Lysande lätt att se på natten med Light my way.
Det kan vara mörkt på natten utan ljus.
Bra med ljus från sovrum till badrum på natten.

Lysande lätt att hitta rätt på natten

SKRIVET I SAMARBETE MED BELLMAN & SYMFON
Fallolyckor i hemmet är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre. 20% av fallolyckorna sker i mörker eller i dålig belysning, ofta på natten på väg till toaletten. Light My Way är en innovation som vill göra något åt detta. Genom att automatiskt tända upp vägen till badrummet när man lämnar sängen.

Lisbeth Åkerberg du jobbar på Bellman & Symfon, hur kom ni på idén till Light My Way?
- Det var när den norska professorn Kåre Hagen fick i uppdrag att undersöka vilka de främsta problemen är bland den äldre befolkningen. De var tre: social ensamhet, problem med minnet och fallolyckor. Då 20% av fallolyckorna sker på grund av dålig belysning, tänkte vi att detta borde vi kunna hitta en lösning på. Det tog cirka två år innan vi var klara, ett halvår att fundera på hur vi skulle lösa problemet och 1,5 år för utveckling.

Du har jobbat som arbetsterapeut i flera år, berätta om dina erfarenheter om varför det är så vanligt att äldre faller på natten?
- Många äldre behöver besöka toaletten, ofta flera gånger. Dessutom lider flera äldre av nedsatt syn, sämre balans och yrsel vilket gör det svårare att ta sig fram i mörkret. När man inte ser trösklar, mattor, sladdar och vassa kanter ökar risken för ett fall. Jag vet flera äldre som går med rullator samtidigt som de håller i en ficklampa, vilket inte heller är bra.

Berätta hur Light My Way fungerar
- En sensor under kudden eller madrassen känner av att du lämnar sängen och tänder automatiskt lamporna fram till och i badrummet. Lamporna anpassar sig efter rummets ljusförhållanden så du inte blir bländad. När du är tillbaka i sängen har du en strömbrytare som du släcker alla lampor med. Allt sker via trådlös teknik.

Det kan vara mörkt på natten utan ljus.

Är den svår att installera?
- Inte alls, du kan göra allt själv och behöver inte ringa efter en elektriker. Du byter dina glödlampor till de LED-lampor som följer med när du köper Light My Way. I paketet ingår allt du behöver; lampor, sängsensor och trådlös strömbrytare. Batterierna i strömbrytare och sängsensor håller i tre år och strömbrytaren signalerar med rött ljus när det är dags för batteribyte. Lamporna håller i minst 30 000 timmar.

Hur går man tillväga för att få tag på Light My Way?
- Light My Way finns att köpa direkt via vår hemsida

Lysande lätt att se på natten med Light my way.

Vad kostar Light My Way?
- Vi erbjuder två paket. Vårt stora paket, som är anpassat för en större bostad och innehåller tre lampor, kostar 5 000 kronor. Vårt andra paket, som vänder sig till personer som bor mindre och innehåller två lampor, kostar 4 375 kronor. På vår hemsida kan du läsa mer om de olika paketen.

- Några kan tycka att det är mycket pengar men i det långa loppet är det ett liv sparat och det är värt så mycket mer. Vi gör nytta med vår produkt och det är jag väldigt stolt över, säger Lisbeth.

Film som berättar mer om Light my way.

Fakta om fallolyckor

  • Varje dag blir 135 personer över 65 inlagda på sjukhus till följd av en fallolycka. (Socialstyrelsen)
  • Varje dag dör 4 personer över 65 av sina skador. (MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
  • Förutom mänskligt lidande, kostar fallolyckor samhället 11,6 miljarder varje år. (Socialstyrelsen)
  • 20% av fallolyckorna sker i dålig belysning eller i mörker. (WHO, World Health Organisation)

Translate