Vårt bibliotek
Lägenhet
Sångstund med trubadur.
Vår lilla frisörsalong
En stund vid pianot
Sångstund

Koltrasten

Koltrastvägen 141, Härnösand Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Koltrasten är ett äldreboende som ligger på Härnön i bostadsområdet Stenhammar och vänder sig till äldre med omvårdnadsbehov samt till personer med demenssjukdom.

Boendet ligger i en fin fastighet med ljusa och fräscha lokaler. I mitten har vi en välplanerad trädgård som blommar ut under sommaren. Där finns plattsatta lättillgängliga stigar vilket möjliggör trevliga promenader. Många av växterna i trädgården är sådana som våra äldre känner igen, som syrener, bärbuskar, nävor, funkia, äppelträd och rosor. I våra upphöjda odlingslådor sår vi egna blommor och andra växter. I trädgården finns även sittgrupper med parasoller där vi kan njuta av växtligheten.

På Koltrasten jobbar entusiastisk personal som trivs med sitt jobb vilket förgyller våra boendes dagar. Vi jobbar både personcentrerat och ser till det friska hos varje boende. Detta innebär att vi uppmärksammar varje enskild persons behov, förutsättningar och hur de upplever sin vardag. I vardagen låter vi dig göra det du är bra på och hjälper dig med det du har svårare med. 
 

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift.
 

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

41

Avdelningar

Fem avdelningar, två avdelningar för demenssjukdom och tre avdelningar för omvårdnad

Lägenheterna

 • 27-50 kvadratmeter
 • Badrummen är stora och har låga handfat
 • Kokvrå med diskbänk, en platta, ett kylskåp och köksskåp
 • Säng och madrass ingår, annars är lägenheterna omöblerade
 • Sänglinne, handdukar, hygienartiklar och så vidare ansvarar den boende för
 • Hemförsäkring tecknas av den boende
 • I hyran ingår: el, vatten och trygghetslarm
 • Internet går att skaffa via eget abonnemang

På boendet

 • Varje enhet har gemensamhetsutrymmen där det erbjuds möjlighet att äta, umgås och delta i olika aktiviteter
 • Gemensam samlingssal
 • Tre större lägenheter som lämpar sig för parboende
 • Hiss

Hyra

4 985 - 5 490 kr/mån

Aktiviteter

Hos oss på Koltrasten delar personalen på ansvaret för att hålla roliga och underhållande aktiviteter med våra boende. Vi har en aktivitetsgrupp där arbetet med aktiviteter och olika temafester och utflykter planeras. Vi genomför gemensamma aktiviteter för alla boenden i samlingssalen, aktiviteter på våra avdelningar eller individuella aktiviteter.

Återkommande aktiviteter är: ordlekar, bollspel, balansträning, musikgymnastik, kulturarkivet med årstidsteman, besök av vårdhund, fredagsmys och högläsning i grupp eller individuellt.

Sommartid sker aktiviteter utomhus och då har vi även grilluncher. Vi samarbetar också med volontärer inom flera föreningar. Kyrkor i närheten kommer regelbundet och håller andakt.

Samarbete med förskolan
Vi har ett samarbete med den närliggande förskolan. Barnen brukar komma hit och sjunga och spela teater för oss och vi har uppträtt med sång inför barnen. I sommar blir det gemensamt midsommarfirande och när förskolan arrangerade lilla OS var vi där och hejade på som publik.

Tar vara på dagen
För oss är det viktigt att ta vara på de små olika vardagsaktiviteterna som man är van att göra innan man flyttade till Koltrasten. Det kan till exempel vara att samtala med någon om ett ämne som intresserar, klä granen under jul, vara med och baka fikabröd eller så frön och sätta plantor i trädgården. Vi har fokus på varje enskild person och tar reda på dina intressen och vad du vill göra.

