Högdalens vård och omsorgsboende

Ripsavägen 38-40, Enskede Årsta Vantör, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad, Omvårdnad korttid

Om oss

Högdalens vård- och omsorgsboende
Boendet ligger i ett lugnt och grönskande villaområde med en vacker park, promenadvägar, lusthus och uteplatser. Det råder en trevlig atmosfär på boendet och det finns flera fina miljöer och rum att vistas i förutom sin egen lägenhet.

Spendera tid utomhus
Det är lätt att ta sig ut då varje avdelning har en egen balkong och utanför har vi en väldigt vacker trädgård. Vi har även sex stora uterum med fina växter där vi kan sitta året om då det finns infravärme.

Personal med hög kompetens
Kompetensen hos personalen är hög. Vi är noga med att det är ditt hem som vi jobbar i både när vi är i din lägenhet och i de gemensamma utrymmena på boendet.


Organisation

Stockholms stad

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Högdalens vård- och omsorgsboende består av omsorgs- och demensboende. På omsorgsboendet finns 79 lägenheter varav de flesta har trinettkök.

Demensboendet består av 71 lägenheter.

Högdalens korttidsboende
Korttidsboendet är beläget i en flygelbyggnad och har åtta lägenheter. Lägenheternas storlek är mellan 33-35 kvm. Lägenheterna är ljusa med stora fönster. Alla lägenheter har eget badrum med dusch.

Rummet är möblerat med säng, sängbord, bord och stolar, fåtölj och TV. TV-utbudet är Comhem basutbud. Vi tillhandahåller sänglinne, handdukar och badlakan.

Avdelningen har en öppen köksdel och vardagsrum med sittmöbel och en stor tv där möjlighet till samvaro och aktiviteter finns.

Till avdelningen tillhör en inglasad balkong och direkt utgång till innergård.

Korttidsboendet är en biståndsbedömd verksamhet vilket innebär att plats beviljas av biståndshandläggare. I början av din vistelse upprättas en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen beskriver hur och när insatserna ska utföras.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

150

Avdelningar

14 avdelningar, 6 med demensinriktning och 8 med omvårdnadsinriktning.

Lägenheterna

 • Lägenheterna är utrustade med säng och madrass
 • Alla lägenheter har badrum
 • Tv- och telefonuttag
 • Trygghetslarm.

På boendet

 • Gemensamt vardagsrum och stor matsal på varje avdelning
 • Bibliotek
 • Vinterträdgård
 • Fint rum för större festligheter som är bokningsbar
 • Stor entré som används vid aktiviteter
 • Lusthus i trädgården
 • Inhägnad trädgård med planeringar och stor altan.

Hyra

4 529 - 8 140 kr/mån

Aktiviteter

Våra boende erbjuda bland annat högläsning, musik, gymnastik och fikastunder.

Vi firar också traditionella högtider.

Under helgerna kommer Ung Omsorg på besök.

Mat & Dryck

Inför varje måltid dukar vi alltid upp fint i varje avdelnings matsal. Personalen serverar maten och de sitter även med under måltiden. Vi tar god tid på oss då vi vill att varje måltid ska vara en trevlig stund tillsammans. Du har också möjlighet att äta i din egen lägenhet.

På demensavdelningarna tillämpar vi smakportioner. Det innebär att personalen sitter med och äter. De boende kan då se hur personalen äter och på så vis få vägledning och stöttning under måltiderna. Personalen fångar även upp om det är någon som är i behov av extra hjälp.

På helgerna dukar vi alltid lite extra fint och till lunch serveras alltid en förrätt. Vin serveras till speciella högtider eller vid festligheter.  Här finns alltid något att äta när man är hungrig oavsett tidpunkt.


Vård & Omsorg

Vi arbetar efter en genomförandeplan som är en överenskommelse mellan dig och oss. Det är genomförandeplanen som är grunden för den individuella omsorgen varje boende får och styr personalens arbete.

