Ersta Lydiahemmet

Om oss

Lydiahemmet är ett modernt äldreboende med plats för dig med somatisk sjukdom eller demenssjukdom. I de välplanerade lägenheterna och de trivsamma gemensamhetsutrymmena möts genuin hemkänsla och dagens teknik.

En god vardag
Att bo hos oss ska vara så likt ett vanligt hem som möjligt. Du ska känna dig trygg och träffa medarbetare som du känner. Vi utgår från varje individs önskemål och förutsättningar för att dagarna ska bli så roliga och meningsfulla som möjligt. Vi erbjuder stimulerande aktiviteter, trevliga måltider och utevistelser. Mycket i en god vardag kommer ur de små sakerna som att känna att man är inkluderad i det gemensamma ansvaret, t ex att vattna blommorna, duka bordet fint eller vara med och baka till eftermiddagsfikat. 


Flytta in med ditt husdjur
Vi vet att djur har stor betydelse för många. På flera av våra boenden finns djur eller möjlighet att ta med sig sitt eget husdjur när man flyttar in. 

Välkomnar delaktiga anhöriga
Anhöriga är välkomna när de vill och för oss är det viktigt med delaktighet. Vi jobbar aktivt med anhörigstöd och erbjuder enskilda samtal, anhöriggrupper, föreläsningar och rekreationsvistelser. Läs mer om Erstas anhörigstöd här.

Om Ersta diakoni och Ersta äldreboende
Ersta diakoni har bedrivit vård och omsorg sedan 1851 och är Sveriges största aktör utan vinstsyfte inom vård och omsorg. Verksamheten vilar på kristen grund och vår värdegrund ”Se hela människan” genomsyrar alla våra verksamheter. Att vi drivs utan vinstsyfte innebär att vårt överskott går tillbaka till våra verksamheter.

Organisation
Organisation form
Idéburen verksamhet

Boendet

Allmän beskrivning

Rymliga lägenheter med utsikt
Lägenheterna är rymliga och har stora fönster för ljusinsläpp. De är 30 kvm och har badrum och trinett. Säng ingår, i övrigt möblerar du själv efter tycke och smak. Att ha sina egna möbler ger hemkänsla och trygghet.Tv-kanaler med ett basutbud och el ingår i hyran. På Lydiahemmet finns ett Wi-fi-nätverk som är fritt att använda i de allmänna utrymmena. Varje enhet har ett gemensamt kök med matsal, balkong och allrum

Playa del Lydia
Vi är extra stolta över att kunna erbjuda Playa del Lydia, ett ljus- och solrum för avslappning med karibisk känsla. Effekten av artificiellt ljus är inte vetenskapligt klarlagd, men många känner sig avstressade och uppiggade i den ljusa miljön. Miljön har kopierats från en exotisk plats. Här kan du känna solen, lyssna på vågorna och höra fåglarna som kvittrar.

I närområdet
Lydiahemmet ligger precis intill Farsta strands tunnelbanestation med närhet till torg, kommunikationer och natur. I området finns affär och café. På promenadavstånd når man bland annat ett koloniområde samt sjön Magelungen. En tunnelbanestation bort finns Farsta centrum med 150 butiker..

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
54
Avdelningar
Tre plan

Aktiviteter

På alla Erstas äldreboenden hittar vi dagligen på saker tillsammans, exempelvis promenader, högläsning, utflykter och gymnastik. Dessutom har vi mer intressestyrda gruppaktiviteter med fokus på till exempel måleri, trädgård och skönhet och spa. Ofta har någon medarbetare med sig sin hund, som de som vill får träffa.

Vi firar alla traditionella högtider och på helgerna anordnar vi fredagsmys, lördagsfest och söndagskaffe. Och ibland förgyller vi dagarna med pub, musikuppträdanden, sångstunder eller en korvgrillning.

Uppmärksammar temadagar och årstider
Vi förgyller vardagen genom att ta vara på temadagar och årstider, detta för att skapa struktur på tiden. Vi tar in årstiderna till den som inte kan gå ut och uppleva den fullt ut själv, de första vårblommorna, kastanjer på hösten eller granris till jul.

Besök från lokala församlingar
Vi har ett nära samarbete med våra lokala församlingar, både svenskkyrkliga och andra, för att främja de andliga och existentiella behoven. Det innebär bland annat regelbundna andakter och möjlighet till enskilda samtal för både boende och anhöriga.

Mat & Dryck

Matglädje
På Ersta ser vi till hela måltiden. Från aptitretande dofter och dukning till stämningen vid bordet och uppläggningen av maten. På så sätt ökar matglädjen. Under helgerna blir måltiderna lite extra festliga och ibland serveras ett glas vin till maten om så önskas. Både de som bor och de som arbetar hos oss äter tillsammans för att skapa en trevlig stund med samtal och gemenskap.

Här kan du läsa mer om hur Ersta diakoni arbetar för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkter för de boende.

