Poddar för dig som senior

Kanske är du redan idag en van lyssnare som följer flera olika poddar. Eller så undrar du vad ordet podd egentligen betyder? Oavsett vilket har vi samlat ett gäng poddar som passar dig som är årsrik. Men vi börjar med att förklara begreppet så alla hänger med, vad är egentligen en podd?  

Ordet podd kommer från början från företagets Apples produkt iPod som kom i början av 2000-talet. Ipod var en liten musikspelare som kunde spela upp musik och program i form av mp3-filer. Nu behövdes inte längre cd-skivor eller kassetband för att bära med sig musik. Ipoden var faktiskt lite av en revolution bland bärbara musikspelare.  

En podd kan ha olika upplägg men ofta är det ett par personer som pratar med varandra kring ett givet tema eller aktuellt ämne. Vissa poddar släpps varje vecka, vissa mer sällan. Några sänds löpande under en längre tid, andra släpper ett visst antal avsnitt för att sedan avslutas. 

Var hittar jag poddar?
Via mobil eller surfplatta: Det finns en uppsjö olika podspelare där några av de mest poplulära är Google podcasts, Podbean och Spotify. Har du en iPhone eller iPad finns appen Podcaster med enheten från start. 

Om du är bekväm med att ladda ner appar kan du gå in på App-store eller Google play och söka efter podd-spelare. Sveriges Radio samlar många av sina program som poddar i sin egen app SR Play. 

Via datorn: Många poddar går att lyssna på via en webbplats, till exempel Sveriges radio. Det enklaste är att söka på poddens namn och surfa vidare i träfflistan. 

Nu är det väl ändå dags att sätta igång att lyssna! För att du lättare ska komma gång har vi samlat våra favoritpoddar som passar dig som senior. Trevlig lyssning!

Mogna Röster
Podden Mogna röster riktar sig till dig som är 60+. Här samtalar välkända journalisten och programledaren Marianne Rundström med intressanta gäster om allt ifrån mat till ekonomi. Ett nytt avsnitt kommer sista fredagen varje månad. Bakom podden står Svensk Hypotekspension. Lyssna på Mogna röster.

Berit och Birgittas äldrepodd
Här diskuterar seniorerna Berit och Brigitta aktuella frågor som rör vardagen. Avsnitten är ungefär 20 minuter långa och damerna avhandlar ämnen som hemtjänst, trygghetslarm och utsatthet i nära relationer. Personligt och trivsamt. Ett nytt avsnitt släpps varannan vecka. Lyssna på Berit och Birgittas äldrepodd på Podtail, om du har iPhone eller iPad hittar du podden här.

Seniorpodden
Bakom seniorpodden står organisationen SPF Seniorerna. Här pratas det ålderism, bedrägerier och bostäder för seniorer. Och så frågar man sig om golfspelare lever längre. Podden kommer ut ungefär var sjätte vecka. Lyssna på seniorpodden på Libsyn.

Amelia och Suss
I podden pratar Amelia Adamo och Susanne Hobohm om livet från en mogen horisont. Kungligt skvaller blandas med personliga samtal om mänskligheten och dess brister. Ett nytt avsnitt släpps varje torsdag. Lyssna på Amelia och Suss på Podbean.

Par i damer
Podden Par i damer drivs av Kerstin och Annika som pratar om livet som nyblivna pensionärer. Här får du ta del av damernas intressen, aktiviteter och allt otippat där emellan. Lyssna på Par i damer på podtail.

Sommar och vinter i p1
Denna klassiker behöver kanske ingen närmare presentation. Hör kända och okända svenskar dela med sig av livsöden, tankar och betraktelser i timslånga avsnitt. Alla avsnitt kan lyssnas på i efterhand på Sveriges radios webb.

Äldre i centrum-podden
Redaktionen på tidningen Äldre i centrum fördjupar sig i det senaste numrets ämnen. Det pratas till exempel pratas om motionsmyten, kärlek och digital välfärd. Lyssna på Äldre i centrum-podden.

Demenspodden
Demenspodden från svenskt demenscentrum handlar som namnet avslöjar om demens ur olika perspektiv. Här diskuteras frågor som: För man köra bil med alzheimer? Och vad händer med sexualiteten vid demenssjukdom?. Rekommenderas särskilt för anhöriga till personer med alzheimer. Lyssna på Demenspodden.

Translate