Axgårdens vård- och omsorgsboende

Axgårdens vård- och omsorgsboende

Gamla Södertäljevägen 3, Hägersten Karta

Typ av plats
Demens
Omvårdnad
Besök hemsida
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Axgården är ett vård- och omsorgboende för äldre personer som behöver stöd i vardagen och för äldre med en demenssjukdom. Hos oss ska du känna att du lever ett värdigt liv med meningsfullhet och trygghet. Vi vill att du ska vara delaktig i din vård och omsorg och jobbar utifrån dina behov. För oss är det även viktigt att ha en god kontakt med dina anhöriga.

Axgården ligger i Fruängens servicehus, som är beläget 10 minuters gångavstånd ifrån centrum. I entrén finns reception, hårvård, fotvård, restaurang, samlingssal och en kiosk med ett mindre utbud av livsmedel. Här bor du i ljusa trivsamma lägenheter.

På våra demensavdelningar jobbar vi med reminiscens. Detta innebär att vi pratar om trevliga minnen från förr och hittar på aktiviteter som relaterar till händelser och personer som våra boenden känner igen från sin ungdom. 

Organisation
Organisation form
Kommunal
Driftsform
Egen regi

Boendet

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
49
Avdelningar
5
Lägenheterna
Ettor som är mellan 30-42 kvadratmeter
Badrum som är handikappanpassade
Pentry med kylskåp, diskbänk och kokplatta
Uttag för tv och telefoni
Fiber via ComHem finns i huset, abonnemang står den boende för
Lägenheten är omöblerad men säng och sängbord ingår
Trygghetslarm
På boendet
På varje avdelning finns dagrum/matrum där vi äter och anordnar aktiviteter
Stor entré med kiosk, bibliotek, tv- och spelhörna
Samlingssal
Två stora balkonger och en stor altan
Innergård
Hyra
5574 - 7110 kr/mån

Aktiviteter

På våra avdelningar anordnas varje dag aktiviteter utifrån våra boendes önskningar. Exempel på aktiviteter kan vara frågesport, bakning, korsord, högläsning, samtal, taktil beröring, musikstund, titta på tv eller film. I samlingssalen anordnas större gemensamma aktiviteter som till exempel sittgymnastik, bollgrupper och dans.

Temaveckor
Vi arrangerar temaveckor för alla boenden på Axgården, Fruängen och servicehuset. När temat var bakning bakades de på alla avdelningar och sedan samlades alla i den gemensamma samlingssalen för att avnjuta bakverken. Ett annat tema har varit mat då personalen lagat mat från olika kulturer och våra boenden besökt våra olika avdelningar för att smaka.

Utflykter
Våra boenden har möjlighet att följa med på de dagsutflykter som vi brukar göra under vår och sommar. Då åker vi till något trevligt utflyktsmål där vi till exempel tittar på en utställning och äter lunch.

Seniorhälsan
Våra boenden har också möjlighet att delta i de aktiviteter som Seniorhälsan hittar på. De har lokaler i huset och anordnar aktiviteter för personer som bor hemma men även för personer boende på Axgården. Exempel på aktiviteter är bingo, hantverk, yoga, spadagar med bland annat taktil massa.

Tid med din kontaktman
Våra boenden har avsatt tid att spendera tillsammans med sin kontaktman. Alla våra boenden har möjlighet att komma ut på dagliga promenader om de så önskar. 

Mat & Dryck

Maten som serveras på Axgården kommer från Sodexo som har kök precis i närheten. Du har möjlighet att välja mellan två rätter plus ett vegetariskt alternativ. Frukost, mellanmål och fika ordnar vi på avdelningarna. Personalen brukar baka tillsammans med de boende i de kök som finns på varje avdelning.

Måltiderna är en trevlig stund på dagen, då vi försöker skapa en harmonisk miljö och maten serveras på ett aptitligt vis. Personalen sitter med under måltiderna som stöd för de som behöver hjälp. På våra demensavdelningar är vi noga med att duka med porslin som skapar kontraster gentemot maten så den är lättare att se. Vi äter tillsammans i avdelningarnas matsalar eller så kan man välja att äta i sin egna lägenhet.

Alla högtider som jul, påsk, surströmmingspremiären, alla hjärtansdag och kanelbullens dag uppmärksammas med traditionsenliga maträtter. Även våra boendes födelsedagar uppmärksammas.