Var lagas maten?
Frukost, mellanmål samt tillbehör till lunch och middag lagas på plats, och vår mat levereras av Compass Group.

Vård & Omsorg

Ett gott åldrande
På Erstas äldreboenden ska vi ge förutsättningar för ett gott åldrande och fokusera på vad som ger hälsa. Fysisk aktivitet, bra måltider, social samvaro, natur, kultur och möjlighet till delaktighet är därför viktiga komponenter. Utifrån detta planeras omsorgen utifrån varje persons egna önskemål och förutsättningar. Här kan du läsa mer.

Kontaktperson och genomförandeplan
Varje boende hos oss har en utsedd kontaktperson. Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med den boende. Genomförandeplanen ligger till grund för hur vi arbetar varje dag.

Vård
Sjuksköterska finns på plats dagtid, även helg. Sjuksköterskepatrull kväll och natt. Läkare kommer en gång per vecka.

Arbetsterapeut och fysioterapeut finns tillgängliga på dagtid (vardagar). 

Tandläkare kommer vid behov.

Tilläggstjänster

Vi samarbetar med ett fotvårdsföretag som utför behandlingar efter överenskommelse i ditt hem. Frisör finns i närområdet men kan även erbjuda hembesök om man önskar det.

Extra säng finns för utlåning om dina anhöriga vill sova över.

Personal

På boendet jobbar erfarna medarbetare, utbildade undersköterskor, en del med specialistkompetenser exempelvis inom akutsjukvård eller demens. Sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut är legitimerade med lång erfarenhet av äldreomsorg.

Kunskap om kognitiva sjukdomar
Vi har särskilda boendeenheter för personer med kognitiva sjukdomar (exempelvis Alzheimer). Här har våra medarbetare stor kunskap om kognitiva sjukdomar samt rutiner och arbetssätt för att stötta er på bästa sätt. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för att du med en kognitiv sjukdom ska få en så bra tillvaro som möjligt hos oss.

Kompetensutveckling

 

Alla genomgår regelbundna interna utbildningar och har återkommande handledning. Vi har fokus på att varje medarbetare ska ha kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är.

Språk
Finska
Kollektivavtal

Ja, Ersta har kollektivavtal genom Vårdföretagarna, branschavtal E och F.

Kvalitet

Ersta diakonis kvalitetssystem
Vi arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling enligt Ersta diakonis kvalitetssystem. Vi har ett avvikelsehanteringssystem för att kunna identifiera brister i verksamheten och förbättra.Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse redovisar årligen verksamhetens resultat. 

 


Synpunkter och klagomål
Alla synpunkter och klagomål tas på största allvar och det ska vara enkelt att påtala brister för oss. Detta gör du antingen genom att fylla i en blankett eller genom att prata direkt med personalen. Synpunkter och klagomål sammanställs och rapporteras kvartalsvis till Erstas kvalitetssystem.

Så jobbar Ersta äldreomsorg med kundnöjdhet
För oss är det viktigt att de som bor på våra äldreboenden känner sig trygga, får stöd utifrån sina behov och önskemål och ges möjlighet till en meningsfull dag. För att ta reda på vad de som bor hos oss tycker, arbetar vi både med egna, Socialstyrelsens och kommunens kvalitetsmätningar.

Våra egna kundnöjdhetsmätningar har tre fokusområden som är extra viktiga för oss: måltidsupplevelsen, aktiviteter och personlig omvårdnad.

Socialstyrelsen genomför årligen en rikstäckande undersökning om vad de äldre tycker om sin äldreomsorg som vi tar del av. Där jämför vi våra resultat med andra äldreboenden i länet och nationellt. 

Certifieringar

Ersta diakoni är certifierat enligt ISO 9001:2015 samt miljö 14001:2015.

Kvalitetsregister
Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Organisation
Organisationsform
Idéburen verksamhet
Hemsida
Kontaktperson
Anette Millde, verksamhetschef
Gatuadress
Farsta strandplan 15
Postnummer
123 71
Postort
Farsta strand
Vill du bli kund hos oss?

Om du vill bo på Lydiahemmet behöver du ett så kallat biståndsbeslut från kommunen. För att få ett sådant beslut kontaktar du din kommun. Därefter kan du välja Lydiahemmet som det boende du önskar. Bor du i Stockholm kontaktar du Äldre direkt: 08-80 65 65 eller aldredirekt.service@stockholm.se.

Bor du inte i Stockholm stad? Enligt Socialtjänstlagen har du rätt att flytta till vilken kommun du vill. Du kan vända dig till biståndshandläggare i Stockholm stad för att lämna in en ansökan. Du kan också ansöka om särskilt boende i din nuvarande hemkommun som i vissa fall kan betala en plats på Lydiahemmet.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Ersta Lydiahemmet

Farsta

Söker du jobb?

Kolla in karriärsajten . Här kan du läsa mer om Ersta diakoni som arbetsgivare och vad vi kan erbjuda dig.

 

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.