Ersta Mariahemmet

Åstorpsringen 26, Enskede Årsta Vantör, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Till anrika Mariahemmet välkomnar vi dig med somatiska sjukdomar eller dig med demenssjukdom. Vi har totalt 83 lägenheter och låter naturen och årstiderna fungera som en lugn inramning och en bas för våra aktiviteter.

Mariahemmet ligger i Enskededalen, cirka 6 km från city. Området är vackert och har nära till grönområden. I nära anslutning till Mariahemmet finns ett litet centrum med matbutik, grill, bibliotek, simhall, apotek, frisör och torghandel under säsong.

Delaktighet och inflytande
På Mariahemmet får du tillgång till en trygg miljö med kunniga medarbetare som är tillgängliga dygnet runt. Alla behov är lika viktiga, samtal om livsfrågor, fysiska åkommor eller vardagsbestyr. Vi tror på det personliga och individuella och skapar tillsammans med dig som boende förutsättningar för dagen och dess innehåll. Vi arbetar för att du ska känna dig delaktig och ha inflytande på ett sätt som passar just dig. Anhörigas delaktighet är också en självklarhet. Och för oss är det viktigt att du får en stark hemskänsla.

Vill du veta mer eller boka ett besök på Mariahemmet går det bra att kontakta oss så bokar vi in en tid för en personlig visning.

Om Ersta diakoni
Ersta diakoni har bedrivit vård och omsorg sedan 1851 och är Sveriges största aktör utan vinstsyfte inom vård och omsorg. Verksamheten vilar på kristen grund och vår värdegrund ”Se människan” genomsyrar alla våra verksamheter. Vår filosofi inom äldreomsorgen är att skapa förutsättningar att ge stöd till varje människa att fortsätta bestämma över sitt liv och vara den man är.

Våra moderna boenden präglas av hemkänsla, trygghet och en meningsfull vardag. Vi använder vetenskapligt beprövade metoder och arbetssätt som vi anpassar individuellt efter dina behov. Exempel är taktil stimulering, vårdarsång och reminiscens.

Inriktning/Profil

Kristen värdegrund

Organisation

Ersta diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Boendet

Som boende på Mariahemmet får du en egen trivsam lägenhet där du kan njuta av tillvaron. För dig som vill ha gemenskap finns det många gemensamma utrymmen såsom kök, matrum, vardagsrum och en stor inglasad balkong.

Fastigheten är helt nyrenoverad och anpassad för att göra livet så enkelt som möjligt, både för dig som boende och för vår personal.

Våra lägenheter
För oss på Mariahemmet är det viktigt att du som bor hos oss ska känna en stark hemkänsla. I alla lägenhetr finns höj- och sänkbara sängar men i övrigt möblerar du din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar vilket vi tror stärker hemkänslan. Lägenheterna är cirka 28 kvadratmeter stora och har rymligt badrum på cirka 8-9 kvadratmeter, pentry och balkong. Varje våning har ett gemensamt kök, matrum och vardagsrum som 9-10 boende delar på och där finns det också en stor inglasad balkong.

Grönskande innergård
Mariahemmet har en vacker lummig grönskande innergård där man kan sitta och njuta av växtlivet och dofterna. Under säsong är innergården ett andra vardagsrum som ofta används av våra boende. På vår innergård brukar vi grilla, lyssna på musik, fika med nybakat och njuta av gemenskapen.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

83

Hyra

6 869 - 7 068 kr/mån

Aktiviteter

Tillsammans gör vi varje dag händelserik och harmonisk. Aktiviteter utgår från dina önskemål, årstid och högtid. Vi är aktiva både ute och inne varje dag, men vi har också lugna stunder och hjälps åt att förbereda inför måltiderna.

Vi erbjuder gruppaktiviteter med fokus på både glädje, stimulans och rörelse. Ofta har någon medarbetare med sig sin hund, som de som vill får träffa. Vi har nära samarbete med Ersta kyrka och diakon.


Mat & Dryck

Unikt måltidskoncept
Vårt unika måltidskoncept, som vi utvecklat tillsammans med vår matleverantör Fazer, är utformat för individen. Vi tar hänsyn till att näringsbehov, aptit och förmåga varierar från person till person.

Genom att servera det du behöver, vill ha och vid de tidpunkter som du faktiskt är hungrig, minimeras risken för undernäring och den bästa måltiden skapas.

Konceptet grundar sig på forskning och nya riktlinjer från Livsmedelsverket, men också på en genuin vilja att sätta dina behov i fokus.

