Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende

Gamla Södertäljevägen 7-9, Hägersten Liljeholmen, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Fruängsgårdens vård och omsorgsboende är ett äldreboende som vänder sig till äldre personer som behöver omsorg och till personer med en demenssjukdom. Du hittar oss 10 minuter från Fruängens centrum.

Vi erbjuder dig en hemlik miljö med vård- och stödinsatser som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Den vård och omsorg som vi erbjuder våra boenden utgår från deras individuella behov och önskemål. Vi är noga med att se individen och utifrån det hjälpa våra boenden att bibehålla det friska så lång det är möjligt.

Vi jobbar med kontaktmannaskap vilket innebär att det är din kontaktman som har det övergripande ansvaret för dig och din omsorg och trivsel hos oss. Din kontaktman har avsatt tid med dig då ni kan göra saker som du vill.

Organisation

Stockholms stad

Organisationsform

Kommunal

Driftsform

Egen regi

Boendet

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

112

Avdelningar

14

Lägenheterna

 • 32-38 kvadratmeter
 • Eget badrum som är handikappanpassat
 • Kokplatta, kylskåp och en liten diskbänk
 • Fransk balkong
 • Uttag för telefon och tv
 • Fiber via ComHem finns i huset, abonnemang står den boende för
 • Lägenheten är omöblerad men säng och madrass ingår

På boendet

 • På varje våning finns ett gemensamt kök och vardagsrum med tv
 • Varje våning har ett akvarium
 • Stor balkong med infravärme
 • Aktivitetsrum för hela huset
 • Innergård, men en liten sinnenas trädgård
 • Kiosk och bibliotek finns i huset
 • Närhet till restaurang, fotvård och frisör

Hyra

6 036 - 6 619 kr/mån

Aktiviteter

På våra avdelningar anordnas varje dag två mindre aktiviteter utifrån våra boendes önskningar. Exempel på aktiviteter kan vara frågesport, inomhusbowling, målning, bakning, korsord, högläsning, samtal, taktil beröring, musikstund, titta på tv eller film.

Fyra gånger i veckan anordnar vi gemensamma aktiviteter där alla boenden på Fruängsgården har möjlighet att delta. Exempel på aktiviteter är gymnastik, filmvisning, allsång, olika typer av festligheter som hattparad och musikunderhållning då band kommer hit och spelar för oss. Vi har också temaveckor där temat bland annat varit mat då våra boenden fått provsmaka mat från olika kulturer.

Under somrarna genomför vi olika utflyter för de som önskar följa med. Vi har bland annat besökt kaknästornet och Lida Gården där vi ätit lunch.

Våra boenden har avsatt tid att spendera tillsammans med sin kontaktman. Alla våra boenden har möjlighet att komma ut på dagliga promenader om de så önskar.

På Fruängsgården finns aktivitetssamordnare som håller i de gemensamma aktiviteterna och handleder de olika aktivitetsombuden som finns på varje avdelning.

Seniorhälsan
Seniorhälsan har lokaler i huset och anordnar aktiviteter för personer som bor hemma men även för personer boende i Fruängsgårdens servicehus och Fruängens vård- och omsorgsboende. Exempel på aktiviteter är bingo, hantverk, yoga, spadagar med bland annat taktil massage.

Mat & Dryck

Maten som serveras på Fruängsgården kommer från Sodexo som har kök i huset. Frukost, mellanmål och fika gör vi i ordning på avdelningarna. Vi äter tillsammans i avdelningarnas matsalar eller så kan man välja att äta i sin egna lägenhet.

Måltiderna är en trevlig stund på dagen, då vi försöker skapa en harmonisk miljö och maten serveras på ett aptitligt vis. Personalen sitter med under måltiderna som sällskap och de finns även där som stöd för de som behöver hjälp. Alla högtider som jul, påsk, alla hjärtansdag och kanelbullens dag uppmärksammas med traditionsenliga maträtter.

