Ersta Lydiahemmet

Farsta strandplan 15, Farsta, Stockholm

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Ersta diakonis äldreomsorg expanderar med ett nytt vård- och omsorgsboende i Farsta strand.

Lydiahemmet är ett modernt äldreboende med plats för dig med somatisk sjukdom eller demenssjukdom. I de välplanerade lägenheterna och de trivsamma gemensamhetsutrymmena möts genuin hemkänsla och dagens teknik.

Om Ersta diakoni
Ersta diakoni har bedrivit vård och omsorg sedan 1851 och är Sveriges största aktör utan vinstsyfte inom vård och omsorg. Verksamheten vilar på kristen grund och vår värdegrund ”Se människan” genomsyrar alla våra verksamheter. Vår filosofi inom äldreomsorgen är att skapa förutsättningar att ge stöd till varje människa att fortsätta bestämma över sitt liv och vara den man är.

Våra moderna boenden präglas av hemkänsla, trygghet och en meningsfull vardag. Vi använder vetenskapligt beprövade metoder och arbetssätt som vi anpassar individuellt efter dina behov. Exempel är taktil stimulering, vårdarsång och reminiscens.

Organisation

Ersta diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Boendet

Rymliga lägenheter med utsikt
Lägenheterna är rymliga och har stora fönster för ljusinsläpp och god utsikt. De är 30 kvm och har badrum och trinett. Säng ingår, i övrigt möblerar du själv efter tycke och smak. Att ha sina egna möbler ger hemkänsla och trygghet.

Tv-kanaler med ett basutbud och el ingår i hyran. På Lydiahemmet finns ett Wi-fi-nätverk som är fritt att använda i de allmänna utrymmena. 

Varje enhet har ett gemensamt kök med matsal, balkong och allrum.

Du är välkommen att ta med ditt husdjur när du flyttar in hos oss!

Playa del Lydia 
Vi är extra stolta över att kunna erbjuda Playa del Lydia, ett ljus- och solrum för avslappning med karibisk känsla. Effekten av artificiellt ljus är inte vetenskapligt klarlagd, men många känner sig avstressade och uppiggade i den ljusa miljön. Miljön har kopierats från en exotisk plats. Här kan du stoppa fötterna i sanden, känna solen, lyssna på vågorna och höra fåglarna som kvittrar.

I närområdet
Lydiahemmet ligger precis intill Farsta strands tunnelbanestation med närhet till torg, kommunikationer och natur. I området finns affär och café. På promenadavstånd når man bland annat ett koloniområde samt sjön Magelungen. En tunnelbanestation bort finns Farsta centrum med 150 butiker.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

54

Avdelningar

Tre plan

Aktiviteter

Tillsammans gör vi varje dag händelserik och harmonisk. Aktiviteter utgår från dina önskemål, årstid och högtid. Vi är aktiva både ute och inne varje dag, men vi har också lugna stunder och hjälps åt att förbereda inför måltiderna.

Vi erbjuder gruppaktiviteter med fokus på både glädje, stimulans och rörelse. Ofta har någon medarbetare med sig sin hund, som de som vill får träffa. Vi har nära samarbete med Ersta kyrka och diakon.


Mat & Dryck

Unikt måltidskoncept
Vårt unika måltidskoncept, som vi utvecklat tillsammans med vår matleverantör Fazer, är utformat för individen. Vi tar hänsyn till att näringsbehov, aptit och förmåga varierar från person till person.

Genom att servera det du behöver, vill ha och vid de tidpunkter som du faktiskt är hungrig, minimeras risken för undernäring och den bästa måltiden skapas.

Konceptet grundar sig på forskning och nya riktlinjer från Livsmedelsverket, men också på en genuin vilja att sätta dina behov i fokus.

Vi dukar vackert och serverar ett glas vin till maten på helgen om så önskas.

