

Attendo Alunskiffern
Brearedsvägen 90, Varberg
Just nu byggs ett nytt modernt äldreboende, Attendo Alunskiffern, i Varberg. Boendet kommer ha inriktning sport & spa.
Här hittar du äldreboenden i det område där du söker.
Äldreboende är ett boende för dig som på grund av demens, annan sjukdom eller ålderdom behöver vård- och omsorg dygnet runt. Under listan med äldreboenden nedan hittar du mer allmän information om äldreboende. Vad ingår i denna boendeform? Hur ansöker man? Hur bedömer man kvalitet? Läs mer
Sponsrade
Brearedsvägen 90, Varberg
Just nu byggs ett nytt modernt äldreboende, Attendo Alunskiffern, i Varberg. Boendet kommer ha inriktning sport & spa.
Nissabogatan 26 , Halmstad
Nissabogatan är ett helt nybyggt äldreboende i centrala Halmstad med närhet till Nissan. Boendet drivs utifrån konceptet sport & spa, vilket innebär många aktiviteter med fokus på välbefinnande och träning.
Kungsgatan 37, Halmstad
Attendo Nissastrand äldreboende ligger vackert beläget i Halmstad, ett stenkast från Nissan och med närhet till stadens kärna. Boendet har fina gemensamma utrymmen och härliga balkonger med kvällssol.
Blåvingevägen 33, Kungsbacka
Blåvingevägen öppnar upp för samvaro, glädje och aktivitet. Boendets byggnad är välplanerad med tillhörande innergård och balkonger till de ljusa fina lägenheterna. På Blåvingevägen kan du känna dig trygg i att personalen uppmuntrar dig att vara delaktig i såväl din omsorg som i aktiviteter, men också i vetskapen att verksamheten drivs av kompetent personal.
Brearedsvägen 6, Varberg
Välkommen till Brearedsvägen. Boendet ligger i ett lugnt och trevligt område, med närhet till inbjudande promenadstråk och goda kommunikationer.
Kalkstensgatan 16 , Varberg
Kalkstensgatan ligger i ett lugnt och trevligt område, med närhet till inbjudande promenadstråk och goda kommunikationer. Breared är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom.
Karl Nordströms väg 15 , Varberg
Välkommen till Karl Nordströms väg, ett äldreboende beläget i det natursköna kurortsområdet i Varberg.
Askvägen 25, Kungsbacka
Kolla vård- och omsorgsboende består av både demens- och omvårdnadsboende i stora, ljusa och fräscha lokaler. Boendet är beläget i ett lugnt villaområde i Kungsbacka med närhet till Onsalafjorden.
Morängatan 34-36, Varberg
Välkommen till Morängatans äldreboende! Boendet ligger i ett lugnt och trevligt område, med närhet till inbjudande promenadstråk och goda kommunikationer.
Sannavägen 11A, Varberg
Sannagården omgärdas av ett trevligt bostadskvarter och grönområden med gångvägar och trevliga promenadstråk. I närmiljön finns affärer, caféer, restauranger, apotek och livsmedelsaffär.
Lyckholms väg 21, Kungsbacka
Välkommen till Vickan, ett tryggt och fräscht boende i vackra Onsala. Vi har egen kock som lagar maten på plats. Som boende hos oss har du möjlighet att vara med och påverka menyvalet.
Västra Ringvägen 11A, Varberg
Vidhöge ligger i närheten av Ramstorps gård och Ramstorps förskola samt omgärdas av vackra grönområden. I närmiljön finns vårdcentral, apotek och livsmedelsaffär.
Valhallavägen 21, Laholm
Välkommen till Villa Havsglimt – ett nybyggt, modernt äldreboende i Allarp med närhet till natur och hav.
Westerbergs gata 23, Halmstad
Villa Hertig Knut passar dig som uppskattar och vill uppleva den halländska kulturen. Detta är boendets profil och denna märks i såväl aktiviteter och interiör.
Manetvägen 2-8, Kungsbacka
Berguvsvägen 9, Falkenberg
Bjäredsvägen 10 A, Laholm
Björkgatan 3, Falkenberg
Södergatan 22, Falkenberg
Furubergsvägen 12, Kungsbacka
Äldreboende är för dig som behöver vård- och omsorg dygnet runt. Ditt behov kan grunda sig i demens, annan sjukdom eller ålderdom. Service, personlig omvårdnad och sjukvård ingår när du bor på äldreboende. Äldreboende benämns ofta även för vård- och omsorgsboende och/eller särskilt boende. Särskilt boende är den samlande beteckningen från Socialtjänstlagen för behovsprövat boende för äldre.
Jämföra hur äldreboende skiljer sig från senior- och trygghetsboende
Du kommer med stor sannolikhet att stöta på olika typer av äldreboende, så som demens-/gruppboende, omvårdnads-/somatiskt boende, korttidsboende och servicehus. Ett och samma boende kan också innefatta flera av dessa typer. Platser för personer med olika behov erbjuds då ofta på olika våningsplan.
