Ärlinghem

Ärlinghem

Idrottsvägen 21, Märsta Karta

Typ av plats
Omvårdnad
Demens
Demens korttid
Omvårdnad korttid
Demens växelvård
Omvårdnad växelvård
Besök hemsida
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Ärlinghem har flera fina uteplatser samt en härlig trädgård att njuta av. Omgivningen är varierande och det finns fina promenadvägar.

Vi erbjuder vård- och omsorg till äldre personer som behöver extra omvårdnad och till personer med en demenssjukdom. 

För oss är det viktigt att upprätthålla en god relation och trygghet till boende, närstående och medarbetare. Vi arbetar med personcentrerad vård och omsorg, där vi tar tillvara individens egna resurser och önskemål. Vårt arbete präglas av kommunens värdegrund. Invånaren först, kvalitet i fokus och allas lika värde.

Höjdpunkter med Ärlinghem
- Lunchbuffé, dina anhöriga är välkomna att äta till självkostnadspris
- Inriktning SPA & hälsa
- Mycket aktiviteter och aktivitetsombud på varje enhet
- Frisör besöker oss varje fredag
- Sigtuna kommun är först ut med att vara certifierade i ÄtUp-metoden

Organisation
Organisationsform
Kommunal

Boendet

Allmän beskrivning

Hos oss finns 70 lägenheter som är fördelade på sex enheter. Fyra enheter vänder sig till äldre personer som på grund av ålder behöver extra omvårdnad, en enhet är till för personer med en demenssjukdom och en enhet är till för korttidsplats.

Din lägenhet
Hos oss bor du i en egen lägenhet som du möblerar med dina egna möbler och husgeråd. Lägenheterna är ca 23 kvadratmeter, det finns kokvrå med spisplattor/trinettkök och litet kylskåp, en höj och sänkbar säng med madrass samt trygghetslarm.

Gemensamma utrymmen
I anslutning till lägenheterna finns trivsamma gemensamma utrymmen som kök där vi serverar alla måltider och vardagsrum där du kan se på TV. Torget är en gemensam samlingspunkt, där det oftast anordnas aktiviteter som kaffestunder, filmvisning, gemensamma fester och tillfälle att bara umgås med medboende. På Torget visas både filmer och TV program som streamas från TV tjänsten Nenda.

Välkommen på en virtuell visning av Ärlinghem

Hemförsäkring
Hemförsäkring tecknas av hyresgästen. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
70
Avdelningar
6

Aktiviteter

På Ärlinghem erbjuds dagliga aktiviteter, såväl inom- som utomhus. I mindre grupper på enheterna löser vi korsord, läser tidningen eller en god bok och i större grupper i samlingssalen spelar vi bingo, utför anpassad gymnastik, skapande aktiviteter eller caféstunder med olika teman. Vi bjuder regelbundet in trubadur eller annan musikunderhållning och erbjuder promenader eller cykelutflykter i vår närmiljö.

Uppmärksammar högtider
Under högtider och andra traditionella händelser ordnar vi bland annat jul- och påskbuffé, kräft- och surströmmingsskiva och vi uppmärksammar andra temadagar som fettis- och våffeldagen och kanelbullens dag.

Planera aktiviteter med vårt aktivitetsombud
Våra aktivitetsombud, som finns på varje enhet, ansvarar för att planera aktiviteter tillsammans med boende på vardagar såväl som helger. Enskilda aktiviteter planeras utifrån individuella önskemål tillsammans med din omsorgskontakt.

Ung omsorg och vårdhund
Vi har ett nära samarbete med Ung Omsorg som vi får besök av varje helg. Vi har även äran att få besök av vårdhunden Molly via Svea hundtjänst

Mat & Dryck

Trivsamma och näringsriktiga måltider
Måltider som serveras inom kommunens äldreboenden ska vara goda, näringsriktiga och säkra för den enskilde i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer samt att måltidsmiljön ska vara trivsam vilket också är viktigt för att maten ska hamna i magen.

