Ersta Mariahemmet
Åstorpsringen 26, Enskededalen Karta
Om oss
Välkommen till Ersta Mariahemmet - ett hemtrevligt äldreboende i Enskededalen, ett stenkast från tunnelbanestationen Sandsborg. Mariahemmet välkomnar både dig med somatiska sjukdomar och dig med en demenssjukdom.
Vi vill att du ska ha en trygg och meningsfull vardag hos oss, fylld av aktiviteter och gemenskap. Vi har en stor lummig innergård där vi tillbringar mycket tid under sommarhalvåret. Vi har även nära till grönområden. I anslutning till boendet finns ett centrum med matbutik, bibliotek, apotek och torghandel under säsong.
En god vardag
Att bo hos oss ska vara så likt ett vanligt hem som möjligt. Du ska känna dig trygg och träffa medarbetare som du känner. Vi utgår från varje individs önskemål och förutsättningar för att dagarna ska bli så roliga och meningsfulla som möjligt. Vi erbjuder stimulerande aktiviteter, trevliga måltider och utevistelser. Mycket i en god vardag kommer ur de små sakerna som att känna att man är inkluderad i det gemensamma ansvaret, t ex att vattna blommorna, duka bordet fint eller vara med och baka till eftermiddagsfikat
Flytta in med ditt husdjur
Vi vet att djur har stor betydelse för många. På flera av våra boenden finns djur eller möjlighet att ta med sig sitt eget husdjur när man flyttar in.
Välkomnar delaktiga anhöriga
Anhöriga är välkomna när de vill och för oss är det viktigt med delaktighet. Vi jobbar aktivt med anhörigstöd och erbjuder enskilda samtal, anhöriggrupper, föreläsningar och rekreationsvistelser. Läs mer om Erstas anhörigstöd här.
Om Ersta diakoni och Ersta äldreboende
Ersta diakoni har bedrivit vård och omsorg sedan 1851 och är Sveriges största aktör utan vinstsyfte inom vård och omsorg. Verksamheten vilar på kristen grund och vår värdegrund ”Se hela människan” genomsyrar alla våra verksamheter. Att vi drivs utan vinstsyfte innebär att vårt överskott går tillbaka till våra verksamheter.
Boendet
Våra lägenheter och gemensamma utrymmen
I alla lägenheter finns höj- och sänkbara sängar, men i övrigt möblerar du din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar. Lägenheterna är cirka 28 kvadratmeter och har ett rymligt badrum på 8-9 kvadratmeter, pentry och de flesta har en egen balkong.
När du vill umgås med andra finns flera gemensamma utrymmen. Varje våning har ett gemensamt kök, matrum och vardagsrum som 9-10 boende delar på och där finns det också en stor inglasad balkong. I bottenplan finns en samlingssal där vi kan ha gemensamma aktiviteter.
Grönskande innergård
Mariahemmet har en vacker lummig grönskande innergård där man kan sitta och njuta av växtlivet och dofterna. Under säsong är innergården ett andra vardagsrum som ofta används av våra boende. På vår innergård brukar vi grilla, lyssna på musik, fika med nybakat och njuta av gemenskapen.
Aktiviteter
På alla Erstas äldreboenden hittar vi dagligen på saker tillsammans, exempelvis promenader, högläsning, utflykter och gymnastik. Dessutom har vi mer intressestyrda gruppaktiviteter med fokus på till exempel måleri, trädgård och skönhet och spa. På Mariahemmet finns en aktivitetsansvarig medarbetare som arbetar enbart med de gemensamma aktiviteterna. Ofta har någon medarbetare med sig sin hund. Vi har nära samarbete med Ersta kyrka och diakon.
Vi firar alla traditionella högtider och på helgerna anordnar vi fredagsmys, lördagsfest och söndagskaffe. Och ibland förgyller vi dagarna med pub, musikuppträdanden, sångstunder eller en korvgrillning.
Uppmärksammar temadagar och årstider
Vi förgyller vardagen genom att ta vara på temadagar och årstider, detta för att skapa struktur på tiden. Vi tar in årstiderna till den som inte kan gå ut och uppleva den fullt ut själv, de första vårblommorna, kastanjer på hösten eller granris till jul.
Besök från lokala församlingar
Vi har ett nära samarbete med våra lokala församlingar, både svenskkyrkliga och andra, för att främja de andliga och existentiella behoven. Det innebär bland annat regelbundna andakter och möjlighet till enskilda samtal för både boende och anhöriga.
Mat & Dryck
Matglädje
På Ersta ser vi till hela måltiden. Från aptitretande dofter och dukning till stämningen vid bordet och uppläggningen av maten. På så sätt ökar matglädjen. Under helgerna blir måltiderna lite extra festliga och ibland serveras ett glas vin till maten om så önskas. Både de som bor och de som arbetar hos oss äter tillsammans för att skapa en trevlig stund med samtal och gemenskap.
Här kan du läsa mer om hur Ersta diakoni arbetar för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkter för de boende.