Äldreboenden för personer med demens kallas ofta för demensboende eller gruppboende. Gruppboende är en term som även används för biståndsbedömt boende för personer med andra former av diagnosticerade funktionsnedsättningar.
Personer som behöver vård- och omsorg dygnet runt på grund av ålderdom eller andra sjukdomar (ej demens) erbjuds ofta plats på ett omvårdnadsboende, även så kallat somatiskt boende.
Korttidsboende är en form av äldreboende där man bor en begränsad tid. En korttidsplats kan erbjudas innan hemgång efter en sjukhusvistelse, som tillfälligt stöd för att kunna bo kvar hemma, för att avlasta närstående eller i väntan på plats på permanent boende. När man regelbundet växlar mellan att bo hemma och på korttidsboende så brukar det kallas för att du får växelvård eller växelvårdsboende.
Servicehus erbjuds personer vars omvårdnadsbehov är svåra att tillgodose i det egna hemmet men ändå inte så pass omfattande så att det krävs vård- och omsorg dygnet runt. På servicehus finna vanligtvis gemensamhetslokaler, service via hemtjänst samt tillgång till vårdpersonal.
Eftersom en plats på äldreboende innefattar vård och service är den jämfört med annat boende dyr. Därför får de flesta sin plats subventionerad av kommunen. För att få det behöver du ansöka om plats på äldreboende hos kommunen. Enklast är att ringa till kommunen och be att få prata med en biståndshandläggare inom äldreomsorg. Biståndshandläggaren är den på kommunen som hanterar ansökningar om äldreboende.
När du har lämnat in din ansökan så bedömer biståndshandläggaren ditt behov av plats på äldreboende och beslutar om du ska beviljas det eller inte. Först när du har fått ett positivt beslut om plats från kommunen är det aktuellt att välja vilket äldreboende du vill flytta till. Du kan alltså inte på eget initiativ ställa dig i kö till ett äldreboende, så till vida du inte planerar att helt bekosta platsen själv utan ekonomiskt stöd från kommunen.
Läs mer om ansökningsprocessen steg för steg
Fråga din biståndshandläggare vilka möjligheter du har att välja äldreboende. Olika kommuner har olika system och regler. I vissa kommuner har du rätt att välja vart du vill flytta. Finns det inte plats så ges du möjlighet att ställa dig i kö och vänta på en plats. Under tiden kan du antingen bo kvar hemma om det är möjligt eller flytta till ett annat boende så länge. Valfriheten i dessa kommuner innebär också att du rätt att byta äldreboende om du inte trivs. Många kommuner som har denna typ av valfrihetssystem har även avtal med boenden i andra kommuner som du då också har rätt att välja bland. I Seniorval.se:s söktjänst hittar du valbara äldreboenden i andra kommuner om du kryssar i rutan ”Visa alternativ utanför kommunen”.
Dessvärre är det dock många kommuner i Sverige som fortfarande inte ger sina medborgare möjlighet att välja vilket äldreboende de vill flytta till. Om detta är fallet i den kommun där du ansöker om äldreboende så kan du ändå alltid framföra dina önskemål och du har alltid rätt att tacka nej till en plats på ett äldreboende och ansöka igen.
Det finns sedan 2009 en lag (lagen om valfrihet, LOV) som ger alla kommuner möjlighet att låta sina medborgare välja äldreboende/särskilt boende.
Läs mer om att välja äldreboende
Tips för att välja äldreboende
De flesta som ska flytta till ett äldreboende undrar: Hur vet jag att det håller hög kvalitet? Hur hittar jag ett bra äldreboende? Kvaliteten på äldreboende kan innefatta många olika aspekter som standarden på lokalerna, personalens kompetens, bemötande, maten, aktiviteter m.m. Börja därför med att fundera på vad som är viktigt för dig eller din närstående och ställ frågor om det när du besöker äldreboendet. Därtill kan du gå igenom de kvalitetsutvärderingar som finns, så som resultat från tillsynsrapporter, brukarundesökningar och Socialstyrelsens Äldreguide. För att underlätta har Seniorval.se på följande länk sammanställt vilka underlag för att bedöma kvaliteten på äldreboenden som kan finnas och hur du tolkar dem. Läs mer här.
På äldreboende betalar du omsorgsavgift, hyra och för maten. Din omsorgsavgift beräknas individuellt grundat på vilket stöd då får och på din inkomst samt eventuella bidrag. Avgiften för äldreboende är den samma oavsett vilket äldreboende du väljer i kommunen. Du betalar dock aldrig mer än maxtaxa. Maxtaxa för innevarande år hittar du på följande länk: Vad kostar äldreboende?