trevlig stund på dagen
Det är viktigt för oss att måltiderna blir en trevlig stund på dagen och att de får ta sin tid. Personalen sitter med som stöd och sällskap vid alla måltider, borden dukas fina och på helgerna gör personalen extra fint.

Alla måltider serveras i det gemensamma dagrummet men kan naturligtvis serveras på rummet för den som föredrar det.

Maten som serverad är anpassad till äldre
Lunch och middag som serveras på Härnögården lagas i storköket Navet. Den levereras till oss kyld och värms sedan på plats innan den serveras. Tillbehör så som potatis, ris, pasta och sallad förbereds och tillagas här. Maten är anpassad till äldre och berikas vid behov med smör och grädde. Maten är mycket varierad och möjlighet till individuell anpassning finns, om man har allergier, behöver konsistensanpassning eller om det är något man inte tycker om är det bara att säga till så ordnar vi med det. Lunch och middag serveras vid fasta tider men kan variera något på de olika avdelningarna, beroende på vilka som bor på avdelningen. Frukost serveras då man vaknar.

Var lagas maten?

Navet

Vård & Omsorg

Vi sätter individen i centrum
Här arbetar vi personcentrerat utifrån det salutogena synsättet där begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet är nyckelord. Det salutogena synsättet innebär att se till det friska istället för det sjuka. Vi fokuserar på den enskildes vilja, resurser och möjligheter och sätter individen i centrum. Detta gör vi bland annat genom att se varje enskild individ, skapa en lugn och positiv atmosfär där brukaren känner trygghet samt genom att möjliggöra valfrihet och självbestämmande.

Omvårdnad och service ges utifrån biståndsbeslut som görs av Biståndsenheten i Härnösands kommun.

Kontaktman och genomförandeplan
Alla boende har en kontaktperson som fungerar som en länk mellan boendet och anhöriga. Denne ansvarar för handkassa hos sin brukare och är den som kontaktar anhöriga/god man/förvaltare när det behöver fyllas på med pengar till exempel inför besök hos fotvård eller frisör. Kontaktpersonen ansvarar också för att din genomförandeplan uppdateras och är levande. Genomförandeplanen upprättas tillsammans med brukare och om så önskas med en företrädare. 

Vård

Sjuksköterska finns på Härnögården alla vardagar 07.00-16.00. Övrig tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare från Södra sundet vårdcentral besöker oss en gång i veckan och vid behov. Den kontakten sköts av sjuksköterska.

Munhälsa
Folktandvården kommer och gör en munhälsobedömning en gång per år och tid bokas hos den tandläkare man är listad hos vid behov.

Rehabilitering
Rehabteamet i form av sjukgymnast och arbetsterapeut är knutna till boendet. Rehabteamet samarbetar med personalen och har kontinuerliga uppföljningar kring våra boenden. Rehabteamet hjälper till med att t.ex. skaffa/ byta ut hjälpmedel eller göra anpassade träningsprogram. 

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist och frisör kommer regelbundet hit och utför sina tjänster för den som inte vill eller kan åka till dem. Dessa tjänster betalas av den boende.

Vad betalar man för att bo här?
När man bor på Härnögården betalar man för omvårdnad/ service, hyra och kost/ förbrukning. I förbrukning ingår toalett och hushållspapper, tvättlappar, soppåsar samt tvätt och rengöringsmedel.

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift.

Personal

Engagerade och drivna medarbetare
På Härnögården jobbar engagerade och drivna medarbetare som tycker om sitt jobb och ser till att varje dag blir meningsfull för dig som bor här. På Härnögården finns omvårdnadspersonal/ undersköterskor dygnet runt.

Här arbetar 43 tillsvidareanställda undersköterskor/ omvårdnadspersonal och cirka 15 vikarier. Arbetet leds av en gruppchef som är närmst personal, boende och anhöriga och en enhetschef som har det övergripande ansvaret. På vardagar har vi två sjuksköterskor på plats.

Kompetensutveckling

Vi som jobbar på Härnögården deltar kontinuerligt i olika kompetenshöjande utbildningar så som värdegrundsutbildning, demens abc och nollvision.

Språk

Svenska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Härnögården.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kvalitetsregister

Vi arbetar med Senior Alert där vi två gånger per år och vid behov följer upp alla som bor här för att kunna upptäcka eventuella risker, till exempel för undernäring, så att vi tidigt kan sätta in åtgärder.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Avdelning 1: 070- 3008202
Avdelning 2: 070- 3003694
Avdelning 3: 070- 3022902
Avdelning 4: 070- 3023868
Avdelning 5: 070- 3022932

Kontaktperson

Jenny Nyberg, gruppchef, 0611- 348287
Linda Pettersson, enhetschef, 0611- 348234

Gatuadress

Brännavägen 67

Postnummer

871 62

Postort

Härnösand

Vill du bo här?

För att få flytta till särskilt boende måste en ansökan göras och beviljas av handläggare hos Biståndsenheten. Kontaktuppgifter: Telefon växel: 0611 - 34 80 00 socialforvaltningen@harnosand.se. Du kan också höra av dig om du har frågor eller vill komma och prata en stund.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Avdelning 1: 070- 3008202[br]Avdelning 2: 070- 3003694[br]Avdelning 3: 070- 3022902[br]Avdelning 4: 070- 3023868[br]Avdelning 5: 070- 3022932

Translate

Tyck till