Ersta Näsbyparks Parkinsonboende

Eskadervägen 2, Täby Karta

Om oss

Välkommen till Ersta Näsbyparks Parkinsonboende!
2003 invigdes Näsbyparks Parkinsonboende som Sveriges första och enda boende för personer som drabbats av Parkinsons sjukdom. I våra anpassade lokaler och 36 lägenheter får du hjälp och omsorg av våra medarbetare som har specialistkunskap inom sjukdomen.

Vi ligger centralt, bara en hissknappstryckning från Näsby parks inomhusgalleria. Roslagsbanan stannar precis utanför och det finns gott om parkeringsplatser för bilburna besökare. Trots det centrala läget så finns naturen runt knuten och våra stora härlig balkonger har utsikt mot Näsbyviken.

Hos oss kan du känna dig trygg
På Näsbyparks Parkinsonboende får du en egen kontaktperson som ansvarar för det mesta som rör dig och dina behov. Dessutom genomför vi varje år en kvalitetsmätning i syfte att ta reda på hur nöjd du som boende är. Vi ser dina och dina anhörigas synpunkter och eventuella klagomål som ovärderlig hjälp till att förbättra och utveckla vårt arbete och din livskvalitet. Vi har individuellt utprovade larm och hjälpmedel.

Boka in ett besök hos oss
Vi är medvetna om att ett beslut att flytta från den invanda miljön i hemmet till ett boende innebär en stor förändring i en människas liv liksom för anhöriga. För att i någon mån ge svar på dina frågor är du välkommen att boka in ett besök hos oss och se våra lokaler och vad vi kan erbjuda dig och din anhörig. Kontakta boendekoordinator eller verksamhetschefen för information och tid för besök.

Inriktning/Profil

Parkinsons Sjukdom

Organisation

Ersta diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Boendet

Boendemiljö utformad tillsammans med Parkinsonförbundet
Våra lokaler finns på två våningsplan med totalt tre avdelningar. På varje avdelning finns kök där vi intar våra måltider, umgås med andra och ser på TV. 

Boendet har flera balkonger och på det övre våningsplanet finns en stor altan med utsikt mot Näsbyviken som sommartid utnyttjas för utevistelse och för egen odling av grönsaker, kryddor och inte minst blommor.

Lägenheterna är mellan 31–41 kvm och utrustade med stort duschrum, trinettkök med kylskåp och kabel-tv (ComHem Basutbud). I lokalerna finns WiFi.


Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

36

Avdelningar

3

Aktiviteter

En meningsfull dag
Förutom rehabiliterande aktiviteter anordnar vi fritidsaktiviteter anpassade efter varje boendes förmåga. Varje dag har vi schemalagda aktiviteter av varierande slag som frågesport, spel, fredagsmys med film, pubafton med dans. Dessutom erbjuder vi promenad eller annan utevistelse i vårt närområde.

Vi uppmärksammar årets olika högtider som jul, nyår, påsk eller midsommar på traditionellt vis. Under sommaren utnyttjar vi vår altan för utevistelse, kaffestunder, grillning, trädgårdsodling eller annan samvaro. Vi får även besök av t.ex. artister som uppträder för oss. I det fall anhöriga önskar delta i aktiviteter är de mycket välkomna.

Via vårt Boenderåd, där samtliga boende och anhöriga är inbjudna att delta, har deltagarna möjlighet att diskutera, utvärdera och vidareutveckla verksamheten och aktivitetsutbudet. 

Mat & Dryck

Vi ser måltiden som en viktig aktivitet att samlas kring och därför anstränger vi oss lite extra för att uppnå en lugn och harmonisk måltidsmiljö med inbjudande dukning och en god måltid. Vi anpassar även möbleringen i köket efter de boendes egna önskemål om måltidssällskap och intressegemenskap.

Lunch och middag levereras rykande varmt till oss från en närbelägen restaurang vid två tillfällen per dag alla dagar i veckan. Varje boende har möjlighet att själv välja bland flera rätter, vegetariska alternativ eller specialkost. Frukost, mellanmål och näringsdrycker tillagar vi i varje avdelnings kök. För att stärka hemkänslan så bakar vi nästen dagligen vårt eget bröd och kaffebröd.