Vi har tillgång till dietist som ser till att våra boenden får i sig den näring de behöver. På varje avdelning finns kostråd som vid behov handleds av dietisten. Kostråden ansvara för en god måltidsmiljö och att vi serverar god, varierad och näringsrik mat. Självklar kan vi tillhandahålla med specialkost för den som vill ha det.

Du har möjlighet att välja mellan två rätter varje mål. Frukost och mellanmål tillagas på varje enhet.

Var lagas maten?
Sodexo som har kök i närheten av Axgården

Vård & Omsorg

Kontaktperson och genomförandeplan
Tillsammans med dig går din kontaktperson igenom hur du vill att de insatser som du beviljats utförs. Utifrån det ni kommer fram till skrivs en genomförandeplan. Kontaktmannen ansvarar även för att informera övriga medarbetare om hur man vill ha hjälpen utförd, sköter din dokumentation och håller i kontakten med dina anhöriga eller god man. 

Omsorg

Axgårdens vård och omsorgsboende är bemannat dygnet runt. 

Vård

Sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt och en sjuksköterska ansvara för planeringen av din hälso- och sjukvård, skriver en hälsoplan och gör en riskbedömning. Läkare kommer en gång i veckan och besöker dem som behöver, resterande finns tillgång till jourläkare. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns på boendet på dagtid måndag till fredag.

Oral Care kommer en gång om året och genomför frivilliga munhälsobedömningar. De kan även utföra tandvård vid behov. 

Tilläggstjänster

I huset finns både fotvård och frisör. 

Personal

Hos oss arbetar cirka 50 personer. De flesta är undersköterskor och några är vårdbiträden. Vi har också sjuksköterskor, arbetsterapeut och fysioterapeut med lång erfarenhet av att arbeta med äldre. Flera är även specialistutbildade inom geriatrik och demenssjukdomar. Här jobbar även en samordnare, en enhetschef och en biträdande enhetschef.

Flera av våra medarbetare har lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorg. 

Kompetensutveckling

Medarbetare som inte är undersköterskor erbjuds via Stockholms stad möjligheten att utbilda sig. Vid medarbetarsamtal tittar vi på vilka kompetenshöjande utbildningar som varje individ är intresserad av.

Vi har också gemensamma utbildningar som vår personal genomgår inom områden som nutrition, munhälsa, basala hygienrutiner, demenssjukdomar och palliativ omsorg.

Språk
Arabiska

Kvalitet

Vår ambition är god kvalitet och hela personalen involveras i vårt kvalitetsarbete. Resultat av brukarundersökningen och mottagna synpunkter samt avvikelser indikerar vilka områden som bör förbättras. All personal informeras om innehållet i dessa. Varje vecka tas avvikelser upp i syftet att upptäcka brister och planera för åtgärder. Åtgärdsplaner och förbättringsförslag diskuteras gemensamt.

Synpunkter och klagomål
Dina synpunkter är mycket viktiga. Om du har synpunkter eller inte tycker att vi levt upp till våra åtaganden vill vi gärna att du hör av dig så att vi kan förbättra oss.

När vi får klagomål eller synpunkter åtgärdas dessa snarast. Inkomna synpunkter tas upp i våra rapporter och på arbetsplatsträffar. Vår ledning och stadsdelsnämnden får en regelbunden information om vilka klagomål som inkommit och vilka åtgärder vi gjort. Om vi inte lyckats leva upp till våra åtaganden ska vi genast rätta till det som felats. 

Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Organisation
Organisationsform
Kommunal
Hemsida
Kontaktperson
Enhetschef: Marie Bergström, 08-508 235 41
Biträdande enhetschef: Zohreh Anvari, 08-508 23 543
Gatuadress
Gamla Södertäljevägen 3
Postnummer
129 55
Postort
Hägersten
Vill du bli kund hos oss?

För att bli beviljad en lägenhet på Axgårdens vård och omsorgsboende behöver du ansöka om ett biståndsbeslut hos Stockholm stad. [link=http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Aldreomsorg/Att-soka-stod-och-hjalp/]Här[/link] kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ansöka eller ring Äldre direkt på 08-80 65 65.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Axgårdens vård- och omsorgsboende

Hägersten Älvsjö

Har du frågor?

För att bli beviljad en lägenhet på Axgårdens vård och omsorgsboende behöver du ansöka om ett biståndsbeslut hos Stockholm stad. [link=http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Aldreomsorg/Att-soka-stod-och-hjalp/]Här[/link] kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ansöka eller ring Äldre direkt på 08-80 65 65.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.