”Innan jag glömmer” – folkkära skådespelerskan Nina Gunkes bokdebut

SKRIVET I SAMARBETE MED ALZHEIMERFONDEN
"Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare."    

Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. "Äsch, det är normalt, jag glömmer också", tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.   

Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?   

I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.   

Starkt, ömsint och drabbande berättar Nina om de första tecknen och sina aningar på inspelningsplatsen med tydliga problem att minnas. Sedan följer läkarbesök, utredning och tester och det ödesmättade beskedet. Hur hanterar man ett sådant besked? Kan man fördröja glömskan? Hur gör man upp med det skamfyllda och blottar hemligheten och hur lever man med alzheimer, vem är man när man inte längre minns?   

Därefter får vi följa Nina på hennes minnesresa, från barndom och ungdom och den blyga flickan som älskade att spela teater och drömde om scenskolan. Livet på scenen, kändisskapet och hur hon hanterat livet som offentlig person och det privata med äktenskap och barn.

Och livet nu att leva med diagnosen alzheimer och tankar om framtiden. Nina ger också sina bästa råd till andra sjuka och anhöriga.

Nina Gunke, älskad och hyllad skådespelare, har skrivit boken tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.

Seniorval fick möjlighet att ställa fyra frågor till Nina inför boklanseringen.  

Stort grattis till boksläppet av "Innan jag glömmer"! Vad hoppas du att boksläppet ska leda till?  
Jag hoppas att min berättelse ska få fler människor att få upp ögonen för Alzheimers sjukdom. Jag hoppas också att den kan fungera lite som tröst för andra i samma situation att man känner att man inte är ensam och inte skäms för att man är sjuk. 

Vilken typ av vård och omsorg har du uppskattat mest sedan du fick din diagnos? Vad hade du önskat mer av? 
Jag har träffat en massa fantastiska läkare och vårdpersonal, men det viktigaste är att jag har familj och vänner nära och att jag har saker att göra. Yogan är till exempel viktig. 

Jag hade önskat mer stöttning av vården i början, det är fruktansvärt besked och man blir lämnad ensam i det. 

Kan du dela med dig av ditt bästa råd till de som drabbas av Alzheimer sjukdom som du även delar i boken? 
Det bästa rådet är fortsätta leva sitt liv så gott det bara går, röra sig, äta bra och umgås med andra utan att skämmas. 

Kan du dela med dig av ditt bästa råd till anhöriga? 
Tålamod, de måste ha tålamod med oss som har Alzheimer. 

Translate