Gläntan

Kirunavägen 116 , Pajala Karta

Typ av plats

Demens korttid, Demens växelvård, Omvårdnad korttid, Omvårdnad växelvård

Om oss

Gläntan är en korttidsavdelning på äldreboendet Älvbacka. Boendet ligger i Pajala precis när du kommer in i byn norrifrån.

Det finns olika anledningar till att bo på ett korttidsboende:
- Växelvård innebär att du delar din tid mellan hemmet och boendet. Exempelvis kan du bo en vecka i månaden på Gläntan och resten av tiden hemma med stöd av anhöriga och hemtjänst. Denna lösning är till för anhöriga som behöver en viss avlastning.

- Den som drabbats av sjukdom och är färdigbehandlad på sjukhus kan bo på ett korttidsboende för rehabilitering innan hemflytt.

-Biståndsbedömare kan med hjälp av personalen på Gläntan, rehabiliteringspersonal och sjuksköterska, avgöra om du behöver flytta till ett äldreboende eller kan bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst. 

Gemensamt för alla boende på Gläntan är att det ska finnas en tydlig planering av vården och omsorgen, på så vis blir vistelsen rätt utformad och till nytta för dig.

Vår målsättning är att du ska fortsätta leva just ditt liv, hela livet. Du ska kunna fortsätta odla dina egna intressen, kanske utveckla nya och fortsätta vara den du är.

Dina närstående är också alltid välkomna att besöka dig här hos oss!


Organisation

Pajala kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

I samma byggnad finns hälsocentralen och Folktandvården. Det finns en liten uteplats som vi ofta använder på somrarna.


Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

12

Avdelningar

1

Lägenheterna

  • Lägenheterna på Gläntans korttidsboende är hemtrevligt möblerade och det finns TV.
  • 9 lägenheter med plats för 12 personer. Ibland kan man få dela med någon annan i en större lägenhet.

På boendet

  • Gemensamt kök och dagrum
  • Bastu med anslutande relaxrum

Aktiviteter

För dig som vill finns det olika aktiviteter att delta i. Vuxenskolan kommer till exempel till oss och håller i lässtunder på svenska, finska och meänkieli. Vi har också sittgympa, sång- och musikunderhållning och gudstjänster.

Utevistelse är något som våra boende efterfrågar och vi är ute när vädret tillåter. Våra fina balkonger används flitigt. Här har vi växter och fina utemöbler. Vi har även två uteplatser som du kan nyttja.

Ibland spelar vi bingo och då bjuds boende från andra avdelningar in att delta.


Mat & Dryck

Maten serveras i det gemensamma köket. Vi försöker skapa en lugn och trivsam miljö under måltiderna och efteråt dricker vi kaffe tillsammans. Personalen serverar dig maten och finns även behjälpliga om du behöver stöd och hjälp under måltiden. Du kan också välja att äta i lägenheten. Frukosten serveras ofta i lägenheten.

Maten kommer färdiglagad från centralköket i Pajala. Du får gärna komma med önskemål om rätter du vill att köket ska laga. Självklart kan vi servera anpassad kost.

Vid högtider anpassar köket menyn och lagar mat som hör högtiden till. Vid speciella dagar som exempelvis mor eller fars dag bjuder köket på tårtor eller bakelser.


Var lagas maten?

Centralköket i Pajala

Vård & Omsorg

När du kommer till oss har vi ett samtal och går igenom hur din tid hos oss ska bli så bra som möjligt. Vi vill bland annat ta reda på vad du vill ha hjälp med, vad du klarar av själv och hur ditt liv sett ut innan. Anhöriga får gärna delta då vi ser dem som en resurs i verksamheten.

Vård

Vi har en egen sjuksköterska hos oss måndag till fredag. Kvällar och helger har vi tillgång till joursjuksköterska som vi kan kontakta vid behov. Läkare besöker oss med jämna mellanrum för att gå rond. Tack vare att läkare finns i samma hus är de lätta att kontakta vid behov. 

Vi har tillgång till både arbetsterapeut och fysioterapeut som vi kan kontakta när behovet finns.

 Vi använder oss av vardagsrehabilitering i arbetet. Det innebär att du gör det du klarar av själv, för att bibehålla dina förmågor så länge som möjligt. Självklart hjälper vi dig med det du har svårt att göra. 

Tilläggstjänster

Fotvårdare och frisör kommer till oss om du själv inte kan ta dig till dem.

Personal

Hos oss på Älvbacka jobbar cirka ett femtiotal personer. Arbetet leds av vår två enhetschefer. Vi har en hög andel utbildade undersköterskor och vårdbiträden med lång erfarenhet av att jobba inom vården. Vi har också tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Läkare kommer för rond och vid behov.

Pajala är ett förvaltningsområden för meänkieli och finska och vi är måna om att erbjuda omsorg på ditt egna språk. Vi är flera i personalen som förutom svenska även talar finska och meänkieli.

Kompetensutveckling

Personalen är erfaren och välutbildad och de får kontinuerlig kompetensutveckling.

Personalen har också genomgått en webbutbildning inom BPSD där de lär sig att hantera och lindra beteendemässiga och psykiska symtom vid demens.

Språk

Svenska, Finska, Meänkieli, Thai

Kvalitet

Arbetet för att uppnå god kvalitet pågår löpande. På Älvbacka jobbar vi mot samma mål, att öka trivsel och tryggheten hos våra boende. Vi jobbar också kontinuerligt med arbetsmiljön och de synpunkter som vi får in från boende och anhöriga. Vi har ett kvalitetsledningssystem där personalen kan söka upp och ta reda på hur olika processer går till, tex Lex Sarah och Lex Maria. Vi har avvikelsehantering där personalen rapporterar in olika incidenter och händelser.

Synpunkter
Om du vill lämna synpunkter eller klagomål är du välkommen att antingen prata med personalen, vända dig till enhetschefen eller fylla i en klagomålsblankett. Vi har utarbetade rutiner för hur vi hanterar synpunkter och klagomål. Bland annat tas de upp vid arbetsplatsträffar och vi återkopplar och följer alltid upp. För oss är det viktigt att ha en dialog med våra boende och deras anhöriga så vi hela tiden kan bli bättre.

Kontakt

Organisation

Pajala kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Eelkje Tuma 0978 121 94
Tanja Pääkkölä 0978-122 25

Kontaktperson

Eelkje Tuma
Tanja Pääkkölä

Gatuadress

Kirunavägen 116

Postnummer

984 31

Postort

Pajala

Vill du bo här?

För att få beslut om en lägenhet hos oss ska du först kontakta en biståndshandläggare på Pajala kommun. Biståndshandläggarna har telefontid måndag till fredag 08.30-09.30. Du når dem på 0978-120 00.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Eelkje Tuma 0978 121 94[br]Tanja Pääkkölä 0978-122 25

Translate

Tyck till