Individanpassat måltidskoncept
På Erstas diakonis äldreboenden serverar vi måltider enligt det individanpassade måltidskonceptet The Meal Watch. Genom att servera vad varje person behöver, vill ha och vid de tidpunkter som personen faktiskt är hungrig minimeras risken för undernäring. Blir du nyfiken? Läs mer här!


Vård & Omsorg

Boende för personer med Parkinsons eller Parkinsonliknande sjukdomar
Näsbyparks Parkinsonboende är Sveriges enda profilboende för personer med Parkinsons sjukdom eller Parkinsonliknande sjukdomar. Boendet är utformat utifrån den senaste forskningen om sjukdomen och startades i samråd med Parkinsonförbundet som boendet fortfarande har ett nära samarbete med. Anpassningar har exempelvis gjorts med färgsättningar på väggar och golv för att underlätta orientering i lokalerna.

Hos oss finns specialistkompetens och förståelse för att hantera de komplicerade problem som personer med Parkinsons sjukdom i avancerat stadium uppvisar. Medicineringen är individuell och dosintervallen kan variera under dygnet men även kombinationen av läkemedel och måltider måste beaktas. Hos oss möter du både kunskap och förståelse för alla dessa problem och vi hjälps åt att hitta fungerande individuella lösningar.


Omsorg

Vi har individuellt utprovade larm och hjälpmedel.

Vård

Vi har undersköterskor och vårdbiträden som vidareutbildas fortlöpande inom Parkinsons. Hos oss jobbar sjuksköterskor, geriatriker och specialistläkare som är specialiserade inom Parkinsons.

Personal

Personalen på Näsbyparks Parkinsonboende har kunskap om och förståelse för Parkinson. Våra sjuksköterskor erbjuds aktuell utbildning inom området. Kopplat till boendet finns en geriatriker och en specialistläkare inom Parkinsons sjukdom.

Kompetensutveckling

Samtliga vårdbiträden och undersköterskor och sjuksköterskor har internutbildning och vidareutbildas fortlöpande inom Parkinsons i samarbete med Parkinsonakademin.

Språk

Bosniska

Kollektivavtal

Vi har kollektivavtal.

Kvalitet

Ersta diakonis kvalitetssystem
Vi arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling enligt Ersta diakonis kvalitetssystem. Vi har ett avvikelsehanteringssystem för att kunna identifiera brister i verksamheten och förbättra.

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse redovisar årligen verksamhetens resultat. 

Synpunkter och klagomål
Alla synpunkter och klagomål tas på största allvar och det ska vara enkelt att påtala brister för oss. Detta gör du antingen genom att fylla i en blankett eller genom att prata direkt med personalen. Synpunkter och klagomål sammanställs och rapporteras kvartalsvis till Erstas kvalitetssystem.

Så jobbar Ersta äldreomsorg med kundnöjdhet
För oss är det viktigt att de som bor på våra äldreboenden känner sig trygga, får stöd utifrån sina behov och önskemål och ges möjlighet till en meningsfull dag. För att ta reda på vad de som bor hos oss tycker, arbetar vi både med egna, Socialstyrelsens och kommunens kvalitetsmätningar.

Vi har egna kundnöjdhetsmätningar och framförallt tre fokusområden som är extra viktiga för oss: måltidsupplevelsen, aktiviteter och personlig omvårdnad.

Socialstyrelsen genomför årligen en rikstäckande undersökning om vad de äldre tycker om sin äldreomsorg som vi tar del av. Där jämför vi våra resultat med andra äldreboenden i länet och nationellt. 

Certifieringar

Vi är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001:2008. Som boende kan du vara trygg i att vi arbetar efter rutiner som säkerställer att vi håller högsta möjliga kvalitet.

Kvalitetsregister

Kontakt

Organisation

Ersta diakoni

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-714 60 11

Kontaktperson

Verksamhetschef: Christina Lavö, 08-714 60 11

Gatuadress

Eskadervägen 2

Postnummer

183 54

Postort

Täby

Vill du bo här?

För att få en lägenhet på Näsbyparks Parkinsonboende krävs ett biståndsbeslut från din hemkommun. En handläggare utreder tillsammans med dig vad du behöver hjälp med och beslutar om du beviljas plats eller inte. De kontaktar i sin tur oss och vi erbjuder dig en lägenhet i mån av plats. Du betalar en vårdavgift till din hemkommun samt hyra till oss för lägenheten.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-714 60 11

Translate

Tyck till