Betelhemmet

Om oss

Betelhemmet är ett litet, lantligt äldreboende i Jönåker som ligger 1,5 mil söder om Nyköping. Hemmet grundades 1993 av Helge och Karin Lundborg som hade en genuin kärlek och omtanke för äldre. Deras vision var att skapa ett gemytligt äldreboende med hemkänsla och värme utifrån kristna värderingar och ännu råder Helge och Karins anda.

Idag drivs Betelhemmet som en stiftelse med Betelförsamlingen i Jönåker som huvudman. Betelhemmet är inte vinstdrivande utan all eventuell vinst återinvesteras i Betelhemmet till förmån för våra boende och vår personal.

Betelhemmet har Nyköpings kommun som uppdragsgivare och alla boende kommer till oss genom kommunens biståndshandläggare.

Betelhemmet har en kristen profil. Dock vill vi betona att vi inte lägger någon värdering i de boendes trosuppfattning eller inställning till den kristna tron. Vi välkomnar alla och boendet är anpassat till alla - oavsett livsåskådning. En viktig hörnsten som vi arbetar utifrån är övertygelsen om alla människors lika värde. Vi är måna om ett gott bemötande och visad respekt för den personliga integriteten. Att behandla sin nästa så som man själv önskar bli behandlad är centralt i den kristna etiken och är vår utgångspunkt i mötet med de boende. Om du vill veta vad som händer hos oss på Betelhemmet kan du besöka vår nyhetssida genom att klicka här.

Organisation
Organisationsform
Idéburen verksamhet

Boendet

Avdelningar
Boendet består av en avdelning.
Lägenheterna
16 lägenheter, varav åtta ligger i huvudbyggnaden och åtta i en tillbyggd del.
Lägenheterna är fräscha och ljusa med toalett, dusch, pentry, kylskåp och höj- och sänkbar säng.
Enrumslägenheterna är mellan 30-35 kvadratmeter stora.
Vi har två dubbelrum på 42- och 49 kvadratmeter där det finns möjlighet för parboende.
I alla lägenheter finns uttag för TV och telefoni.
Lägenheten är din egen och du möblerar den själv för att skapa ditt personliga hem.
På boendet
I husets centrum finns en stor ljus matsal med flera mindre bord och öppen spis.
Det finns flera olika dagrum med soffgrupper, musikanläggning och som man kan använda när andan faller på. För den som vill läsa har vi bokhyllor med böcker och tidningar.
Här finns också ett akvarium som många gläds åt. Tanken är att det ska finnas små oaser för de boende att vistas i som omväxling till sina lägenheter.
Wi-fi finns tillgängligt i alla allmänna utrymmen och i varje lägenhet utan extra kostnad.
Det är tillåtet att ha egna husdjur förutsatt att ingen är allergisk.
Hyra
3841 - 5553 kr/mån

Aktiviteter

Varje dag erbjuds två aktiviteter, vi har en medarbetare hos oss som är ansvarig för att hitta på trevliga aktiviteter. Vi är alltid lyhörda och öppna för synpunkter och förslag på aktiviteter från boende och anhöriga. På förmiddagen läser personal högt ur dagstidningen och på eftermiddagen erbjuds olika aktiviteter. Klicka här för att se mer av våra aktiviteter.

När utrymme finns brukar personal ordna med grillkvällar på sommaren eller utflykt till hamnen för att äta glass.

Alla boende välkomnas också på andakt som hålls var fjortonde dag. Klicka här för att läsa mer om våra andakter.

Mat & Dryck

I matsalen dukar vi varje dag till måltider med fint porslin i gammal stil och dekorerar i möjligaste mån med blommor eller annat från naturen. Vi tycker det är viktigt med social interaktion och att alla som vill äter tillsammans.

Vi lägger stor vikt vid måltiderna och den mat som serveras. All mat är lagad från grunden i vårt kök av kunnig kökspersonal. Vi utgår alltid från naturliga råvaror utan kemiska tillsatsämnen och vi anlitar i möjligaste mån lokala leverantörer. Vi är noga med att allt kött vi serverar kommer från svenska gårdar. Vi serverar även hembakat matbröd och kaffebröd som de boende ibland är med och bakar.

De måltider som serveras på Betelhemmet är frukost, lunch, eftermiddagsfika, kvällsmat och ett litet kvällsmål. Vi har fasta tider för alla måltider. Det går alltid att få något att äta om man är hungrig på någon annan tid. Personal sitter alltid med under måltiderna om man behöver stöttning.  

Traditioner och högtider är viktiga här. Det serveras traditionellt julbord, sillunch och jordgubbar på midsommarafton och lutfisk vid lucia.

