Björkgården

Om oss

Hemlik boendemiljö
Björkgården är ett modernt boende för yngre personer med demenssjukdom, vilket innebär att man får sin diagnos innan man fyller 65 år. Här bor man i sin egen lägenhet i naturnära miljö.

Vi strävar efter att erbjuda en så hemlik boendemiljö som möjligt, och våra färger visar vägen. Med en personcentrerad omvårdnad av hög kvalitet fokuserar vi på det friska i varje individ och skapar möjlighet till en meningsfull vardag utifrån intresse och förmåga.

Höjdpunkter Björkgården
- Närhet till natur och sjö
- Mycket aktiviteter
- Möjlighet till anhörigstödjare
- Stora lägenheter

Om Stora Sköndal
Stiftelsen Stora Sköndal är en idéburen och icke vinstutdelande organisation med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. Här kan du läsa mer och även se en film om oss.

 

Organisation
Organisationsform
Idéburen verksamhet

Boendet

Allmän beskrivning

Björkgården är ett boende som ligger naturnära, med lägenheter i ett plan och med en innergård med flera ingångar för umgänge under många av årets månader. Lokalerna är anpassade och utformade för att den boende självständigt ska kunna röra sig fritt både inomhus och utomhus. Lägenheterna är rymliga och ljusa och interiören är skapad för att ge en känsla av igenkänning och lugn. En större trädgård omsluter boendet där måltiderna ofta serveras sommartid när vädret tillåter.

Området
I närområdet finns promenadstråk, utflyktsplatser, café och strandbad med uppvärmd pool under sommarsäsongen.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
25
Avdelningar
3
Lägenheterna
Lägenheterna har egen toalett och dusch

Aktiviteter

För oss är det viktigt att de som bor här har inflytande och är delaktiga i hur den egna dagen ser ut. Det kan till exempel vara utflykter, lyssna på musik, filmvisning, laga mat och odla. Allt för att skapa en bra gemenskap. Aktiviteter kan också vara vardagliga händelse som kan verka obetydliga för en utomstående men väldigt betydelsefulla för personen med demens.

På vår Facebook-sida lägger vi upp bilder från många av våra aktivieter. 

Mat & Dryck

Vi lägger stort fokus på måltiderna som en del av aktiviteterna och medarbetarna och de boende äter ofta tillsammans. Doft och smaker kan vara en viktig del att navigera i vardagen och vissa måltider tillagas på boendet vid t.ex. grillen. Ingredienser och kryddor kan plockas från vår odlingslott ett stenkast bort eller från våra odlingslådor i trädgården.
 

Var lagas maten?
Mat tillagas av Compass Group och planeras av dietist.

Vård & Omsorg

Hos personalen finns stor erfarenhet och kompetens av omsorg för yngre personer med demenssjukdom. Genom ett stort engagemang, regelbunden handledning och reflektion ges goda förutsättningar för att kunna erbjuda de boende den bästa omsorgen.

Planeringsskärmar
På Stora Sköndal arbetar vi med planeringsskärmar som finns i varje lägenhet. Skärmen används både av personalen och av dig som boende. På skärmen kan du eller närstående lägga upp bilder, använda kalender eller spela spel och lyssna på radio.

Vård

Silviasjuksköterska med specialutbildning i demensvård finns på plats på vardagar. Här finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast. En läkare är knuten till boendet , gör regelbundna besök och kan komma vid akuta behov.

Personal

Här finns sjuksköterska, fysioterapeut, aktivitetscoach, arbetsterapeut, undersköterskor och utbildad Silviasyster.

Anhörigstödjare
Du som anhörig har möjlighet att boka tid till enskilda samtal med diakon/socionom. Samtalen är kostnadsfria och kan utföras över telefon, på Björkgården eller i ditt hem. Det kan handla om allt från stort till smått, som att få stöd i sociala frågor, sociallagstiftning eller annat samtalsstöd.

Kollektivavtal

Kvalitet

Stora Sköndals kvalitetsarbete genomsyras av tydlighet och öppenhet, tillsammans med högt ställda kvalitetsambitioner. För att trygga en säker vård och omsorg arbetar vi alltid enligt vårt ledningssystem.

Nyckelorden är ”planera, genomföra, följa upp och förbättra”. I korthet handlar det om att planera det vi ska genomföra och att sedan följa upp hur det gick för att kunna förbättra.

Klagomål och andra synpunkter är viktiga för oss i vårt arbete med att förbättra verksamheten för alla. När avvikelser uppstår diskuteras de i kvalitetsrådet, där alla professioner finns representerade. Vi tittar på avvikelsen och ser hur vi kan förhindra att den uppstår igen. Utvecklingsarbetet i våra verksamheter är ständigt pågående.

Kvalitetsregister
Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Susanne Jonsson, verksamhetschef
Gatuadress
Nils Brincks väg 1
Postnummer
128 64
Postort
Sköndal
Vill du bli kund hos oss?

Låter Björkgården som ett boende för dig, eller har du andra frågor? Kontakta gärna oss!

Hitta hit

Vägbeskrivning

Björkgården

Farsta

Söker du jobb?

Kolla in karriärsajten . Här kan du läsa mer om Stora Sköndal som arbetsgivare och vad vi kan erbjuda dig.

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Fyll i formuläret nedan eller slå oss en signal.

Välkommen att kontakta oss på Björkgården

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.