Vi har tillgång till dietist som ser till att våra boenden får i sig den näring de behöver. På varje avdelning finns kostråd som vid behov handleds av dietisten. Kostråden ansvara för en god måltidsmiljö och att vi serverar god, varierad och näringsrik mat. Självklart kan vi tillhandahålla med specialkost för den som vill ha det. 

Var lagas maten?

Sodexo som har kök i huset

Vård & Omsorg

Kontaktperson och genomförandeplan
Tillsammans med dig går din utsedde kontaktperson igenom hur du vill att de insatser som du beviljats utförs. Utifrån det ni kommer fram till upprättas en genomförandeplan. Kontaktmannen ansvarar för att den boendes alla behov är tillgodosedda och har även för kontakten med anhöriga eller god man. 

Omsorg

Fruängsgården är bemannade dygnet runt, även med sjuksköterska. 

Vård

Sjuksköterskor finns här dygnet runt. Läkare kommer två gånger i veckan och besöker dem som behöver. Fysioterapeut och arbetsterapeuter finns här dagtid måndag till fredag.

Oral Care kommer en gång om året och genomför frivilliga munhälsobedömningar. De kan även utföra tandvård vid behov. 

Tilläggstjänster

I huset finns både fotvård och frisör.

Personal

Sammanlagt är vi cirka 130 anställda och 60 timanställda, 90 procent har en grundläggande omvårdnadsutbildning som likställs med en undersköterskeutbildning, resterande är vårdbiträden. Här arbetar även vår enhetschef, två biträdande enhetschefer, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Hos oss jobbar även en Silviasköterska som utbildats inom demenssjukdomar.

Vi strävar efter att all omvårdnadspersonal ska ha en grundläggande omvårdnadsutbildning.

Kompetensutveckling

Medarbetare som inte är undersköterskor erbjuds via Stockholms stad möjligheten att utbilda sig. Vid medarbetarsamtal tittar vi på vilka kompetenshöjande utbildningar som varje individ är intresserad av.

Vi har återkommande utbildningar inom förflyttningsteknik, dokumentation utifrån socialtjänstlagen och kontaktmannaskap. Varje år går alla webbutbildningarna Demens ABC och basala hygienrutiner.

Språk

Svenska, Arabiska, Finska, Persiska, Spanska

Kvalitet

Kvalitetsarbetet är viktigt och pågår hela tiden och utgår från vårt ledningssystem. En del i kvalitetsarbetet är den årliga brukarundersökningen där våra boenden har möjligt att framföra sina synpunkter om vad de tycker om Fruängsgården. De boendes svar använder vi för att se vad vi behöver utveckla och förbättra i verksamheten.

Varje avdelning bjuder regelbundet in till närståendefika för information, synpunkter och dialog. 

Kvalitetsgaranti
Vårt arbete utgår från äldreomsorgens värdegrund och har tre ledord - trygghet, respekt och värdighet. Vi värnar om alla boendes värdighet och integritet. I det dagliga arbetet är det viktigt att din trygghet och integritet står i centrum. Du ska känna dig respekterad och ha inflytande över hur dina beviljade insatser utförs. 

Kontakt

Organisation

Stockholms stad

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08- 508 23 768 el. 08-508 23 769

Kontaktperson

Enhetschef
Marie Bergström 08-508 23 541
Bitr.enhetschef
Charlotta Nilsson 08-508 23 768

Gatuadress

Gamla Södertäljevägen 7-9

Postnummer

129 55

Postort

Hägersten

Vill du bo här?

För att bli beviljad en lägenhet hos oss på Fruängsgårdens vård och omsorgsboende behöver du ansöka om ett biståndsbeslut hos Stockholm stad. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ansöka eller ring Äldre direkt på 08-80 65 65. Har du frågor om boendet är du välkommen att kontakta oss.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Är du intresserad av att jobba tillsammans med oss på Fruängsgården? Skicka då ett personligt brev och CV till marie.h.bergstrom@stockholm.se eller charlotta.nilsson@stockholm.se så hör de av sig om det finns lediga jobb.

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08- 508 23 768 el. 08-508 23 769

Translate

Tyck till