Är du ung och har en förälder som lider av en demenssjukdom?
SKRIVET I SAMARBETE MED ALZHEIMERFONDEN
Att vara ung och anhörig till någon som har Alzheimers eller annan demenssjukdom innebär ofta stora påfrestningar. Då är det viktigt att få professionell hjälp och att samhället tar sitt fulla ansvar. Det fristående projektet Fight Dementia har under flera års tid arbetat för att förbättra unga anhörigas situation och synliggöra denna stora grupp av unga människor. Här berättar vi om bakgrunden till projektet, tipsar om en podd och vikten av att träffa andra unga anhöriga.
I vårt land lider fler än 160 000 människor av någon form av demenssjukdom. 2050 beräknas antalet drabbade ha fördubblats och därmed antalet anhöriga öka. Idag vågar många unga anhöriga inte berätta om sin närståendes sjukdom och är i många fall helt utelämnade åt sig själva utan hjälp från samhället. Denna utsatta situation är något som Alzheimerfonden vill ändra på och därför startades 2019 projektet Fight Dementia. Tanken med projektet är att ge unga anhöriga möjlighet att träffa andra i samma situation och få vägledning och guidning av utbildad personal. Nedan finner du en överblick av vilken hjälp som finns att få.
Alzheimerpodden - en podd för dig som är ung och anhörig
Många anhöriga upplever nedstämdhet, stress eller ångest och svårigheter att leva sitt eget liv. Att ens förälder drabbas när man själv är ung är än mer komplext och svårt att hantera, man behöver oftast hjälp. Då är det skönt att lyssna på andra i samma situation och på experter inom vårdsverige som kan vägleda. När man själv mår dåligt är det viktigt att snabbt få veta hur man kan få hjälp och att inte känna sig ensam.
I Alzheimerpodden - en podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra har gjort. Johanna Hinteregger, journalist och dokumentärmakare, leder podden och är själv ensam ung anhörig till en demensdrabbad mamma. Till podden är andra anhöriga med, det de har gemensamt är att de är unga och har präglats av att en förälder har drabbats av någon demenssjukdom. Vartannat avsnitt är även en expert med som kan ge ytterligare råd om hur man kan få hjälp med specifika saker. Det är en lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att vara nära någon som drabbas av demens. Inga ämnen och känslor är tabu. Här diskuteras bland annat skuld, ansvar, dåligt samvete, toalettbesök och att våga be om hjälp. Men det är också kärlek, skämt och ett par lifehacks när man tar hand om någon med demens.
Många går igenom samma sak – möt Fight Dementias ambassadörer
Det finns tusentals ungdomar och unga vuxna som är anhöriga till personer med demenssjukdom. Det kan vara skönt att veta att du inte är ensam.
Här möter du projektets unga ambassadörer som alla har något gemensamt – en nära anhörig som har drabbats av en demenssjukdom. De har också en annan sak gemensamt. De vill berätta om livet som ung anhörig och hjälpa andra i samma situation. Det kan vara genom att föreläsa på ett läger eller spela in musik som kan ge andra tröst.
Kunskap skapar förståelse
Vad innebär det att ha en demenssjukdom? Hur kommer det påverka vardagslivet idag och imorgon? Vad gör forskarna för att hitta botemedel? Frågorna är många och ofta är det skönt att läsa på för att förstå vad som händer din förälder och dig själv. På Fight Dementias webbsida möter du många unga personer som genomgår samma sak som du gör. Här finns också mycket information och artiklar om kognitiv svikt och hur det drabbar hela familjen.
Tipsa gärna andra unga anhöriga om artikeln. Ju fler vi når ju fler kan få stöd. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Fight Dementia så hittar du deras kontaktuppgifter här.