Lunch och middag
Lunch och middag tillagas av vår kökschef tillsammans med sitt kockteam i Ekillaköket i Sigtuna. Varje dag serveras lunchbuffé som tillagas samma dag. Till middag finns möjlighet att välja mellan två rätter, desserter serveras under helger. Middagen tas emot av personal som värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Tillbehör som potatis och sallad förbereds på boendet.

mat

Måltidskonceptet "Nära måltid"
På samtliga särskilda boenden i Sigtuna kommun jobbar vi med måltidskonceptet ”Nära Måltid”. Det ger förutsättningar för att kvaliteten håller samma höga nivå på mat och måltider för alla våra medborgare inom vård- och omsorgsförvaltningen oavsett boende.

Nära Måltid handlar inte bara om menyer, recept eller vad som ligger på tallriken. Det är en helhetsupplevelse som inkluderar dukning, dofter och gemenskap kring matbordet. För att uppnå konceptets mål har både ledning och medarbetare inom äldre- och omsorgsförvaltningen samt måltidsservice utbildas inom mat anpassat för äldre.

På boendet finns en måltidsansvarig och flera måltidsombud. Ombudet lyssnar in de boendes synpunkter och idéer, ansvarig samlar in information från ombuden och förmedlar den till Måltidsservice. Detta skapar en snabb och kort väg mellan verksamheterna.

ÄTUP - certifierade
Sigtuna kommun är först ut i Sverige med att bli certifierade i ÄTUP-metoden. Det innebär att vi på Ärlinghem har en god kunskapsgrund om det som hjälper äldre att få i sig så mycket mat och näring som möjligt.

Var lagas maten?
Ekillaköket i Sigtuna

Vård & Omsorg

Omsorgskontakt
För att du ska vara nöjd och trivas krävs att våra tjänster utförs med god kvalitet. Därför arbetar vi med omsorgskontakt. Det betyder att du redan vid inflytt får en utsedd person som är länken mellan boende och anhöriga och för att följa upp att omsorgen och servicen sker utifrån dina behov och önskemål.

Genomförandeplan
Det stöd, omsorg och omvårdnad du behöver planeras tillsammans med dig och utgår från dina förutsättningar och behov. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där omsorgskontakt tillsammans med dig och/eller dina närstående, formulerar dina önskemål.

Personcentrerad vård- och omsorg
Vi erbjuder en trygg miljö utformad efter dina behov och förutsättningar. Vi arbetar personcentrerat och hälsofrämjande där kontinuitet och trygghet är viktigt för oss.

Vård

Kommunens Hälso- och sjukvårdsorganisation (HSO) ansvarar för hälso- och sjukvården i kommunens särskilda boenden, dygnet runt. Vi har hög personaltäthet för att säkerställa en trygg och patientnära vård och möjliggöra tätt teamarbete och handledning av omsorgspersonalen.

Våra fastanställda patientansvariga sjuksköterskor finns på plats måndag till fredag, även röda dagar, mellan kl.07:30-16:30. Vi har även arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast stationerad på varje boende, de finns på plats varje vardag. Flera av HSO:s medarbetare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet i yrket.

Sigtuna kommun har avtal med en läkarorganisation om läkarinsatser på kommunens vård- och omsorgsboenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök.

Tandvård
Hembesök för tandvård och munhälsobedömning av tandhygienist erbjuds av extern utförare.

Personal

På Ärlinghem arbetar undersköterskor och vårdbiträden och vi är bemannade dygnet runt. Vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnets alla timmar. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och oss som arbetar på Ärlinghem.

Språk
Svenska
Arabiska
Spanska

Kvalitet

Var med och påverka
För oss är det viktigt att du trivs hos oss. Utöver att vården och omsorgen utgår från det du behöver som individ, så finns det olika sätt att vara med och tycka till om din eller en anhörigs tid hos oss.

Förtroenderåd
Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. De har möte fyra gånger per år. Deltagare är boende, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten hos oss.

Synpunkter
Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.
Lämna en synpunkt här!

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Barbare Huskaj, boendechef
Gatuadress
Idrottsvägen 21
Postnummer
195 32
Postort
Märsta
Vill du bli kund hos oss?

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom att klicka här.

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar här.

Avgifter för äldreboende i Sigtuna kommun
Här kan du läsa mer om vad du betalar för att bo på ett äldreboende i Sigtuna kommun. 

Hitta hit

Vägbeskrivning

Ärlinghem

Sigtuna kommun

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.