Jonasgården

Hans Jonas väg 7-9 , Lomma Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Jonasgården är ett vård- och omsorgsboende i centrala Bjärred som ligger i ett villaområde med lummig natur och nära till havet. Boendet är byggt i olika sektioner och har en trivsam och varm atmosfär. Möblerna har en äldre stil som många äldre känner igen och trivs med.

För oss är det viktigt att du känner en trygghet när du bor hos oss. Vi strävar efter att erbjuda kontinuitet och stabilitet bland personalen så du träffar personer som du känner och personalen känner dig och dina vanor.

Vi har en egen trädgård som består av mycket växtlighet som vi spenderar mycket tid i. När vädret är finns anordnar vi många av våra aktiviteter där. Trädgården är inhägnad så personer med demenssjukdom fritt kan strosa omkring. 

Frösudna Omsorg driver Jonasgården på uppdrag av Lomma kommun.

"Jonasgården är tryggt för min mamma"
Marianne Books mamma bor på Jonasgården, här berättar hon mer.


Organisationsform

Företag

Driftsform

Entreprenad

Boendet

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

48

Avdelningar

Fyra avdelningar, två med inriktning demens och två med inriktning omvårdnad

Lägenheterna

 • 29-31 kvadratmeter
 • Handikappanpassat badrum
 • Trinett med kylskåp och diskbänk
 • Garderober
 • Finns möjlighet till parboende
 • Säng ingår
 • Uttag för tv och telefon

På boendet

 • På varje avdelning finns gemensamt kök, matplats och vardagsrum
 • Matsal där vi anordnar gemensamma aktiviteter
 • Jonasboden – en allt-i-allo affär som säljer varor som godis, frimärken, förbrukningsmaterial och batterier
 • Trädgård

Aktiviteter

Meningsfull dag, varje dag
Vad som är en meningsfull dag är olika för varje person. Oavsett, ska man få sin dag så som man vill ha den. Hur vi ska arbeta utifrån den enskildes behov och önskemål beskrivs i genomförandeplanen som vi följer upp regelbundet. Vi uppmuntrar till att man deltar i olika vardagssysslor, då det kan ge ett ökat välbefinnande.

På Jonasgården är vi mycket utomhus, vi har dagliga promenadgrupper och spenderar mycket tid i vår trädgård där vi har mycket aktiviteter som boulespel. Vi har också en trädgårdsgrupp som sår och tar hand om trädgården och även odlar växter inomhus. För personer som av olika anledningar inte vill gå ut tar vi med naturen in till dem, på hösten kan vi till exempel ta in trädgrenar med blad i höstens färger, rönnbär och kastanjer.

Hos oss jobbar fem sinnesstimuleringsombud som ansvarar för att hitta på olika trevliga aktiviteter som stimulerar alla sinnen. Bland annat har vi varje vecka manikyr och pedikyr och minneslådor som väcker minnen. Exempel på andra aktiviteter är bollspel, kortspel, café en gång i veckan, högläsning av böcker och tidningar, bingo, filmvisning av gamla filmer. Vi spelar mycket musik och spelmän kommer varje vecka och spelar för oss.

Mat & Dryck

Måltiderna en viktig del av livskvaliteten
Måltiderna ska vara ett tillfälle att njuta, oavsett om man vill äta tillsammans med andra eller på egen hand. Att det smakar gott är lika viktigt som att måltidsmiljön är trygg och behaglig. Maten som serveras är varierad och näringsrik och menyerna utgår från säsongens utbud. För den som har speciella behov anpassas maten.

Vid högtider och andra festligheter dukar vi fint med linnedukar, kandelabrar och vackra blommor. Vi bakar ofta på våra avdelningar. Vill du som anhörig äta tillsammans med din närstående är du välkommen att höra av dig. 

Maten lagas av kommunens kockar och är väldigt uppskattad. Du har alltid möjlighet att välja mellan två rätter. Vi har ett nära samarbete med köket och om det är någon som inte gillar någon specifik maträtt går det att få något annat. Genom vårt kostråd har alla möjlighet att tycka till om maten som serveras. 

Var lagas maten?

Lomma kommuns tillagningskök. Frukost och mellanmål tillreder vi själva.