Vi jobbar vardagsrehabiliterande vilket innebär att vi utgår från att bevara det friska hos varje individ. Vårt mål är att våra boende ska klara sin vardag själv med stöttning från personalen.

En gång i veckan har vi teamträffar där omvårdnadspersonal, sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut delar sina erfarenheter av varandra. Vid dessa möten går man igenom varje boende och deras behov och eventuell problematik som man behöver jobba med.

Omsorg

Omsorgspersonal finns tillgänglig dygnet runt. Majoriteten av de som jobbar här är utbildade undersköterskor.

Varje boende får en kontaktperson som den boende kan vända sig tillför stöd och hjälp i vardagen. De är också kontaktpersonen som håller kontakten med anhöriga.

Vård

Sjuksköterska finns på boendet dygnet runt. Vi samarbetar med läkare som besöker oss varje vecka.

En fysioterapeut och en arbetsterapeut finns hos oss varje dag. De lägger vid behov upp individuella träningsprogram och hjälper till att pröva ut olika hjälpmedel.

Tandhygienist finns hos oss varje vecka och kan utföra enklare behandlingar. Behöver man mer avancerad tandvård får man åka till en tandläkarmottagning. 

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård kommer till oss med jämna mellanrum. Varje boende har då möjlighet att boka en tid.  

Personal

Vår personal talar många olika språk. Hör med oss om det är ett speciellt språk som du efterfrågar.

Silviasyster på Högdalens vård och omsorgsboende
Hos oss  på Högdalen finns två Silviasystrar. Silviasysterutbildningen är en 60 poängs högskoleutbildning som helt inriktar sig på vård omsorg och bemötande av personer med demenssjukdom.

I utbildningen ingår läran om demenssjukdomar, bemötande av personer med demenssjukdom, hur man skapar ett värdigt liv utifrån värdegrunden på demensboende, anhörigstöd och handledning av personal.

Språk

Svenska, Arabiska, Engelska, Finska, Spanska

Kvalitet

Synpunkter och klagomål tar vi tacksamt emot då det utvecklar vår verksamhet till det bättre. Vi tar emot klagomål och synpunkter via blanketter, mail eller telefon och återkopplar alltid när vi åtgärdat bristerna.

Vi har anhörigråd där anhöriga har möjlighet att delta och komma med synpunker. Två gånger om året anordnar vi anhörigträffar.

Vi har utvecklingsråd där vi diskuterar olika områden som vi valt att fokusera extra på som bland annat demensvård, vård i livets slutskede och kostfrågor.

Arbetar utifrån Stockholms stads värdegrund
Äldreomsorgen i Stockholms stad ska präglas av självbestämmande, individualisering och valfrihet. Utformningen av det stöd som ges ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande, trygghet och meningsfullhet.

Salutogent förhållningssätt
Inom verksamheten arbetar vi utifrån ett salutogent förhållningssätt. Det betyder att vi ska arbeta på ett sätt som gör att du känner meningsfullhet i sitt liv, kan förstå och hantera din situation. Vi tar tillvara det friska och det du själv kan utföra. Du ska vara delaktig och ska kunna påverka det som har betydelse för ditt liv och din hälsa.

På grund av pågående pandemi kan vissa avvikelser förekomma.

Kontakt

Organisation

Stockholms stad

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-508 20 080

Kontaktperson

Ingela Mohlin, enhetschef

Gatuadress

Ripsavägen 38-40

Postnummer

124 51

Postort

Bandhagen

Vill du bo här?

Om du är intresserad av en lägenhet ska du kontakta Stockholm stad då det krävs ett biståndsbeslut från kommunen. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har anda frågor rörande Högdalens vård- och omsorgsboende.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Alla lediga jobb på Högdalens vård och omsorgsboende utannonseras via Arbetsförmedlingen.

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-508 20 080

Translate

Tyck till