Gustavsgården

Trallbanevägen 3-5, Värmdö Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Gustavsgården är ett boende för äldre som behöver omvårdnad på ålderns höst och vi har även avdelningar som är anpassade för dig med demenssjukdom. Om du är finsktalande har vi en avdelning där vi har finsktalande personal.

Du hittar oss centralt i Gustavsberg men vi har ändå närhet till grönområden. Utanför har vi fler trädgårdar och uteplatser där vi fikar, äter och anordnar olika aktiviteter i. Vår trädgård är omgjord för att stimulera din syn, hörsel, lukt, känsel och smak. I trädgården kan du också odla tillsammans med personalen.

Gustavsgården består av fyra olika fastigheter och en tillfällig paviljong som är byggda under olika decennier. Tre av husen är bostadsenheter och det fjärde används vid olika aktiviteter. De allmänna utrymmena har en hemlik miljö. På flera ställen finns gamla fina klockor uppsatta på väggarna. Blommor, tavlor och andra dekorationer bidrar till att skapa en lugn och hemtrevlig atmosfär. 

Inriktning/Profil

Finsk

Organisation

Värmdö kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Gustavsgårdens består av fyra fastigheter som är byggda under olika decennier. De olika husen har därför lite olika planlösningar.

A-huset är Gustavsgårdens äldsta byggnad. Den används bland annat av Föreningen Guldkanten, där de anordnar olika aktiviteter.

I B-huset finns 24 lägenheter som är ca 41 kvm stora. Varje lägenhet har två rum, pentry, ett generöst duschrum och en egen balkong. På varje våningsplan finns ett kombinerat kök, matrum, vardagsrum.

C-huset består av 41 enrums- och tvårumslägenheter. Enrumslägenheterna har kök och duschrum. De är 42 kvm respektive 49 kvm stora. Tvårumslägenheterna som lämpar sig för parboende är på 66 kvm, har kök, burspråk och dusch. I C-huset har varje lägenhet en egen balkong eller altan. Hisshallarna är möblerade så att de kan användas som dagrum och matrum. På nedervåningen ligger restaurang Trallen och andra allmänna utrymmen.

D-huset består av 36 enrumslägenheter som är ca 29 kvm stora. På varje våning finns 12 lägenheter. Lägenheterna har burspråk och ett generöst duschrum. Det finns ett gemensamt kök, matrum och vardagsrum på varje våning. På D-huset finns en gemensam balkong med utgång från matrummet på varje våning. En av våningarna har en altan. På bottenvåningen av D-huset finns gemensamma utrymmen som till exempel en stor samlingslokal och Oasendär kan du uppleva naturen och känna ljud, doft, syn, smak och känsel.

Alla boenden i D-huset har en diagnostiserad demenssjukdom därför är ytterdörrarna försedda med kodlås. En av våningarna riktar sig särskilt till dig som är finsktalande.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

101

Avdelningar

Elva avdelningar, tre i D-huset som är demensavdelningar. Fyra i C-huset och fyra i B-huset som är omvårdnadsavdelningar.

Lägenheterna

 • En- och två rumslägenheter
 • Pentry
 • Stort badrum
 • Tvårumslägenheterna har egna balkonger
 • Vi tillåter att du tar med dig dina husdjur när du flyttar hit förutsatt att du själv kan ta hand om djuret och att ingen annan i närheten är allergisk

På boendet

 • Varje avdelning har tillgång till allrum
 • I varje hus finns tvättstuga
 • Hiss
 • Oasen
 • Kiosk
 • Boulebana
 • Spa

Aktiviteter

På Gustavsgården strävar vi efter att du som bor här ska uppleva vardagen som meningsfull. Du har möjlighet att delta i olika aktiviteter som anpassas utifrån dina egna behov.Individuella aktiviteter planeras utefter vad du själv vill göra och känner för. Exempel på gemensamma aktiviteter är: sittgymnastik, sång- och rörelsegrupper, dans, tipspromenader, balansgrupper, korsordsgrupper, boule, Gamla tider - vi talar om du det var förr, Blomgrupp - vi sår frön till trädgården och sköter om krukväxterna på Gustavsgården, frågesport och spel. Vi anordnar även säsongsbundna aktiviteter som till exempel påskkul, kafferep, sill-lunch och julkul.

Hos oss finns en öppen dagverksamhet, Guldkanten, som kontinuerligt anordnar aktiviteter. Dagverksamheten är öppen både för dig som bor på Gustavsgården och för dig som kommer utifrån.

Du kan även umgås med vår vårdhund. En medarbetare har genomgått Vårdhundskolans utbildning för vårdhund i vården.

På Oasen har vi ett Spa där du med särskilda behov har möjlighet att bada i en lugn och harmonisk miljö. Här får du en enskild stund i badet med bubblor, levande ljus och avspänd musik. Känner du inte för att ta ett bad går det bra att bara vila en stund i den rogivande atmosfären och tystnaden.
 

