Katrin Ståhl och Sanna Möller

Borgerskapets vård- och omsorgsboende

Högalidsgatan 26 -28, Södermalm, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Högt beläget vid Högalidskyrkan ligger vårt vård- och omsorgsboende med inriktning mot somatik och demens. Vård-och omsorgsboendet drivs utan vinstintresse av Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus sedan 1724.

Vi har en vacker trädgård och en fantastisk utsikt över Stockholm och Riddarfjärden. Vi vill ge våra gäster de bästa förutsättningar att uppleva en trygg och värdig ålderdom. Vår ambition är att varje gäst skall trivas och känna sig trygg samt väl omhändertagen.

Våra gäster är personer som har olika förutsättningar, behov och önskemål. Vi ger stöd till var och en på ett individuellt och professionellt sätt. Vi lägger stor vikt vid goda, nyttiga och trivsamma måltider, vackra miljöer, festliga traditioner och stimulerande aktiviteter. Vi strävar efter att sprida glädje och ha trevligt tillsammans. Vårt motto är: Det är aldrig för sent för att få en bra ålderdom.

Borgerskapets vård- och omsorgsboende består av:
- Enkehuset
som erbjuder somatisk vård (omvårdnad). Här finns 48 platser fördelat på fyra våningar
- Rozeliahemmet som är ett gruppboende för personer med demenssjukdom. Här finns 24 platser som är fördelat på tre enheter.


Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Du kan välja oss även om du bor i:

Stockholms kommun, Hässelby Vällingby, Farsta, Enskede Årsta Vantör, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Spånga Tensta, Södermalm, Skärholmen, Skarpnäck, Rinkeby Kista, Östermalm, Lidingö kommun, Haninge kommun, Ekerö kommun, Danderyds kommun, Nacka kommun, Norrtälje kommun, Sigtuna kommun, Sollentuna kommun, Salems kommun, Täby kommun, Upplands-Bro kommun, Vallentuna kommun, Österåkers kommun, Värmdö kommun

Boendet

Vår utemiljö består av soliga uteplatser, vacker trädgård och en park med fruktträd, boulebana, lusthus och rosenträdgård. Vår inre miljö är präglad av vårt historiska arv. Vi har bibliotek, salong med tv och matsal. Du inreder den egna lägenheten efter tycke och smak. Säng ingår och vi håller också med sänglinne och handdukar. Vi erbjuder även parboende.


Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

72

Avdelningar

Enkehuset har 48 lägenheter fördelat på fyra enheter. Rozeliahemmet har 24 lägenheter fördelat på tre enheter.

Lägenheterna

 • Boyta Enkehuset: 23-78 kvadratmeter
 • Boyta Rozeliahemmet : 23-32 kvadratmeter
 • 1:or - 3:or
 • Trinett eller köksdel (gäller ej Rozeliahemmet)
 • Badrum
 • Säng, sänglinne och handdukar finns
 • Du inreder själv med dina möbler

På boendet

 • Gemensam matsal
 • Gemensam salong med tv och bibliotek
 • Trädgård
 • Boulebana
 • Soliga uteplatser i en stor park
 • Kyrka

Hyra

5 000 - 16 000 kr/mån

Aktiviteter

Vår önskan är att du ska kunna välja aktiviteter som gör din dag meningsfull. Utbudet är rikt och våra gäster är med och påverkar utbudet utifrån vad de har för intressen. Varje dag finns det något trevligt att göra. Några exempel är tidningsläsning, hantverk, gymnastik, önskemusik, pysselstuga, fredagsdrink med mera. Kontaktman planerar tillsammans med sin gäst individuella aktiviteter utifrån behov och önskemål.

Vi har även grupper för träning och mobilisering. I vår aktivitetsgrupp arbetar arbetsterapeut, sjukgymnast och arbetsterapibiträde.

Borgerskapet är unikt genom att ha egen kyrka.

Borgerskapets kök kan hjälpa till att anordna bemärkelsedagar och andra fester i våra vackra sällskapsutrymmen.