Vård & Omsorg
Ett gott åldrande
På Erstas äldreboenden ska vi ge förutsättningar för ett gott åldrande och fokusera på vad som ger hälsa. Fysisk aktivitet, bra måltider, social samvaro, natur, kultur och möjlighet till delaktighet är därför viktiga komponenter. Utifrån detta planeras omsorgen utifrån varje persons egna önskemål och förutsättningar. Här kan du läsa mer.
Kontaktperson och genomförandeplan
Varje boende hos oss har en utsedd kontaktperson. Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med den boende. Genomförandeplanen ligger till grund för hur vi arbetar varje dag.
Delaktighet och inflytande
På Ersta Mariahemmet får du tillgång till en trygg miljö med kunniga medarbetare som är tillgängliga dygnet runt. Alla behov är lika viktiga, samtal om livsfrågor, fysiska åkommor eller vardagsbestyr. Vi tror på det personliga och individuella och skapar utifrån dina önskemål och behov meningsfulla dagar. Vi arbetar för att du ska känna dig delaktig och ha inflytande på ett sätt som passar just dig. Anhörigas delaktighet är också en självklarhet. Och för oss är det viktigt att du får en stark hemkänsla.
Sjuksköterska finns på plats dagtid, även helg. Sjuksköterskepatrull kväll och natt. Läkare kommer en gång per vecka.
Arbetsterapeut och fysioterapeut finns tillgängliga på dagtid (vardagar).
Tandläkare kommer vid behov.
Vi får besök av fotvårdare och frisör på Mariahemmet. Om så önskas kan vi följa med till frisör som har ändamålsenliga lokaler i kvarteret.
Personal
På boendet jobbar erfarna medarbetare, utbildade undersköterskor, en del med specialistkompetenser exempelvis inom akutsjukvård eller demens. Sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut är legitimerade med lång erfarenhet av äldreomsorg.
Kunskap om kognitiva sjukdomar
Vi har särskilda boendeenheter för personer med kognitiva sjukdomar (exempelvis Alzheimer). Här har våra medarbetare stor kunskap om kognitiva sjukdomar samt rutiner och arbetssätt för att stötta er på bästa sätt. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för att du med en kognitiv sjukdom ska få en så bra tillvaro som möjligt hos oss.
Alla genomgår regelbundna interna utbildningar och har återkommande handledning. Vi har fokus på att varje medarbetare ska ha kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är.
Ja, Ersta har kollektivavtal genom Vårdföretagarna, branschavtal E och F.
Kvalitet
Ersta diakonis kvalitetssystem
Vi arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling enligt Ersta diakonis kvalitetssystem. Vi har ett avvikelsehanteringssystem för att kunna identifiera brister i verksamheten och förbättra.Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse redovisar årligen verksamhetens resultat.
Synpunkter och klagomål
Alla synpunkter och klagomål tas på största allvar och det ska vara enkelt att påtala brister för oss. Detta gör du antingen genom att fylla i en blankett eller genom att prata direkt med personalen. Synpunkter och klagomål sammanställs och rapporteras kvartalsvis till Erstas kvalitetssystem.
Så jobbar Ersta äldreomsorg med kundnöjdhet
För oss är det viktigt att de som bor på våra äldreboenden känner sig trygga, får stöd utifrån sina behov och önskemål och ges möjlighet till en meningsfull dag. För att ta reda på vad de som bor hos oss tycker, arbetar vi både med egna, Socialstyrelsens och kommunens kvalitetsmätningar.
Våra egna kundnöjdhetsmätningar har tre fokusområden som är extra viktiga för oss: måltidsupplevelsen, aktiviteter och personlig omvårdnad.
Socialstyrelsen genomför årligen en rikstäckande undersökning om vad de äldre tycker om sin äldreomsorg som vi tar del av. Där jämför vi våra resultat med andra äldreboenden i länet och nationellt.
Ersta diakoni är certifierat enligt ISO 9001:2015 samt miljö 14001:2015.
Ersta deltar i Svenska palliativregistret, Senior alert samt BPSD-registret.
Kontakt
Mariahemmet drivs av Ersta diakoni och är ett särskilt boende för personer med omfattande vårdbehov dygnet runt. För att kunna flytta till Mariahemmet behöver du ett så kallat biståndsbeslut om särskilt boende. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot ansökan, utreder behov och fattar beslut. Du som redan har ett biståndsbeslut kan sedan i de flesta fall välja vem som ska utföra tjänsten. Vi har avtal med Botkyrka, Tyresö, Sundbyberg och Stockholm stad.
Du kan kontakta Äldre Direkt som hjälper dig att komma i kontakt med en biståndshandläggare i den stadsdel där du bor. Kontaktuppgifter: 08-80 65 65 eller e-post: aldredirekt.service@stockholm.se
Hitta hit
Söker du jobb?
Kolla in karriärsajten Go Care. Här kan du läsa mer om Ersta diakoni som arbetsgivare och vad vi kan erbjuda dig.
Har du frågor?
Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.