Härnögården

Brännavägen 67, Härnösand Karta

Om oss

Härnögården är ett boende som är anpassat för personer med demenssjukdom. Boendet ligger på Härnön och här finns tillgång till trevlig utemiljö och möjlighet till promenader med rollator och rullstol.

Vi har två stora trädgårdar med hallon- och vinbärsbuskar, äppelträd och blommor. De stenlagda gångarna gör det enkelt att promenera. Vi har gott om sittplatser där man kan slå sig ner och njuta av växtligheten. En av avdelningarna har ett mindre drivhus där vi odlar tomater. Trädgårdarna avgränsas med ett staket. I vår trädgård finns bärbuskar, äppelträd och blommor att njuta av. Vi både fikar och äter utomhus när vädret tillåter.

Inne på boendet har vi trevliga rum för gemensamma aktiviteter för den som uppskattar det. Vår personal ser till att varje dag blir trevlig och bra för dig som bor här.

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Boendet är ett enplanshus som är byggt i form av ett E med flyglar. Mellan flyglarna finns våra två trädgårdar. Varje avdelning har sin egen altan med utemöbler där det ofta sitter folk. Vi fikar och äter lunch där när vädret bjuder.

I huset finns också en kiosk och ett litet café.

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

18

Avdelningar

Tre avdelningar som heter Trean, Fyran och Femman

Lägenheterna

  • Alla lägenheter är handikappanpassade med rymliga hygienutrymmen
  • Lägenheterna är 21-38,5 kvadratmeter
  • Lägenheterna hyrs ut omöblerade men en höj- och sänkbar säng ingår
  • I hyran ingår el, vatten, trygghetslarm och TV-licens
  • Det finns möjlighet till parboende i våra större lägenheter

På boendet

  • Här finns trevliga gemensamma utemiljöer
  • Internet går att skaffa via eget abonnemang

Hyra

5 495 - 2 078 kr/mån

Aktiviteter

Vi ordnar aktiviteter utifrån vad man är intresserad av och klarar av. Vi har en aktivitetsansvarig som jobbar heltid på boendet. Hon planerar utbudet av saker att göra i samråd med de boende.

Exempel på saker vi hittar på är; promenader, sång, dans, tidningsläsning, bingo, sittgympa och bowling. En populär aktivitet är ballongpingis där vi sitter i ring runt ett bort och spelar pingis med en ballong.

Vi får regelbundet besök av kyrkan som håller i sångstunder och samtalar med de boende. En gång i veckan kommer en musiker som sjunger och spelar gitarr för oss.

Alla har en kontaktperson som ha avsatt tid varje vecka till sina boende och då gör man något extra med dem. Ett exempel är att åka färdtjänst in till stan och handla.

I kommunen finns också våra uppskattade vårdhundar som kommer på besök emellanåt. 

Mat & Dryck

Maten som serveras på Härnögården lagas i storköket Navet, levereras till oss kyld och värms på plats. Måltiderna är anpassad till äldres behov och berikas med smör och grädde. Tillbehör som ris och potatis kokas här och vi gör egen sallad.

Lunch och middag serveras vid fasta tider, frukost får du när du vaknar och den kan ätas antingen i matsalen eller i den egna lägenheten. Däremot ser vi till att ingen har en nattfasta som är längre än 11 timmar utan får i sig något litet om frukosten äts senare. Vi är alltid uppmärksamma på om någon har dålig aptit eller minskar i vikt.

Vi har ett mycket populärt mellanmål, en så kallad Säröbomb som består av till exempel yoghurt, matolja, bär och grädde. Vi har alltid nygjorda i olika varianter som man kan få när som helst under dygnet. Personalen bakar ofta eget fikabröd och den som vill vara med och baka är välkommen.

Vill du veta vilka maträtter som serveras kan du titta på vår matsedel.

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Bordet dukas alltid fint. Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver. Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta någon annanstans som i dagrummet eller din lägenhet går detta självklart bra. 

Var lagas maten?

Navet

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Varje boende får en egen kontaktman. Tillsammans med din kontaktman skriver ni en genomförandeplan som beskriver dina beviljade insatser och hur du vill att de ska utföras av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då ni bara umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad. 

Omsorg

Boendet är bemannat dygnet runt med omvårdnadspersonal. De flesta är utbildade undersköterskor andra vårdbiträden. 

Vård

Sjuksköterska finns hos oss varje dag mellan 07.00-16.00. Övrig tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare från Johannesbergs vårdcentral besöker oss en gång i veckan och besöker den som har behov. Kontakten sköts av sjuksköterskan.

Munhälsobedömning görs en gång per år på boendena av tandvården. Vid behov av bokas tandläkarbesök hos din tandläkare.

Sjukgymnast och arbetsterapeut är knuten till boendet och kommer vid behov. Sjukgymnast kan hjälpa dig med gåträning eller annan träning. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med att skaffa eller byta ut hjälpmedel. 

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist finns i huset. Vi har kontakt med en frisör som kommer till Härnögården efter tidsbokning.

Personal

Här arbetar totalt 20 personer, 17 omvårdnadspersonal, en aktivitetsansvarig, en sjuksköterska och en enhetschef.

Kompetensutveckling

Personalen går kontinuerligt kurser för att uppdatera sig inom relevanta områden. Genom vårdskolan (gymnasium) erbjuds personalen föreläsningar.

Språk

Svenska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Härnögården.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Enhetschef: 0611-348287, Avd. FYran: 0611-348284, Avd. Femman: 0611-348285

Kontaktperson

Sofie Nilsson

Gatuadress

Brännavägen 67

Postnummer

871 62

Postort

Härnösand

Vill du bo här?

För att få flytta till särskilt boende måste en ansökan göras och beviljas av handläggare hos Biståndsenheten. Kontaktuppgifter: Telefon växel: 0611 - 34 80 00 socialforvaltningen@harnosand.se. Du kan också höra av dig om du har frågor eller vill komma och prata en stund.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Enhetschef: 0611-348287, Avd. FYran: 0611-348284, Avd. Femman: 0611-348285

Translate

Tyck till