Mat & Dryck

Måltiderna har stor betydelse för upplevelsen av en meningsfull dag och därför lägger vi stor vikt vid smak, upplägg och servering. Vi lagar all mat i vårt kök. Vid varje måltid kan du välja mellan två rätter varav en vegetarisk. Du som uppskattar det sociala umgänget vid måltider, äter både lunch och middag i vår vackra matsal. Dina närstående har också möjlighet att komma och äta med dig. Vi uppmärksammar högtider med traditionsenlig mat. Möjlighet finns att köpa eller ta med eget vin till matsalen. 

Var lagas maten?

All mat lagas i Enkehuset eget kök

Vård & Omsorg

Målet med vår träning, rehabilitering och aktivering är att ge våra gäster god livskvalitet och bevara funktionsförmågan både till kropp och själ. Vi är måna om att ha kompetent personal som tar hand om dig, därför har vi regelbundna utbildningsinsatser för all personal. För att du ska få ett bra individuellt bemötande arbetar vi utifrån värdegrund och värdskap.

Vård

Läkare kommer till vård- och omsorgsboendet en gång i veckan och vid behov. Läkare finns tillgänglig på telefon hela dygnet.

Sjukgymnast och arbetsterapeut upprättar en så kallad vårdplan för varje gäst samt sätter upp individuella mål både på kort och lång sikt. Vårdplan och målsättning revideras kontinuerligt.

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård

Personal

Borgerskapets vård- och omsorgsboende är bemannad dygnet runt och sjuksköterskor finns hos oss under hela dygnet.

Personalen som jobbar här består av vår verksamhetschef, en biträdande verksamhetschef, enhetschef/MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), bemanningsassistenter utgör ett administrativt stöd till cheferna och varje våningsplan har en egen ansvarig sjuksköterska.

Vår omsorgspersonal består främst av undersköterskor. Inom paramedicin och aktivitet arbetar fysioterapeut, arbetsterapeut och arbetsterapibiträde som finns här alla vardagar. Vi har specifik personal som sköter uppgifter som städning och tvättning.

Vår servicechef har ansvar för kök där kökschef, dietkock, kallskänka, köks- och diskbiträden arbetar. Här finns också vaktmästare.

Läs gärna intervjun med Anna-Lena Isberg som berättar hur det är att jobba hos oss.

Kompetensutveckling
Vår personal genomgår kontinuerligt kompetensutvecklande utbildningar. 

Kontaktuppgifter
Enkehuset
Katrin Ståhl, biträdande verksamhetschef
katrin.stahl@borgerskapet.se
08-720 89 21

Rozeliahemmet, demens
Susanne Gustafsson, enhetschef och MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska)
susanne.gustafsson@borgerskapet.se
08-720 89 14

Kök, matsal och kyrka
Niclas Lindfors, servicechef
niclas.lindfors@bergerskapet.se
08-720 89 04

Verksamhetschef
Sanna Möller
sanna.moller@borgerskapet.se
08-720 89 25


Katrin Ståhl, biträdande verksamhetschef och Sanna Möller, verksamhetschef

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Din kontaktman kallar dig och dina närstående till vårdplaneringsmöte. Då planerar ni när och hur du vill att de beviljade stödet och insatserna ska utföras. Du har möjlighet att framföra synpunkter och åsikter till all personal dagligen.

Certifieringar

Vi är certifierade enligt Silviahemmets palliativa vårdfilosofi.

Kvalitetsregister

Kontakt

Hemsida

Besök hemsida

Kontaktperson

Enkehuset: Katrin Ståhl, biträdande verksamhetschef
katrin.stahl@borgerskapet.se
08-720 89 21

Rozeliahemmet, (demens): Susanne Gustafsson, enhetschef och MAS
susanne.gustafsson@borgerskapet.se
08-720 89 14

Gatuadress

Högalidsgatan 26 -28

Postnummer

117 30

Postort

Stockholm

Vill du bo här?

Ta kontakt med stadsdelsförvaltningen eller kommun via en biståndshandläggare för att ansöka om en plats.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Borgerskapets vård- och omsorgsboende

Translate

Tyck till