Sjöberga Gård

Berghamnsvägen 65, Hässelby Vällingby, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Demens korttid, Profil

Om oss

Sjöberga gård är ett litet hemlikt profilbeoende som tar emot personer med diagnoserna frontallobsdemens, Korsakov (alkoholdemens) eller Lewy Body. Vi har en hög personaltäthet och alla som arbetar hos oss har specialkunskap om dessa tre diagnoser.

Boendet ligger vackert med utsikt över Mälaren och grönområden. Vi erbjuder aktiviteter helt utifrån de boendes behov under de speciella omständigheter som råder vid de demensdiagnoser som vi har. Vi spenderar mycket tid utomhus på våra uteplatser eller i Sinnenas trädgård där man kan njuta av bland annat vattenfall och växter.

Vår hemlika miljö kännetecknas bland annat av att personalen har vanliga kläder och all mat lagas på boendet. Att erbjuda en professionell, kvalitativ och värdig tillvaro med stor respekt för den personliga integriteten är grundläggande för arbetet på Sjöberga gård.

Inriktning/Profil

Alkoholdemens, Frontallobsdemens, Yngre demens

Organisation

Sjöberga Gård

Organisationsform

Företag

Driftsform

Egen regi

Boendet

Verksamheten bedrivs i ett lugnt område i en villa belägen nära Berghamns brygga vid Mälaren. Omgivningen inbjuder till utevistelse med fina promenadstråk.

Boendet har fyra plan med badrum, kök, matsal, bibliotek och andra gemensamma utrymmen som matsal, TV-rum och bibliotek. I direkt anslutning till varje våningsplan finns balkong eller uteplats som de boende kan använda fritt. Totalt finns åtta platser med utemöbler att sitta vid, plus ett antal solstolar som används till att vila på vid fina dagar.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

12

Avdelningar

2

Lägenheterna

 • 27-35 kvadratmeter
 • Toalett och dusch
 • Boende tar med egna möbler, det finns även möjlighet att hyra
 • Vårdsäng ingår
 • TV-uttag
 • Telefon
 • Rörelseindikationslarm
 • Finns möjlighet till internet

På boendet

 • Matsal
 • TV-rum
 • Mindre gym
 • På plan ett finns ett bibliotek/samlingsrum
 • Gott om uteplatser
 • Avgränsad trädgård så att de boende kan röra sig fritt

Hyra

6 500 - 6 500 kr/mån

Aktiviteter

Vi fångar upp de enskildas intressen och anpassar planeringen efter dessa. Vi vill skapa meningsfullhet i vardagen med aktiviteter som fungerar för våra boenden. Exempel på aktiviteter kan vara: läsa, delta i matlagning och bakning, utflykter, melodikrysset, bingo, högläsning ur bok eller tidning. 

Den som tycker om att promenera för göra det, den som gillar att få manikyr, få håret fixat eller ompysslad på annat vis får hjälp med det.

Då vi har en hög personaltäthet är det möjligt för en personal att göra saker med en boende vilket är en stor fördel och ofta en förutsättning för personer med dessa diagnoser. Vi är mycket ute varje dag och vi gör allt för att erbjuda en så meningsfull dag som möjligt utifrån de boendes dagsform. En aktiv dag medför en god natts sömn, vilket i sin tur medför att den boende orkar med ännu en aktiv dag.

Mat & Dryck

Verksamheten strävar efter att vara så hemlik som möjligt och en del i detta är att det ska dofta mat. Maten lagas av vår personal tillsammans med de boende på vardera våningsplan. Veckomatsedeln görs tillsammans med de boende som då får möjlighet att önska den mat de själva vill ha. Är det något som inte faller någon i smaken tillagas annan mat till denna person. Maten lagas av halvfabrikat eller från grunden. Vi har två kök och personalen äter tillsammans med de boende.

Maten är en högtidsstund alltid. Varje onsdag har vi extra fint fika då vi serverar likör, konjak och whisky. Vi serverar öl, vin och starkare drycker vid speciella tillfällen och anpassar självklart till individens problematik och diagnos.

All vår personal har utbildning inom livsmedelshygien.

Var lagas maten?

All mat lagas på boendet, råvaror och halvfabrikat kommer från Martin och Servera

Vård & Omsorg

All vår personal har den specialkunskap som krävs för att arbeta med den komplexa sjukdomsbild som våra demensdiagnoser innebär. Vi har hög personaltäthet vilket blir en trygghet för våra boende och möjliggör individuell omvårdnad. Vi har en hemlik miljö och personalen bär vanliga kläder och inga namnskyltar. Många i personalen har abetat hos oss länge.

När vi har semestervikarier för sommaren får de utbildning redan från och med våren. Vår personal har ibland med sig hundar som med sin närvaro kan bidra till att stilla ångestutbrott och lugna personer som kan vara utåtagerande.

Att närstående är viktiga i förståelsen för de boende är något som läggs stor vikt vid på Sjöberga Gård och vi värnar om kontakten med dem. Det finns möjlighet till övernattning, och nära och kära är naturligtvis alltid välkomna att äta eller ta en kopp kaffe hos oss. 

Omsorg

Exempel på omvårdnadsinsatter är: påklädnad, hjälp med hygienen, hjälp vid måltider och förflyttning. 

Vård

Sjuksköterska finns på plats i huset mellan 8-16 på vardagar. Under kvällar och helger har vi sjuksöterska på beredskap från Hedvig Tjerneld AB. Läkare har vi via Familjeläkarna, som besöker boendet var tredje vecka och vid behov. Tandvård finns via Oral Care som besöker oss regelbundet.

Rehabilitering
Sköts av vår egen vårdpersonal som de boende har förtroende för. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns att tillgå på konsultbasis och instruerar personalen om hur träningen ska läggas upp.

Personal

Vi har en verksamhetschef, patientansvarig sjuksköterska och en gruppledare. Här finns också ekonomiansvarige, vaktmästare och en administrativ ansvarig. Vår omsorgspersonal är vårdbiträden och undersköterskor med lång erfarenhet. Sjuksköterska finns på plats i huset vardagar dagtid, övrig tid beredskapssjuksköterska. Läkare kommer till Sjöberga Gård var tredje vecka och vid behov. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter anlitas då behov uppstår.

Språk

Svenska, Engelska, Rumänska, Spanska, Tigrinja

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Vi har ständig kontakt med boende och anhöriga för att ta emot och diskutera synpunkter. I varje rum finns en beskrivning hur man går tillväga om man vill framföra synpunkter skriftligen.

Kontakt

Organisation

Sjöberga Gård

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-739 15 50

Kontaktperson

Bitte Myrsell, Verksamhetsansvarig

Gatuadress

Berghamnsvägen 65

Postnummer

165 71

Postort

Hässelby

Vill du bo här?

För att flytta hit ska du kontakta biståndshandläggare på din kommun. Har du frågor eller vill komma på besök så hör gärna av dig direkt till oss!

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-739 15 50

Translate

Tyck till