Stolt personal på Skoga tar emot Silviacertifieringen.

Skoga

Jungfrudansen 17 , Solna Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Skoga är Solnas enda kommunala äldreboende, med fokus på utemiljö, hemtrevnad och trädgård. Boendets profil är utevistelse och Skogas trädgård ligger alldeles nedanför terrassen. Det finns gott om plats för både soldyrkare och för de som vill ha lite skugga.

Sedan november 2016 är Skoga Silviacertifierat vilket innebär att all personal med demensinriktning genomgått en stor utbildningssatsning ledd av stiftelsen Silviahemmet.

Förutom fruktträd, bärbuskar och andra traditionella växter finns här ett gammalt torp samt ett lusthus att besöka året om. Allt som växer i vår trädgård får gärna plockas och njutas av alla som bor här. Den som vill ge ett handtag vid till exempel lövkrattning eller lökplantering är alltid välkommen!

Vid vackert väder serveras lunch eller eftermiddagskaffe i trädgården eller på terrassen. Två dagar i veckan finns vår trädgårdsmästare på plats. I Skogas närmiljö finns promenadstigar med olika underlag. En rullstol med hjälpmotor finns att tillgå för att underlätta åkande promenader. Några ur personalen har sina egna hundar med sig och de blir gärna klappade.

Inriktning/Profil

Trädgård

Organisation

Solna stad

Organisationsform

Kommunal

Driftsform

Egen regi

Boendet

Skoga drivs av Solna stad, Humaniora Vård och Omsorg. Här finns 100 boendeplatser som togs i bruk 1973 och genomgick en omfattande renovering 2007.

Lägenheterna är fördelade på fem våningsplan med 20 boende per våning. Alla våningar har två enheter, A-sidan har tolv och B-sidan har åtta boende. Varje avdelning har ett gemensamt dagrum/matrum där alla måltider serveras. På A-sidan finns balkong med utsikt över vattnet.

På bottenvåningen finns gymnastik- och terapilokaler, stor samlingssal och bibliotek.

Skoga är ett blandat boende, med enheter för fysiskt sjuka som har ett stort omvårdnadsbehov och för boende med demenssjukdomar samt en enhet för korttidsboende.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

100

Avdelningar

5 våningsplan med 20 boende per våning

Lägenheterna

 • Ett rum med toalett och dusch.
 • Lägenheterna är cirka 25 kvadratmeter
 • I lägenheten finns det garderob, kylskåp, köksskåp och diskbänk
 • Brandlarm
 • Trygghetslarm
 • Telefonjack
 • TV-uttag
 • Värdeskåp
 • Medicinskåp

På boendet

 • Trädgårdsodlingar
 • Lusthus
 • Altan
 • Terass
 • Restaurang i huset

Aktiviteter

Aktiviteter av olika slag är viktigt i vardagen. De flesta gemensamma aktiviteter utgår från tränings- och terapiverksamheten. Varje vecka, året runt är det trädgårdskafé. Alltid utomhus, men skulle det vara dåligt väder går det bra att vara i samlingssalen.

Alla kaféer har olika tema. Det kan vara aktuella händelser, gårdagens schlagerstjärnor, blommor med kvinnonamn eller snapskryddor. Ofta ingår provsmakning eller andra trevliga inslag.

Allsång och andra musikaktiviteter, sittgymnastik och träning sker varje vecka. Svenska Kyrkan håller Gudstjänst regelbundet. För att delta i en aktivitet behöver man inte ”göra” något. Det kan vara alldeles tillräckligt att sitta tillsammans med andra och komma från sin avdelning en stund. Alla avdelningarna har även egna aktiviteter som högläsning, sittgymnastik och sällskapsspel. Bakning är en populär aktivitet, både att delta i bakningen och sedan få avnjuta skapelsen tillsammans på avdelningen.

De stora helgerna firas traditionsenligt. Till midsommar kläs majstången och det är dans och musik. Lucia firas med ett stort luciatåg där både boende och personal deltar. 

Mat & Dryck

Restaurangen, med fullständiga rättigheter, drivs av privat utförare som dels står för matlagningen till Skogas boende och dels driver lunchrestaurang, öppen för alla.

Lunch och middag serveras i avdelningens matsal. Om den boende så önskar, serveras maten i lägenheten. Lunch kan också ätas i restaurangen.

För att göra skillnad på vardag och helg dukas med vita dukar på helgerna.

Restaurangen har öppet mellan 09.00 – 15.00 hela veckan och den är öppen för alla. De säljer också frukt, godis och hygienartiklar.

Var lagas maten?

 • All mat lagas på boendet i restaurangköket
 • Fazer levererar råvaror

Vård & Omsorg

Vårt mål är att utföra omvårdnaden på den boendes villkor. För att skapa trivsel och trygghet för den boende tillämpar vi kontaktmannaskap. Det innebär att en av våningspersonalen har huvudansvaret för den boendes omvårdnad, aktiviteter, gör veckoplanering och kan ansvara för en del mindre inköp som hygienartiklar eller frukt. Kontaktmannen fungerar som en länk mellan boende, anhöriga och Skoga.

Kontaktman eller annan ur vårdpersonalen hjälper den boende med den dagliga hygienen allt efter behov. Allt som den boende klarar av att göra själv får hon eller han fortsätta göra.

Omsorg

I omvårdnaden ingår mat, tvätt, städning och hjälp med personlig hygien. Ungefär tre veckor efter inflyttningen görs en vårdplanering tillsammans med den boende, anhöriga, kontaktman, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. 

Vård

Alla boende har egen omvårdnadsansvarig sjuksköterska. På kvällar och nätter finns sjuksköterska i huset. Läkare kommer till boendet en till två gånger i veckan. Vi har arbetsterapeut och fysioterapeut.

Tilläggstjänster

Frisör & fotvård drivs privat och finns i huset.

Personal

Personalen består av undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeut, arbetsterapeut, trädgårdsmästare, vaktmästare och chefer. Alla har tystnadsplikt. Det betyder att ingen får informera utomstående om vad du berättar eller vad de på annat sätt får veta om dina personliga förhållanden.

Språk

Svenska

Kvalitet

Om du har idéer, förslag, synpunkter eller vill komma med klagomål går det bra att lämna dem till kontaktmannen eller till annan personal. Vill du göra det anonymt finns det en vit brevlåda tillgänglig på entréplanet utanför receptionen. Skoga jobbar kontinuerligt med att utveckla verksamheten och för att kvalitetssäkra vården.

Kontakt

Organisation

Solna stad

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08- 746 1743

Kontaktperson

Anna Banach

Gatuadress

Jungfrudansen 17

Postnummer

171 50

Postort

Solna

Vill du bo här?

Kontakta biståndshandläggaren i din kommun för att ansöka om plats. Du är alltid välkommen att ringa oss och komma överens om en tid för besök, oavsett om du pratat med en biståndshandläggare eller ej.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08- 746 1743

Translate

Tyck till