Minispa
Vi har vårt egna minispa där personalen pysslar om våra boende genom att lägga hår, ge manikyr och ansikts- och handmassage. Våra herrar kan få en skön rakning.  Mat & Dryck

Maten som serveras på Koltrasten lagas i storköket Navet och levereras till oss kyld och värms här. Måltiderna är anpassade till äldre och vid behov berikade med smör och grädde. Maten är uppskattad av våra boende. Lunch och middag serveras vid fasta tider. Frukost har du möjlighet att äta när du vaknar och många föredrar att äta den i sin lägenhet.

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Bordet dukas fint och på helgerna gör vi det extra fint. Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver. Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta någon annanstans som i dagrummet eller i din lägenhet går detta självklart bra.

Anpassat porslin
För att underlätta för våra boenden med demenssjukdom och för dem med dålig syn använder vi oss av olika färg på porslinet beroende av färgen på maten som serveras. Serveras ljusa rätter använder vi oss av mörka tallrikar för att skapa kontrast så att maten tydligare syns på tallriken. Vi har även färgade glas så det blir lättare att se glaset.

Berätta för personalen om det är någon mat du inte tål eller inte vill äta, i dessa fall kan vi ordna något alternativ. Är du nyfiken på vad som serveras hittar du vår matsedel här

Var lagas maten?

Maten lagas hos storköket Navet

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Varje boende får en egen kontaktman som har det övergripande ansvaret för dig. Tillsammans med din kontaktman skriver ni en genomförandeplan som bland annat beskriver hur du vill att din hjälp utförs av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då bara ni umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad.  

Omsorg

På Koltrasten finns tillgång till omvårdnadspersonal dygnet runt.

Din omvårdnad och service ges utifrån ditt biståndsbeslut som du fått från Biståndsenheten på Härnösands kommun. 

När du bor på Koltrasten betalar du för omvårdnad/service, hyra och för kost/förbrukning. I förbrukning ingår: toalett- och hushållspapper, tvättlappar, soppåsar samt tvätt och rengöringsmedel. Här kan du läsa mer om avgiften.

Vård

Sjuksköterskor finns hos oss de flesta vardagar mellan 07.00-16.00. Resterande tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare besöker oss en gång i veckan, sjuksköterskorna har tillgång till läkare om behovet skulle uppstå. Sjukgymnast och arbetsterapeut är knuten till boendet och är här på onsdagar samt vid behov.

Munhälsobedömning görs kontinuerligt på boendena av tandvården. Vid behov bokas tandläkarbesök hos din tandläkare, personal kan då följa med dig ifall det är inom Härnösands Kommun. 

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist och frisör kommer regelbundet för hembesök till oss på Koltrasten. Dessa tjänster betalas av den boende.

Personal

På Koltrasten jobbar 39 tillsvidareanställda personer, där majoriteten har en omvårdnadsutbildning, plus vikarier. Arbetet leds av två enhetschefer. På vardagar dagtid har vi egna sjuksköterskor på plats.

Då Koltrasten är ett boende för personer med demenssjukdom har verksamheten tillgång till kommunens demenskonsulent för att kunna rådgöra och få vägledning i sitt arbete inom frågor som rör demenssjukdomar. Kompetensutveckling

Vår personal deltar kontinuerligt i olika kompetenshöjande utbildningar, både sådana som vi anordnar själva på Koltrasten och sådana som Socialförvaltningen på kommunen arrangerar.

All personal har genomgått 20 timmar värdegrundsutbildning, en utbildning inom demenssjukdom samt Nollvisionen. Flera har även läst "Äldres hälsa och livskvalitet" och några har genomgått en utbildning inom palliativ vård.

Språk

Svenska, Arabiska, Dari, Engelska, Finska, Franska, Holländska, Persiska, Swahili, Thai, Tyska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Koltrasten.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Frida Norberg, 0611-348890

Kontaktperson

Frida Norberg och Ingela Nordin

Gatuadress

Koltrastvägen 141

Postnummer

871 65

Postort

Härnösand

Vill du bo här?

För att få flytta till Koltrasten måste du ha gjort en särsild boendeansökan hos Biståndsenheten på kommunen.
Kontaktuppgifter: Telefon växel: 0611 - 34 80 00
socialforvaltningen@harnosand.se

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Frida Norberg, 0611-348890

Translate

Tyck till