Vasahemmet

Om oss

Vasahemmets kanske allra viktigaste uppdrag är att du ska trivas. När du söker en miljö där du kan känna dig hemmastadd och hitta en gemenskap, då hoppas och tror vi att Vasahemmet är ett gott alternativ för dig. Hos oss erbjuds du möjlighet att få upptäcka nya intressen, i en period av livet när du kanske trott att du sett det mesta. Eller att finna att du klarar av sådant du inte längre trodde var möjligt.

Vi vill motverka isolering och ensamhet genom att erbjuda gemenskap och erbjuder en bred verksamhet för att försöka möta de individuella önskemål som finns. Vi anordnar även regelbundet fester, utflykter och andakter som alla är viktiga inslag och genererar mycket glädje. Vi respekterar dig för den du är och vill göra din vardag så trygg som möjligt.

Vasahemmet ligger centralt i Göteborg och ger goda möjligheter till utevistelse – ta en promenad runt kvarteret eller i närliggande parker. Vår innergård är en oas som uppskattas mycket där du kan sitta och samtala, läsa eller bara njuta i sköna utemöbler och en härlig grönska.


Vasahemmet är ett äldreboende som sedan 1967 ägs och drivs av Betlehemskyrkans Missionsförsamling. Vi vill erbjuda ett boende som präglas av god service, trygghet, omsorg och socialt umgänge i en miljö som präglas av kristna värderingar. Hos oss ska man trivas och vi strävar efter att ge våra boende ett värdigt liv och bästa möjliga välbefinnande. Många hos oss får snabbt känslan av att Vasahemmet känns som deras riktiga hem. Vi anstränger oss att varje dag skapa en hemlik miljö, med de äldre i centrum. Ditt boende hos oss är ditt hem och inte vår arbetsplats.

Här kan du läsa om vad som händer hos oss.

Organisationsform
Idéburen verksamhet

Boendet

Allmän beskrivning

De flesta lägenheterna är för enkelboende men vi har även fyra dubbletter. Varje våning har två stora handikappanpassade duschutrymmen. Du hittar även andra gemensamma utrymmen på varje våning som ett enklare kök, matsal och vackra ­vardagsrum. Köket, som ligger längst ner i huset, ­serverar dagligen mat till alla våningar.

Vasahemmet är beläget i en central del av Göteborg, nära Vasaplatsen, endast en halv minut från Avenyn. På boendet finns en stor terrass, med en lummig, prunkande trädgård. Trädgården är en populär samlingsplats där alla får plats utomhus på sommaren.


Alla boende har eget hyreskontrakt i en egen privat lägenhet, som man själv bestämmer över. Du hyr lägenheten med ett förstahandskontrakt av Vasahemmet.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
51
Avdelningar
En våning avsedd för demens och fyra för omvårdnad
Lägenheterna
Ett rum med trinettkök och ett toalettutrymme.
Din lägenhet möblerar du med dina egna möbler, gardiner, mattor, tavlor och lampor.
Lägenheten är dock redan utrustad med en höj- och sänkbar säng och en basmadrass. Övrigt sänglinne, kuddar och täcken, tar du med dig.
Personliga hjälpmedel som du redan har provat ut tar du med dig när du flyttar in, liksom hygienartiklar och givetvis dina kläder.
Telefonabonnemang och hemförsäkring ordnar du själv.
Vasahemmet sköter all maskintvätt. Plagg som kräver hand- eller kemtvätt kan vi tyvärr inte hantera.
På boendet
En stor, härlig terrass
Prunkande trädgård
Gemensamt kök och vardagsrum på varje våning

Aktiviteter

Här försiggår flera olika aktiviteter, så som återkommande högläsning, gymnastik, filmvisning och musiklyssning. Egen tid planeras efter önskemål och behov.

Vi ligger vägg i vägg med Betlehemskyrkan och det finns förstås möjlighet att delta i gudstjänst såväl som i de andra aktiviteter kyrkan anordnar. En del av våra boende är exempelvis med i kyrkans syförening. Här finns även RPG, en pensionsförening för kyrkoaktiva. En diakon i kyrkan är florist och binder blommor tillsammans med de äldre. Vi har en aktivitetssamordnare som sysslar enkom med detta område, både vad gäller planering och genomförande.


Återkommande ordnar vi även olika fester, bland annat julfest och midsommarfest. Traditionella högtider uppmärksammas och firas tillsammans.

Kika gärna på Betlehemskyrkans webbsida för mer information om aktiviteter och nyheter

Mat & Dryck

Vi har inte traditionell lunch och middag, utan serverar frukost på sängen. Sedan äter vi en ordentlig brunch klockan tio, som bäst kan beskrivas som en hotellfrukost. Därefter serveras det kaffe med dopp klockan 13.00 och sen middag vid 15.30. Ett enklare kvällsmål serveras 18:30. Du äter med andra eller på rummet om du så önskar.

