Om oss
Varmt välkommen till oss på Solgården
Solgårdens äldreboende vänder sig till dig över 65 år som behöver extra stöd, vård och omsorg och har ett biståndsbeslut från din kommun. Hos oss finns rätt förutsättningar för dig, både med och utan demens, att leva ett mycket gott liv.
Rum för fler
En ny utbyggnad med lägenheter för personer med demensdiagnos stod klart under hösten 2018. Interiören är skapad för att ge maximal frihet för de boende att så långt som möjligt klara sig själva. Den nya utbyggnaden har byggts med dubbelt miljöfokus – både hållbara material och boendemiljö. Solpanelerna har monterats på taket för att försörja den nya byggnaden med energi.
Höjdpunkter Solgården
- Stor trädgård med växthus
- Närhet till gångstråk och sjö
- Mycket aktiviteter
- Ljusa och rymliga lägenheter
Om Stora Sköndal
Stiftelsen Stora Sköndal är en idéburen och icke vinstutdelande organisation med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. Här kan du läsa mer och även se en film om oss.
Boendet
Lägenheterna är mellan 30-35 kvadratmeter med fint ljusinsläpp genom stora fönster. I varje lägenhet finns toalett, dusch, kokplatta, diskbänk och kylskåp. I lägenheten finns säng och i övrigt möblerar du som du vill med dina egna möbler.
Med sjön Drevviken som granne
På Solgården finns flera uteplatser, balkonger och innergårdar, några med utsikt mot sjön Drevviken. På baksidan finns den stora uteplatsen med ett växthus och odlingslådor. Här finns möjlighet att njuta av en fika, ta del av aktiviteter eller bara vila.
Området
På området finns fina promenadstråk intill Drevviken. Här finns även café och restaurang i Kristinahuset, utomhusgym och under sommaren en uppvärmd utomhuspool och strandbad med bryggor som är anpassade för personer med en funktionsnedsättning.
Besök
Dina nära och kära är välkomna att besöka dig när du vill – det är ditt eget hem. Hos oss kan du alltid bjuda dina besökare på fika eller umgås på annat sätt.
Aktiviteter
I verksamheten finns en aktivitetscoach som planerar och genomför större, gemensamma aktiviteter samt inspirerar övriga medarbetares arbete med aktiviteter i boendegrupperna. Aktivitetscoachen har god kännedom om alla som bor på Villa Skönviken och kan därmed möjliggöra samvaro mellan boende inom verksamheten.
Boende bjuds in till boendeforum där aktivitetsutbud diskuteras och planeras gemensamt. Som boende har man därmed stor möjlighet att vara delaktig i utbudet av aktiviteter på sitt boende. Aktiviteter som anordnas kan vara allt från gemensamma utflykter till högläsning i boendegruppen. Vi har stor fokus på musik – både inspelad och med levande musik, både för lyssning och samtal, både för allsång och konserter.
Syftet med aktiviteterna är att möjliggöra en bra dag, genom att skapa gemenskap och meningsfullhet för de som bor på Villa Skönviken.
Aktiviteterna syftar även till att tillvarata och stärka boendes egna resurser, vilket stämmer väl överens med vårt arbetssätt som kallas Hälsoträdet. I flera av aktiviteterna är anhöriga välkomna att delta.
Mat & Dryck
All mat tillagas av Fazer och planeras av dietist. Varje dag erbjuds olika alternativ till lunch och middag. Frukost, mellanmål/fika/kvällsmål tillagar vi i enhetens kök. Lördag eller söndag serverar vi en trerättersmeny och dukar helgfint och du kan självklart njuta av ett glas vin eller öl till maten. Du väljer själv om du vill äta tillsammans med andra eller i din lägenhet.
Vård & Omsorg
Här finns omsorgspersonal dygnet runt.
Genomförandeplan
Utifrån vårt samtal och det beslut som tagits av din biståndshandläggare görs en individuell planering som kallas genomförandeplan. I den finns beskrivet det som vi kommer överens om. På så sätt blir inte den ena vårdplaneringen den andra lik. Efter cirka tre veckor så har vi ett uppföljningssamtal för att se om de första veckorna har fungerat bra. För att kunna följa upp och se hur saker och ting utvecklar sig förs en journal där det viktiga finns med. Efter ett par månader gör vi en ny vårdplanering på samma sätt.
Vård
Sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt. Läkare kommer till boendet en gång i veckan eller oftare vid behov. Om du behöver speciella behandlingar och övningar kan du få hjälp av vår arbetsterapeut och sjukgymnast.
Planeringsskärmar i varje lägenhet
På Stora Sköndal arbetar vi med planeringsskärmar i varje lägenhet. Skärmarna används av personalen för planering och instruktioner men även av boende och närstående. På skärmen kan du själv (eller anhöriga om du väljer det) lägga in bilder, kalendern kan användas för din egen planering och anhöriga kan, om du vill, också följa vad som händer på boendet eller lägga in besök eller liknande.
Personal
På Solgården arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, varav en Silviasyster specialutbildad inom demens, arbetsterapeut, fysioterapeut, teamchefer, aktivitetscoach och verksamhetschef.
Alla medarbetare har tystnadsplikt och bär tydliga namnbrickor.
Kvalitet
Stora Sköndals kvalitetsarbete genomsyras av tydlighet och öppenhet, tillsammans med högt ställda kvalitetsambitioner. För att trygga en säker vård och omsorg arbetar vi alltid enligt vårt ledningssystem.
Nyckelorden är ”planera, genomföra, följa upp och förbättra”. I korthet handlar det om att planera det vi ska genomföra och att sedan följa upp hur det gick för att kunna förbättra.
Klagomål och andra synpunkter är viktiga för oss i vårt arbete med att förbättra verksamheten för alla. När avvikelser uppstår diskuteras de i kvalitetsrådet, där alla professioner finns representerade. Vi tittar på avvikelsen och ser hur vi kan förhindra att den uppstår igen. Utvecklingsarbetet i våra verksamheter är ständigt pågående.
Vi deltar i Palliativa registret och Senior Alert.
Kontakt
Låter Solgården som ett boende för dig, eller har du andra frågor? Kontakta gärna vår verksamhetschef.
Hitta hit
Söker du jobb?
Kolla in karriärsajten Go Care. Här kan du läsa mer om Stora Sköndal som arbetsgivare och vad vi kan erbjuda dig.
Har du frågor?
Har du frågor? Vill du komma på besök? Fyll i formuläret nedan eller slå oss en signal.