Här hittar du äldreboenden i det område där du söker.
Äldreboende är ett boende för dig som på grund av demens, annan sjukdom eller ålderdom behöver vård- och omsorg dygnet runt. Under listan med äldreboenden nedan hittar du mer allmän information om äldreboende. Vad ingår i denna boendeform? Hur ansöker man? Hur bedömer man kvalitet? Läs mer
Sponsrade
Attendo Mårbackagatan
Mårbackagatan 11, Farsta, Stockholm
Attendo Mårbackagatan är ett nytt modernt äldreboende som ligger i Telestaden, Farsta. På boendet arbeta vi efter konceptet kultur & nöje och sport & spa.
Attendo Långbroberg
Spadvägen 9, Hägersten Älvsjö, Stockholm
Attendo Långbroberg är ett äldreboende i Älvsjö i Stockholm med inriktning kultur & nöje. Vi har ett stort utbud av kulturell sysselsättning och ordnar många gemensamma aktiviteter.
Björksätra
Frösätrabacken 7D, Skärholmen, Stockholm
Kavat Vård Björksätra är ett äldreboende med all-inclusive som ligger i Sätra, Stockholm. Här kan du flytta in i en smakfullt möblerad lägenhet.
Attendo Bättringsvägen
Bättringsvägen 7, Hässelby Vällingby, Stockholm
Hos oss på Attendo Bättringsvägen kan du som ställer höga krav på ett äldreboende uppleva gemenskap och livskvalitet utifrån vårt koncept kultur & nöje.
Attendo Dalahöjden
Eastmansvägen 26, Norrmalm, Stockholm
Attendo Dalahöjden är ett litet, charmigt äldreboende med attraktivt, centralt läge intill Vasaparken i Vasastan. Området är lugnt, trivsamt och omges av mycket grönska.
Attendo Flygarhöjden
Skarpnäcks Torg 1, Skarpnäck, Stockholm
Välkommen till Attendo Flygarhöjden, ett modernt boende som är inriktad mot yngre och äldre personer med demenssjukdomar samt personer med diagnosen Corea Huntington.
Attendo Lignagatan
Lignagatan 14, Södermalm, Stockholm
Attendo Lignagatan är ett nybyggt äldreboende på Södermalm med strålande sjöutsikt i Tantolunden. Boendet har inriktningen kultur & nöje.
Attendo Långbrogården
Bergtallsvägen 12, Hägersten Älvsjö, Stockholm
Attendo Långbrogården är ett livsstilsboende med konceptet kultur & nöje vilket innebär att vi ägnar oss åt aktiviteter som knyter an till olika former av kultur.
Attendo Vällingbygården
Indalsbacken 17A, Hässelby Vällingby, Stockholm
Attendo Vällingbygården är ett modernt äldreboende runt hörnet från Vällingby centrum. För att skapa den familjära bor det inte så många personer på varje avdelning.
Attendo Årstabergshemmet
Åmänningenvägen 13, Enskede Årsta Vantör, Stockholm
Moderna Attendo Årstabergshemmet är hemtrevligt med en egen lummig trädgård. Boendet drivs utifrån livsstilskonceptet utevistelse & trädgård.
Axelsbergs vård- och omsorgsboende
Kinmanssonsvägen 41-43, Hägersten Älvsjö, Stockholm
Vi är ett modernt boende med många öppna ytor som underlättar för personer som sitter i rullstol och för dem som använder rullator att ta sig fram.
Axgårdens vård- och omsorgsboende
Gamla Södertäljevägen 3, Hägersten Älvsjö, Stockholm
Hos oss ska du ha ett värdigt liv och känna meningsfullhet. Vår personal arbetar utifrån dina förutsättningar och behov.
Bejtona
Kottbygatan 5, Rinkeby Kista, Stockholm
Kavat Vård Bejtona är ett äldreboende med arabisk profil i Akalla. Vår personal talar arabiska och kan din kultur. Vi har egen kock som lagar mat du är van vid.
Bergsund
Folkskolegatan 30, Södermalm, Stockholm
Bergsund är ett vård- och omsorgsboende med inriktning musik, kultur och rörelse som ligger centralt på Södermalm.
Birger Jarl
Birger Jarlsgatan 91, Norrmalm, Stockholm
Kavat Vård Birger Jarl är ett äldreboende centralt i Stockholm med hotell-koncept. Här njuter du av mat, dryck, aktiviteter och underhållning på vår takvåning.
Björkgården
Nils Brincks väg 1, Farsta, Stockholm
Björkgården är ett modernt boende för personer yngre än 65 år med demenssjukdom. Boendet ligger naturnära med promenadavstånd till café och kommunikationer.
Borgerskapets vård- och omsorgsboende
Högalidsgatan 26 -28, Södermalm, Stockholm
Vackert beläget högt över Högalidskyrkan ligger Borgarhemmet och Enkehuset, med en fantastisk utsikt över Stockholm. Välkommen!
Brahem
Brahegatan 47, Östermalm, Stockholm
Brahem är ett äldreboende på Östermalm med hotell-koncept. Här kan du vänta dig det lilla extra. I vår vackra lobby har vi ofta trevliga sociala tillställningar.
Bräcke vård- och omsorgsboende Hornstull
Lignagatan 14, Södermalm, Stockholm
Vi har en akademisk profil. Det innebär att vi samarbetar med Ersta Sköndals högskola och får tillgång till den senaste forskningen så vi kan erbjuda den bästa demensvården.