Mat & Dryck

All mat på Gustavsgården tillagas av vår populära restaurang Trallen. Via Trallen beställs även alla basvaror till frukost och mellanmål som tillagas på Gustavsgårdens olika våningar. Trallen dukar även upp en frukostbuffé i restaurangen.

Du som bor i C-huset äter i den gemensamma matsalen på Trallen medan du som bor i B- och D-huset oftast äter i den egna matsalen tillsammans med personalen.

Varje dag har vi så kallade pedagogiska måltider vilket innebär att personalen sitter ner och äter tillsammans med dig.

Tider då måltider serveras: Frukost: 08:00
Lunch: 11:30–13:30
Eftermiddagskaffe: 14:30–15:00
Middag: 17:00
Kvällsmål: 19:00
Samtliga måltider är näringsberäknade.

Finns möjlighet att köpa vin och öl i Restaurang Trallen.

Vård & Omsorg

Omvårdnaden är personcentrerat vilket innebär att vi anpassar oss efter dig, dina vanor och behov. Vi arbetar utifrån alla människors lika värde genom att visa respekt och vara lyhörda. Vi bemöter dig, dina närstående och varandra med trygghet, tydlighet, kompetens och flexibilitet. 

Kontaktman
På Gustavsgården arbetar vi med kontaktmannaskap vilket innebär att två personer ur personalgruppen är huvudansvarig för dig och din omsorg. Tillsammans med dig och/eller närstående planeras vilken hjälp och stöd du behöver utifrån dina behov, förmågor och önskemål.

Genomförandeplan
En genomförandeplan upprättas som beskriver vad som är specifikt för dig och din omvårdnad och hur du på bästa sätt ska få stöd och hjälp med just det du behöver och önskar. Detta säkerställer att all personal som arbetar med dig kan göra det på bästa möjliga sätt sett ur din synvinkel.

Genomförandeplanen följs upp regelbundet, en gång per halvår eller när ditt behov förändras.

Alla som arbetar på Gustavsgården har tystnadsplikt.

Omsorg

På Gustavsgården omges du av ett professionellt team bestående av vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, ledning och administration.

Vård

När du bor på Gustavsgården har du tillgång till sjuksköterskor dygnet runt. En läkare från Gustavsbergs vårdcentral ansvarig för dig som bor på Gustavsgården. Två dagar i veckan kommer läkare till Gustavsgården. Tre dagar per veckan är läkare tillgänglig under kontorstid via telefon. Övrig tid kontaktas jourläkare vid behov. Läkare och sjuksköterska ser över din medicinering minst en gång per år samt vid behov. All kontakt med läkare förmedlas via ansvarig sjuksköterska på din avdelning.

Rehabilitering
Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga under kontorstid. Du erbjuds individuella insatser av sjukgymnast och arbetsterapeut vid behov.

Tilläggstjänster

Till Oasen kommer regelbundet frisör och fotvårdsspecialist som tar hand om ditt hår och fötter. 

Personal

På Gustavsgården jobbar det cirka 100 personer. Arbetet leds av vår enhetschef, vi har även två gruppchefer, ekonomihandläggare och bemanningsansvarig. Vår omvårdnadspersonal består till en majoritet av undersköterskor och vi har även vårdbiträden. Här finns också sjukgymnast och arbetsterapeut, sjuksköterska finns här dygnet runt. I köket jobbar kökspersonal och det finns en vaktmästare på boendet.
 

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling är viktigt och vi genomgår ständigt olika utbildningar inom områden som demens, personcentrerad omvårdnad, förebyggande av fallolyckor och i värdegrunden.

Språk

Svenska, Engelska, Finska

Kvalitet

Alla eventuella avvikelser gås igenom av vår sjuksköterska och gruppchefen följer sedan upp och går igenom våra rutiner för att säkerställa att det inte händer igen.

Klagomål och synpunkter hanteras och utreds av vår verksamhetschef som åtgärdar och återkopplar till dig som boende eller anhörig inom 14 dagar.

Vi arbetar med ett kvalitetsledningssystem, genom det skapa vi rutiner och egenkontroll om hur vi följer upp och åtgärdar eventuella avvikelser och klagomål.

2013 vann Gustavsgården första och tredje pris i tävlingen ”Lust och Glädje” som vänder sig till alla särskilda boenden i Värmdö kommun. Syfte är att uppmuntra till mer lust och glädje bland äldre som inte längre kan bo kvar hemma. Vinsterna resulterade bland annat i bygget av Oasen där kan du uppleva naturen och känna ljud, doft, syn, smak och känsel.

Kontakt

Organisation

Värmdö kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-570 470 41, 070-168 04 26

Kontaktperson

Ann-Christin Nordström

Gatuadress

Trallbanevägen 3-5

Postnummer

134 43

Postort

Gustavsberg

Vill du bo här?

Om du är intresserad av en lägenhet hos oss ska du kontakta din biståndshandläggare på din kommun. Har du frågor eller funderingar om Gustavsgården är du välkommen att kontakta oss via kontaktuppgifterna som du finner ovan.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-570 470 41, 070-168 04 26

Translate

Tyck till