Vi dukar vackert och serverar ett glas vin till maten på helgen om så önskas.

Dagens höjdpunkt
På Erstas äldreboenden är måltiden mycket mer än maten som ligger på tallriken. Här berättar Martin Andersson, dietist för Erstas diakonis sociala verksamheter man arbetar för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkter för de boende.

Var lagas maten?

Maten levereras av Fazer AB.

Vård & Omsorg

Öppenhet, lyhördhet och förståelse
Vi har valt att aktivt arbeta med metoderna validation och reminiscens. Validation är en metod att kommunicera på upplevelse meningsfullhet känslonivå. Validation bidrar till att personalen är mer öppen, lyhörd och förstående samt blir bättre på att hantera beteendeproblem.

Reminiscens innebär att medvetet arbeta med att väcka och stimulera slumrande minnen. Vår personal lär känna dig som boende bättre och får en ökad förståelse för din livssituation. Båda metoderna bidrar till ökade möjligheter till öppenhet, lyhördhet och förståelse. Anställda inom vår äldreomsorg utbildas kontinuerligt i metoderna.


Vård

Mariahemmet har en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt. Läkare kommer två gånger/vecka och vid akut behov. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns på plats. 

Tilläggstjänster

Vi får besök av  fotvård och vi följer med till frisör som har ändamålsenliga lokaler i kvarteret.

Personal

På boendet är medarbetarna erfarna, utbildade undersköterskor, en del med specialistkompetenser i t ex akutsjukvård eller demens.

Alla genomgår regelbundna interna utbildningar och har handledning återkommande.

Vi har fokus på att varje medarbetare ska ha kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är.

Sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut är legitimerade med lång erfarenhet av äldreomsorg.


Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Ersta diakonis kvalitetssystem
Vi arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling enligt Ersta diakonis kvalitetssystem. Vi har ett avvikelsehanteringssystem för att kunna identifiera brister i verksamheten och förbättra.

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse redovisar årligen verksamhetens resultat. 

Synpunkter och klagomål
Alla synpunkter och klagomål tas på största allvar och det ska vara enkelt att påtala brister för oss. Detta gör du antingen genom att fylla i en blankett eller genom att prata direkt med personalen. Synpunkter och klagomål sammanställs och rapporteras kvartalsvis till Erstas kvalitetssystem.

Så jobbar Ersta äldreomsorg med kundnöjdhet
För oss är det viktigt att de som bor på våra äldreboenden känner sig trygga, får stöd utifrån sina behov och önskemål och ges möjlighet till en meningsfull dag. För att ta reda på vad de som bor hos oss tycker, arbetar vi både med egna, Socialstyrelsens och kommunens kvalitetsmätningar.

Vi har egna kundnöjdhetsmätningar och framförallt tre fokusområden som är extra viktiga för oss: måltidsupplevelsen, aktiviteter och personlig omvårdnad.

Socialstyrelsen genomför årligen en rikstäckande undersökning om vad de äldre tycker om sin äldreomsorg som vi tar del av. Där jämför vi våra resultat med andra äldreboenden i länet och nationellt. 

Certifieringar

  • Kvalitetscertifierade enligt ISO 9001

  • Miljöcertifierade enligt ISO 14001

  • Certifierade enligt ISO 9001-2008.

Kvalitetsregister

Kontakt

Organisation

Ersta diakoni

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-714 61 00

Kontaktperson

Verksamhetschef: Ulrika Blumfelds, 08-714 64 03
Tf Enhetschef: Lajde Blakaj, 076-720 05 07
Tf Enhetschef: Ann-Cristine Norevik, 08-714 65 08

Gatuadress

Åstorpsringen 26

Postnummer

121 31

Postort

Enskededalen

Vill du bo här?

Mariahemmet drivs av Ersta diakoni och är ett särskilt boende för personer med omfattande vårdbehov dygnet runt. För att kunna flytta till Mariahemmet behöver du ett så kallat biståndsbeslut om särskilt boende. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot ansökan, utreder behov och fattar beslut. Du som redan har ett biståndsbeslut kan sedan i de flesta fall välja vem som ska utföra tjänsten. Vi har avtal med Botkyrka, Tyresö, Sundbyberg och Stockholm stad.

Du kan kontakta Äldre Direkt som hjälper dig att komma i kontakt med en biståndshandläggare i den stadsdel där du bor. Kontaktuppgifter: 08-80 65 65 eller e-post: aldredirekt.service@stockholm.se

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-714 61 00

Translate

Tyck till