Bräcke vård- och omsorgsboende Reimersholme
Vindragarvägen 16 , Södermalm, Stockholm
Nu har vi öppnat upp för inflyttning i våra totalrenoverade lokaler på vackra Reimersholme. Du hittar oss intill vattnet med storslagen utsikt över Mälaren.
Äldreboende är för dig som behöver vård- och omsorg dygnet runt. Ditt behov kan grunda sig i demens, annan sjukdom eller ålderdom. Service, personlig omvårdnad och sjukvård ingår när du bor på äldreboende. Äldreboende benämns ofta även för vård- och omsorgsboende och/eller särskilt boende. Särskilt boende är den samlande beteckningen från Socialtjänstlagen för behovsprövat boende för äldre.
Du kommer med stor sannolikhet att stöta på olika typer av äldreboende, så som demens-/gruppboende, omvårdnads-/somatiskt boende, korttidsboende och servicehus. Ett och samma boende kan också innefatta flera av dessa typer. Platser för personer med olika behov erbjuds då ofta på olika våningsplan.
Demensboende/gruppboende
Äldreboenden för personer med demens kallas ofta för demensboende eller gruppboende. Gruppboende är en term som även används för biståndsbedömt boende för personer med andra former av diagnosticerade funktionsnedsättningar.
Omvårdnadsboende/somatiskt boende
Personer som behöver vård- och omsorg dygnet runt på grund av ålderdom eller andra sjukdomar (ej demens) erbjuds ofta plats på ett omvårdnadsboende, även så kallat somatiskt boende.
Korttidsboende
Korttidsboende är en form av äldreboende där man bor en begränsad tid. En korttidsplats kan erbjudas innan hemgång efter en sjukhusvistelse, som tillfälligt stöd för att kunna bo kvar hemma, för att avlasta närstående eller i väntan på plats på permanent boende. När man regelbundet växlar mellan att bo hemma och på korttidsboende så brukar det kallas för att du får växelvård eller växelvårdsboende.
Servicehus
Servicehus erbjuds personer vars omvårdnadsbehov är svåra att tillgodose i det egna hemmet men ändå inte så pass omfattande så att det krävs vård- och omsorg dygnet runt. På servicehus finna vanligtvis gemensamhetslokaler, service via hemtjänst samt tillgång till vårdpersonal.
Ansöka om äldreboende
Eftersom en plats på äldreboende innefattar vård och service är den jämfört med annat boende dyr. Därför får de flesta sin plats subventionerad av kommunen. För att få det behöver du ansöka om plats på äldreboende hos kommunen. Enklast är att ringa till kommunen och be att få prata med en biståndshandläggare inom äldreomsorg. Biståndshandläggaren är den på kommunen som hanterar ansökningar om äldreboende.
När du har lämnat in din ansökan så bedömer biståndshandläggaren ditt behov av plats på äldreboende och beslutar om du ska beviljas det eller inte. Först när du har fått ett positivt beslut om plats från kommunen är det aktuellt att välja vilket äldreboende du vill flytta till. Du kan alltså inte på eget initiativ ställa dig i kö till ett äldreboende, så till vida du inte planerar att helt bekosta platsen själv utan ekonomiskt stöd från kommunen.
Fråga din biståndshandläggare vilka möjligheter du har att välja äldreboende. Olika kommuner har olika system och regler. I vissa kommuner har du rätt att välja vart du vill flytta. Finns det inte plats så ges du möjlighet att ställa dig i kö och vänta på en plats. Under tiden kan du antingen bo kvar hemma om det är möjligt eller flytta till ett annat boende så länge. Valfriheten i dessa kommuner innebär också att du rätt att byta äldreboende om du inte trivs. Många kommuner som har denna typ av valfrihetssystem har även avtal med boenden i andra kommuner som du då också har rätt att välja bland. I Seniorval.se:s söktjänst hittar du valbara äldreboenden i andra kommuner om du kryssar i rutan ”Visa alternativ utanför kommunen”.
Dessvärre är det dock många kommuner i Sverige som fortfarande inte ger sina medborgare möjlighet att välja vilket äldreboende de vill flytta till. Om detta är fallet i den kommun där du ansöker om äldreboende så kan du ändå alltid framföra dina önskemål och du har alltid rätt att tacka nej till en plats på ett äldreboende och ansöka igen.
Det finns sedan 2009 en lag (lagen om valfrihet, LOV) som ger alla kommuner möjlighet att låta sina medborgare välja äldreboende/särskilt boende.
De flesta som ska flytta till ett äldreboende undrar: Hur vet jag att det håller hög kvalitet? Hur hittar jag ett bra äldreboende? Kvaliteten på äldreboende kan innefatta många olika aspekter som standarden på lokalerna, personalens kompetens, bemötande, maten, aktiviteter m.m. Börja därför med att fundera på vad som är viktigt för dig eller din närstående och ställ frågor om det när du besöker äldreboendet. Därtill kan du gå igenom de kvalitetsutvärderingar som finns, så som resultat från tillsynsrapporter, brukarundesökningar och Socialstyrelsens Äldreguide. För att underlätta har Seniorval.se på följande länk sammanställt vilka underlag för att bedöma kvaliteten på äldreboenden som kan finnas och hur du tolkar dem. Läs mer här.
Vad kostar äldreboende
På äldreboende betalar du omsorgsavgift, hyra och för maten. Din omsorgsavgift beräknas individuellt grundat på vilket stöd då får och på din inkomst samt eventuella bidrag. Avgiften för äldreboende är den samma oavsett vilket äldreboende du väljer i kommunen. Du betalar dock aldrig mer än maxtaxa. Maxtaxa för innevarande år hittar du på följande länk: Vad kostar äldreboende?