Dagens höjdpunkt
På Erstas äldreboenden är måltiden mycket mer än maten som ligger på tallriken. Här berättar Martin Andersson, dietist för Erstas diakonis sociala verksamheter man arbetar för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkter för de boende.

Vård & Omsorg

Kontaktperson och genomförandeplan
Du och din kontaktperson gör en genomförandeplan där ni tillsammans beskriver på vilket sätt du vill ha stöd. Varje vecka har du tid med din kontaktperson där ni planerar veckan som kommer samt gör en uppföljning.

Minnesstärkande metoder
Våra medarbetare har kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är. Med hjälp av minnesstärkande metoder jobbar vi för att du med demenssjukdom ska få en så meningsfull tillvaro som möjligt.

Tilläggstjänster

Vi samarbetar med ett fotvårdsföretag som utför behandlingar efter överenskommelse i ditt hem. Frisör finns i närområdet.

Extra säng finns för utlåning om dina anhöriga vill sova över.

Personal

På boendet är medarbetarna erfarna, utbildade undersköterskor, en del med specialistkompetenser i t ex akutsjukvård eller demens. Finsktalande personal finns. 

Alla genomgår regelbundna interna utbildningar och har handledning återkommande.

Vi har fokus på att varje medarbetare ska ha kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är.

Sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut är legitimerade med lång erfarenhet av äldreomsorg.


Språk

Svenska, Finska

Kollektivavtal

Ja, Ersta har kollektivavtal genom Vårdföretagarna, branschavtal E och F.

Kvalitet

Ersta diakonis kvalitetssystem
Vi arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling enligt Ersta diakonis kvalitetssystem. Vi har ett avvikelsehanteringssystem för att kunna identifiera brister i verksamheten och förbättra.

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse redovisar årligen verksamhetens resultat. 

Synpunkter och klagomål
Alla synpunkter och klagomål tas på största allvar och det ska vara enkelt att påtala brister för oss. Detta gör du antingen genom att fylla i en blankett eller genom att prata direkt med personalen. Synpunkter och klagomål sammanställs och rapporteras kvartalsvis till Erstas kvalitetssystem.

Så jobbar Ersta äldreomsorg med kundnöjdhet
För oss är det viktigt att de som bor på våra äldreboenden känner sig trygga, får stöd utifrån sina behov och önskemål och ges möjlighet till en meningsfull dag. För att ta reda på vad de som bor hos oss tycker, arbetar vi både med egna, Socialstyrelsens och kommunens kvalitetsmätningar.

Vi har egna kundnöjdhetsmätningar och framförallt tre fokusområden som är extra viktiga för oss: måltidsupplevelsen, aktiviteter och personlig omvårdnad.

Socialstyrelsen genomför årligen en rikstäckande undersökning om vad de äldre tycker om sin äldreomsorg som vi tar del av. Där jämför vi våra resultat med andra äldreboenden i länet och nationellt. 

Kontakt

Organisation

Ersta diakoni

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

076-696 28 28

Kontaktperson

Yvonne Sahlgren, Tf. enhetschef

Gatuadress

Farsta strandplan 15

Postnummer

123 71

Postort

Farsta strand

Vill du bo här?

Om du vill bo på Lydiahemmet behöver du ett så kallat biståndsbeslut från kommunen. För att få ett sådant beslut kontaktar du din kommun. Därefter kan du välja Lydiahemmet som det boende du önskar. Bor du i Stockholm kontaktar du Äldre direkt: 08-80 65 65 eller aldredirekt.service@stockholm.se.

Bor du inte i Stockholm stad? Enligt Socialtjänstlagen har du rätt att flytta till vilken kommun du vill. Du kan vända dig till biståndshandläggare i Stockholm stad för att lämna in en ansökan. Du kan också ansöka om särskilt boende i din nuvarande hemkommun som i vissa fall kan betala en plats på Lydiahemmet.

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

076-696 28 28

Translate

Tyck till