Björkgården

Om oss

Välkommen till Björkgården
Björkgården är ett äldre- och demensboende som ligger i naturskönt i Tystberga strax norr om Nyköping.

Boendet ligger mitt i åkerlandskapet med kohagar runt knuten men har ändå nära till bland annat café och matbutik i Tystberga. Huset är format som en hästsko och den ljusa innergården erbjuder vindskydd när man vill sitta och njuta av solen eller odla i drivbänkar.

Höjdpunkter:
- Omgivna av blomstrande ängar
- Stor och uppvuxen trädgård
-  Tystberga samhälle på promenadavstånd
- Dagliga aktiviteter på Pärlan

Organisation
Organisationsform
Företag
Driftsform
Entreprenad

Boendet

Allmän beskrivning

 På Björkgården finns det 29 lägenheter, samtliga på markplan, varav 7 lägenheter är avsedda för demensboende (Duvan). Några av lägenheterna har även en egen uteplats.

Huset har generösa utrymmen och samlingssalar för exempelvis större gemensamma aktiviteter eller privata tillställningar vid födelsedagar och liknande. Den stora ljusa matsalen, med ljusinsläpp från tre vädersträck, är den naturliga samlingspunkten i huset.

Björkgården byggdes 1957 och har renoverats och moderniserats i många omgångar, senast 2013.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
29

Aktiviteter

Vår ambition är att skapa förutsättningar för de boende att kunna njuta av livet varje dag och skapa en meningsfull vardag. Ansvarig för aktiviteterna i verksamheten är aktivitetsombud och övrig omvårdnadspersonal.

Aktiviteter finns planerade sju dagar i veckan och ofta planeras större utflykter tillsammans med de boende på Björkgården med allt ifrån besök till Nyköping, en tripp till vackra handelsträdgårdar eller en lunch på Östermalma. 

Mat & Dryck

Vi ser måltiden som ett viktigt tillfälle till social samvaro och vi skapar en miljö som är inbjudande och trevlig. Stor vikt läggs vid dukning och uppläggning av maten. Vi erbjuder frukost, lunch och middag samt mellanmål och du väljer själv när och var du vill äta dina måltider. Om du önskar går det bra att gå ner till restaurangen till lunchen.

Fyra gånger per år har vi kostråd då verksamhetens kostombud samlas för att gå igenom synpunkter och förslag kring kost och måltidssituation. Innan varje kostråd har vi ett så kallat boenderåd där alla boende har möjlighet att lämna synpunkter och förslag gällande bland annat kosten. Dessa synpunkter tas alltid upp på kostråden. 

Var lagas maten?
Forenede Cares tillagningskök på Björkgården.

Vård & Omsorg

Levnadsberättelse
Levnadsberättelsen ”Det här är jag” hjälper oss att se vad du har för bakgrund för att lättare kunna anpassa omvårdnaden till hur du vill ha det.

Kontaktperson
Alla som bor på Björkgården får en kontaktperson som ska skapa trygghet för dig och är ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens viktigaste funktion är att vara ditt ombud och ska föra fram dina önskemål och behov till övriga medarbetare.

Kontaktpersonen håller regelbunden kontakten med närstående och är den person man i första hand vänder sig till med frågor.

Genomförandeplan
En genomförandeplan upprättas i samband med inflyttning. Den fungerar som en arbetsbeskrivning som säkerställer att alla medarbetare vet hur du som boende vill ha det, vilket skapar trygghet och kontinuitet. Genomförandeplanen utvärderas och revideras minst två gånger per år.

Omsorg

Björkgården är bemannad med undersköterskor dygnet runt för att kunna tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.

Vård

Hälso- och sjukvårdsinsatser tillgodoses av sjuksköterskor som finns tillgängliga dygnet runt samt av arbetsterapeuter och fysioterapeuter efter behov. Läkarinsatser tillgodoses via vårdcentral i samarbete med landstinget.

Personal

Vi har engagerad personal som arbetar utifrån den enskildes behov och intressen. Vi strävar efter att personalen ska vara utbildade undersköterskor.

Här på Björkgården jobbar enhetschef, samordnare, sjuksköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, aktivitetscoach och undersköterskor. Vi har också en verksamhetschef som ansvarar för hela boendet.

Kompetensutveckling

Vi vill att våra medarbetare ges möjlighet att bredda sin kompetens och hålla sig uppdaterad inom den senaste forskningen och rönen. Att arbeta med utbildning, kompetensutveckling och handledning är en väsentlig del av boendets kvalitetsarbete och våra medarbetares välmående och utveckling.

Språk
Svenska
Kollektivavtal

Ja, personalen omfattas av ett kollektivavtal

Kvalitet

Vår målsättning är att leverera en mycket god vård och omsorg. Vi arbetar aktivt med kvalitetsfaktorer för äldreomsorgen. Forenede Care har tydliga rutiner för hur hälso- och sjukvårdsarbetet ska bedrivas och vi följer löpande våra resultat i nationella kvalitetsregister. Förbättringsarbetet är systematiskt och vi arbetar aktivt med att följa upp, utvärdera och förbättra våra verksamheter.

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Veronica Boström, verksamhetschef
Gatuadress
Björkgårdsvägen 4
Postnummer
611 74
Postort
Tystberga
Vill du bli kund hos oss?

Om du önskar bo hos oss på Björkgården ska du kontakta en biståndshandläggare på din kommun och ansöka om ett biståndsbeslut. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Björkgården

Nyköpings kommun

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.