Var lagas maten?
All mat lagas i vårt egna kök

Vård & Omsorg

Betelhemmet erbjuder god vård och omsorg utifrån varje individs behov och förutsättningar. En Behovsbedömning genomförs när man flyttar in och vi är skyldiga att tillgodose behoven som framgår av den.

Varje boende får en kontaktperson ur personalgruppen. Tanken är att du som bor här ska ha en särskilt förtrolig relation till någon ur personalen. Kontaktpersonen månar speciellt om ”sin” boende och ser särskilt till dennes behov och önskningar.

Omsorg

Städning och byte av lakan ingår och den genomförs av din kontaktman varannan vecka eller efter behov. För 200 kronor i månaden tillhandahåller vi med de hygienprodukter du behöver. Textilier som lakan, handdukar och gardiner tar du med dig när du flyttar hit. 

Vård

Här finns kompetent och erfaren personal dygnet runt. Majoriteten av vår personal är undersköterskor. Vi har en egen sjuksköterska hos oss mellan 07.00-17.00. Resten av tiden har vi tillgång till jour sjuksköterska och jourläkare genom Nyköpings kommun. Läkare besöker oss varje vecka.

Tandvård
Personalen utför munvårdsbedömningar flera gånger per år. Vi samarbetar med Oral Care och folktandvården.

Rehabilitering
Sjukgymnast och arbetsterapeut besöker oss varannan vecka och medverkar under våra hälsokonferenser då vi går igenom alla boende och deras hjälpmedel. De ansvara även för att lägga upp träningsprogram så personalen vet vilken typ av rehabilitering våra boende behöver. 

Tilläggstjänster

Vi har en egen fortvårdsterapeut hos oss. Om håret behövs klippas så kommer en frisör från salong Trixie varannan månad. 

Personal

På Betelhemmet arbetar totalt 19 personer, varav en verksamhetschef. Vi har en sjuksköterska som arbetar dagligen, på kvällar och helger anlitas Nyköpings kommuns joursjuksköterskor. Det finns två kökspersonal och 15 omvårdnadspersonal. På Betelhemmet har vi även tillgång till läkare, arbetsterapeut och fysioterapeut.

Språk
Arabiska
Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vision, Kommunal och Vårdförbundet.

Kvalitet

Betelhemmet arbetar fortlöpande med att bli bättre och höja kvaliteten, därför har vi en särskild blankett till boende och anhöriga där de kan framföra sina synpunkter och klagomål. Blankett finns även för att bekräfta inlämnandet av synpunkter och klagomål. Betelhemmet ska inom 14 dagar ge respons på synpunkten eller klagomålet.

Fyra till fem gånger per år har vi boenderåd. Då samlar vi så många boende som möjligt och håller ett litet rådslag. Verksamhetschefen informerar om Betelhemmet och vad som ligger i tiden och alla boende har möjlighet att framför önskemål kring boendet, aktiviteter eller annat.

På Betelhemmet arbetar vi aktivt med att ständigt förbättra vårt arbete. Det gör vi med hjälp av ett händelserapporteringssystem. Systemet bygger på kvalitetsmöten som hålls en gång varje månad. På kvalitetsmötet redovisas alla händelserapporter och en åtgärdsplan upprättas i de fall det är nödvändigt. Resultatet av kvalitetsmötet redovisas sedan på ordinarie arbetsplatsträff så att hela personalgruppen får samma information samtidigt gällande åtgärder.

På Betelhemmet används bedömningsinstrument för att säkerställa att vi kan hålla hög kvalitet på omvårdnaden. Vi är anslutna till Senior Alert, där vi kan bedöma risker för undernäring, sår, fall och munhälsa. Om det bedöms att det finns risker så skrivs en åtgärdsplan för detta som kopplas ihop med genomförandeplanen. Bedömningsinstrument för smärta, inkontinens och dödsfall används också för att säkerställa hög patientsäkerhet och god omvårdnad. Sjuksköterskan ansvarar för att allt dokumenteras på rätt sätt. För att läsa mer om vårt kvalitetsarbete klicka [link=http://www.betelhemmet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=13]här[/link].

Kvalitetsregister
Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Johanna Olin
Gatuadress
Kvarnvägen 6
Postnummer
611 70
Postort
Jönåker
Vill du bli kund hos oss?

Du kan alltid vända dig till oss om du har frågor om Betelhemmet. Är du intresserad av en plats hos oss ska du vända dig till en av biståndshandläggarna på Nyköpings kommun.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Betelhemmet

Nyköpings kommun

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.