Högsjögården

Hälledalsvägen 53, Härnösand Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Högsjögården är ett boende för äldre personer och för personer med demenssjukdom som ligger i Högsjö, cirka 3 mil norr om Härnösand. Högsjö är ett mindre samhälle och vi har nära till naturen.

Miljön på Högsjögården är väldigt hemtrevligt, både boenden, personal och besökare trivs här. Vi har möblerat med gamla möbler som våra boenden känner igen och trivs med. Personalen är väldigt måna om att våra boenden ska ha det bra och träffas ofta för att diskutera hur de ska lägga upp arbetet på bästa sätt. Vi har en väldigt låg personalomsättning eftersom våra medarbetare trivs.

På Högsjögården jobbar vi personcentrerat och vi ser till det friska hos varje individ. Detta innebär att vi uppmärksammar varje enskild persons behov, förutsättningar och hur de upplever sin vardag. I vardagen låter vi dig göra det du är bra på och hjälper dig med det du har svårare med. 

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Lägenheterna har två fönster och är belägna i markplan. Högsjögården består av fyra enheter och på varje enhet finns ett stort dagrum där det erbjuds möjlighet att äta, umgås och delta i olika aktiviteter. Till varje enhet finns en egen uteplats där vi har utemöbler, blommor och buskar. Runt demensavdelningarnas uteplatser finns staket.

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift. 

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

27

Avdelningar

Tre enheter, två för personer med demenssjukdom och en för omvårdnad.

Lägenheterna

  • 33-54 kvadratmeter
  • Kokvrå med kylskåp, diskho, köksskåp
  • Samtliga lägenheter är handikappanpassade och har eget rymligt badrum
  • Höj- och sänkbar säng ingår, annars är lägenheterna omöblerade
  • Sänglinne, handdukar, hygienartiklar och så vidare ansvarar den boende för
  • Hemförsäkring tecknas av den boende
  • I hyran ingår: el, vatten, trygghetslarm och TV-licens
  • Internet går att skaffa via eget abonnemang

Hyra

5 234 - 5 968 kr/mån

Aktiviteter

På Högsjögården har vi vår egna aktivitetsansvarig som ansvarar för att planera och genomföra olika roliga och underhållande aktiviteter för våra boenden. Exempel på gemensamma aktiviteter är att vi: pratar om ordspråk, har frågesport, sittgymnastik, boule, bingo, bowling, tipspromenad, spela olika spel som till exempel fia med knuff och minnesspel. Vi löser också korsord och bakar tillsammans. Vi brukar göra olika utflykter, vi har bland annat besökt Hotell Höga Kusten där vi fikat.

Exempel på individuella aktiviteter är: promenader, samtal, högläsning av böcker och tidningar, pussel, taktil massage  av händer, olika spel, korsord, färglägga målarbilder och bygga pärlplattor.

På våra uteplatser hjälper vår aktivitetsansvariga de boende med att odla olika växter i våra blomlådor. Lådorna är upphöjda så att alla som vill lätt kan delta i påtandet i jorden. På sommaren spenderar vi mycket tid på våra uteplatser när vädret är fint.

Vi har tillgång till en större sal i samma byggnad som Högsjögården som vi en gång i månaden lånar när kyrkan kommer hit och håller gudstjänst för oss. 

Mat & Dryck

Maten som serveras på Högsjögården lagas i storköket Navet och levereras till oss kyld och värms här. Måltiderna är anpassade efter äldres behov och berikas med smör och grädde. Frukost serveras när du vaknat och då har du möjlighet att välja vad du vill ha.

För att stimulera aptiten är vi noga med att maten serveras på ett aptitligt vis, vi frågar hur mycket mat du vill ha och när du ätit upp frågar vi om du vill ha mer. På eftermiddagarna serverar vi alltid gott eftermiddagsfika, ibland med hembakat kaffebröd. Vid storhelger gör vi det extra festligt och passar på att servera traditionsenlig mat.

Är du nyfiken på vad som serveras hittar du vår matsedel här.

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en lugn trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Måltiderna ska vara en tid på dagen att se fram emot. Bordet dukas fint bland annat med ljus och på helgen gör vi det extra fint och då serverar vi även efterrätt.

Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver. Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta i din lägenhet går detta självklart bra. 

Var lagas maten?

Maten lagas hos storköket Navet

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Som boende får du en egen kontaktman som har det övergripande ansvaret för dig. Tillsammans med din kontaktman skriver du en genomförandeplan som bland annat beskriver hur du vill att din hjälp utförs av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då bara ni umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad. 

Omsorg

Tillgång till omvårdnadspersonal dygnet runt.

Du betalat för hyran, omvårdnad/service och för kost/förbrukning. Hyran beror på lägenhetens storlek. Här kan du läsa mer om avgiften.

Vård

Vi har två sjuksköterskor som finns här under dagtid, resterande tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare besöker oss en gång i veckan, sjuksköterskorna har tillgång till läkare om behovet skulle uppstå. När läkaren är här har du möjlighet att boka in ett besök.

Läkaren kommer på rond med sjuksköterskan en gång i veckan. Hembesök görs vid behov och betalas av den boende.

Sjukgymnast och arbetsterapeut är knutna till boendet och kommer vid behov. Sjukgymnast kan hjälpa dig med gåträning eller annan träning. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med att skaffa eller byta ut hjälpmedel.

Munhälsobedömning görs kontinuerligt på boendena av tandvården. Vid behov bokas tandläkarbesök hos din tandläkare, då kan din kontaktman följa med dig. 

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist har egna lokaler hos oss på Högsjögården. Frisör brukar komma hit, vill du besöka en frisör som du brukar gå till kan en i personalen följa med dig. Dessa tjänster betalas av den boende.

Personal

Flertalet av våra medarbetare är utbildade undersköterskor, några har även genomgått en påbyggnadskurs inom demenssjukdom. Vi har även två egna sjuksköterskor som finns här under dagtid. Arbetet leds av vår enhetschef som till sin hjälp har en assistent. På Högsjögården har vi också tillgång till en vaktmästare om vi behöver hjälp med något. 

Kompetensutveckling

Personalen genomgår olika utbildningar. Vi har bland annat tillgång till en person som är kunnig inom demenssjukdomar som handleder personalen när det behövs.

Språk

Svenska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Högsjögården.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kvalitetsregister

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Kontaktperson

Sofie Nilsson

Gatuadress

Hälledalsvägen 53

Postnummer

871 98

Postort

Ramvik

Vill du bo här?

För att få flytta till Högsjögården måste du ansökan om en plats hos Biståndsenheten på kommunen.
Kontaktuppgifter: Telefon växel:
0611 - 34 80 00
socialforvaltningen@harnosand.se

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Translate

Tyck till