Vasahemmet ligger högt när de boende rankar våra måltider. Vi lagar allt från grunden i vårt eget kök, där det arbetar fyra kockar. Oftast äter vi klassisk husmanskost. Vi försöker göra skillnad på vardag och helg när det gäller måltidssituationer, genom att duka extra fint med linneservetter.


Anhöriga är alltid välkomna till bords. Om du vill dricka kaffe eller äta middag tillsammans med dina närstående är de alltid välkomna till ett förmånligt pris. Det ska vara enkelt att umgås och få tillfällen är bättre än runt ett middagsbord.

Var lagas maten?
Maten lagas från grunden i eget kök.

Vård & Omsorg

Vår kunniga personal gör sitt bästa för att du ska trivas. Vi har kompetens inom många områden som är viktiga för dig som bor på Vasahemmet och vi förnyar och fördjupar kontinuerligt våra kunskaper.


En hög andel personal har minst undersköterskeutbildning. För oss är det framförallt viktigt att hitta rätt personal, som är engagerad, varm och ger ett gott bemötande. God stämning i personalgruppen är en förutsättning för att de boende också ska må bra. Vasahemmet har satsat mycket på att ha högutbildad personal och erbjuda en god vård. Någon av omvårdnadspersonalen blir också din egen kontaktperson som du alltid kan diskutera olika frågor med.

Omsorg

Omvårdnadspersonal finns på plats dygnet runt. Du når dem med ett tryck på ditt bärbara larmarmband. Personalen ser alltid när du kallar på dem, även om de för tillfället befinner sig på en annan våning. Merparten av vår omvårdnadspersonal är utbildade undersköterskor, vilket gagnar kvalitén. 

Vård

Dagtid, alla dagar i veckan, finns det en sjuksköterska på Vasahemmet som du kan kontakta. Nattetid finns sjuksköterska tillgänglig vid behov. Tel 722 59 01. En gång i veckan kommer en läkare på besök till Vasahemmet för undersökningar och för att följa upp pågående behandlingar. När behov finns så kommer sjukgymnast och arbetsterapeut till Vasahemmet.

Tilläggstjänster

Det finns både frisör och fotvård i privat regi på Vasahemmet. Vill du ha hjälp att boka en tid hjälper personalen dig.

Personal

Vi har en verksamhetschef, och på varje våning finns en våningsansvarig. Här finns också en samordnare, en ekonom och en aktivitetsansvarig, fyra kockar och en vaktmästare. Vår omsorgspersonal är undersköterskor och vårdbiträden. Fyra sjuksköterskor som arbetar vardagar dag och kväll, samt dagtid på helger. Två till tre dagar i veckan har vi rehabpersonal. Läkare kommer till boendet en gång i veckan.

Kvalitet

Det finns rutin för klagomålshantering och man har möjlighet att framföra synpunkter och klagomål på ett enkelt sätt. Vi fäster stor vikt vid närståendes inflytande och delaktighet i den mån det godkänns av de äldre. Två gånger per år har vi boenderåd vilket bäst kan beskrivas som ett rådslag med de äldre på varje våningsplan.

Goda resultat i undersökningar
Vi vill vara det äldreboende som man helst väljer. Vi vet att våra boende värderar vår verksamhet högt. I Göteborgs Stads enkätundersökning som besvaras av de boende brukar vi få ett mycket högt betyg.

Även Socialstyrelsens undersökning Äldreguiden visar att de som bor hos oss trivs och är nöjda.

Men vi vet att det inte går att slå sig till ro. Därför arbetar vi hela tiden för att utveckla verksamheten – och det gör vi bäst genom att erbjuda trivsel och omtanke på äldre dar.

Till grund för verksamhetens inriktning och mål ligger, vid sidan av avtalet med kommunen, det regelverk enligt vilket verksamheten ska bedrivas. Regelverket bygger huvudsakligen på Socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt Göteborgs Stads mål- och inriktningsplaner för äldreomsorgen.

Certifieringar

Certifierade 2013 enligt den nationella värdegrunden av Betania-stiftelsen.

Kvalitetsregister
Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Fredrik Alm
Gatuadress
Karl Gustavsgatan 12a
Postnummer
411 25
Postort
Göteborg
Vill du bli kund hos oss?

För att bli anvisad lägenhet på Vasahemmet krävs ett biståndsbeslut. Rätten till bistånd utreds och beslutas av berörd stadsdel utifrån de riktlinjer som gäller i Göteborgs Stad.

Var och en måste själv ansöka om bistånd. Biståndsbeslutet betyder dock inte att det omedelbart alltid finns en lägenhet som är ledig att flytta in i.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Vasahemmet

Centrum

Söker du jobb?

Kolla in karriärsajten . Här kan du läsa mer om Vasahemmet som arbetsgivare och vad vi kan erbjuda dig.

 

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.