Vård & Omsorg

Bemötande och omvårdnad
Varje person har en egen historia, sina intressen och önskemål och för oss är dessa viktiga. Det handlar om att föra en dialog med den äldre. Därför står den enskilde i centrum, i alla lägen. För att kunna ge ett professionellt bemötande utifrån varje persons behov och förutsättningar har våra medarbetare gedigen kunskap om kognition och demens. Att varje person själv får bestämma över sin vardag är utgångspunkten i vårt arbete och bemötande. Våra medarbetare ser till det friska och arbetar för att locka fram förmågor utifrån varje persons förutsättningar- det handlar om att göra saker man tycker är roligt och vill fortsätta göra.

Detaljerat biståndsbeslut
All omvårdnad på Jonasgården utgår från det detaljerade biståndsbeslutet du beviljats från Lomma kommun. Det beskriver vilka insatser du beviljats som till exempel hjälp med dusch, promenader och städning. Det är Lomma kommun som utreder ditt behov av omsorg och biståndsbeslutet uppdateras vid förändrat behov.  

Levnadsberättelse och kontaktmanaskap
När du flyttar in hos oss har vi alltid ett ankomstsamtal då vi pratar om dig, hur du vill ha det, vad du gillar, vilket liv du levt innan du flyttade till Jonasgården. Utifrån denna information skriver vi en levnadsberättelse som är ett viktigt verktyg i omsorgen.

Du får en egen kontaktman som avsvarar för dig och säkerställer att du har en god livskvalitet. Det är din kontaktman som säkerställer att din genomförandeplan är detaljerad och uppdaterad efter dina behov.

BPSD
På Jonasgården använder vi oss av kvalitetsregistret BPSD i vår demensvård. Med hjälp av BPSD kan vi lindra många av de symtom som kan uppkomma i samband med demenssjukdom som dålig aptit, sömn och oro genom till exempel en kort promenad innan maten eller en pratstund innan läggdags. Ofta hjälper dessa enkla åtgärder så pass bra att vi kan dra ner på lugnande läkemedel. 

Vård

Två sjuksköterskor från Lomma kommun finns här dagtid, resterande tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Vi har ett nära samarbete med en demenssjuksköterska. Läkare kommer till oss en gång i veckan från vårdcentralen i Lomma. Sjuksköterskorna har också möjlighet att kontakta läkare vid behov. Genom Lomma kommun har vi tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut som besöker oss vid avtalade tider. 

Tilläggstjänster

Fotvårdare och frisör kommer till oss på Jonasgården när vi bokar tid. Du kan också åka till din egen frisör och fortvårdare. Tandläkare kommer också till oss på boendet, du kan även välja att gå kvar hos din egna tandläkare. Kontaktmannen ansvarar för att följa med om du ska besöka frisör, fortvårdare och tandläkare. 

Personal

På Jonasgården jobbar en verksamhetschef, undersköterskor och en vaktmästare som kommer två gånger i veckan och kan hjälpa till med saker som att byta lampor och fixa rullatorer som krånglar. Vi har fem sinnestimuleringsombud som förgyller tillvaron med aktiviteter för alla sinnen. På varje avdelning jobbar en värderingsledare som ansvarar för att Frösunda Omsorgs koncept följs i den dagliga verksamheten.

"Kundens fokus i praktiken på Jonasgården"
Therese Åkesson, undersköterska, berättar mer här

Kompetensutveckling

Våra medarbetare genomgår ständigt olika kompetensutvecklande utbildningar, bland annat genom Frösunda akademins olika webbaserade utbildningar. Ämnen som vi behandlar är bland annat vård- och omsorgsavvikelser, social dokumentation, genomförandeplan och kognition.

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

I verksamheten finns det kvalitetsråd som arbetar med kvalitet och patientsäkerhet. Vi har ett digitalt ledningssystem för kvalitet där verksamhetens rutiner och dokument finns.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) utför varje år kvalitetsgranskning av verksamhetens hälso- och sjukvård och eventuella förbättringsförslag återkopplas till verksamheten. Patientsäkerhetsberättelse upprättas också för varje verksamhet. Frösundas årliga förtroenderedovisning innehåller kvalitetsberättelse och i den finns sammandrag av patientsäkerhetsberättelsen.

Kontakt

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

010-130 35 12

Kontaktperson

Carina Persson, Verksamhetschef

Gatuadress

Hans Jonas väg 7-9

Postnummer

237 37

Postort

Bjärred

Vill du bo här?

För att flytta till Jonasgården behöver du ett biståndsbeslut som du ansöker om hos Lomma kommun. Har du frågor om Jonasgården är du välkommen att kontakta oss via kontaktuppgifterna ovan eller kontaktformuläret nedan.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

010-130 35 12

Translate

Tyck till