Fika i det gröna
Fotoalbum med gamla bilder
Vi löser korsord

Vård- och omsorgsboendet Bastuplan

Klostergatan 39, Linköping Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Vård- och omsorgsboendet Bastuplan är det familjära boendet med social gemenskap som grundpelare för din trygghet och livskvalitet. Vi har platser för äldre personer med demenssjukdom och för personer som har ett stort omvårdnadsbehov.

Mitt i Linköping centrum ligger Bastuplan. Läget innebär närhet till en mängd butiker, serviceställen och allt möjligt annat som staden erbjuder. Precis invid boendet ligger den vackra Trädgårdsföreningen som en grönskande oas. Boendet har totalt 21 platser fördelat på tre avdelningar vilket ger en mysig och familjär atmosfär.

Hos oss lever du ditt liv efter dina egna vanor och intressen. Du får hjälp och stöd i ditt eget hem. Varje dag har du möjlighet att delta i aktiviteter och gemenskap tillsammans med andra boende och personalen. Dina närstående är ett viktigt stöd i ditt välbefinnande och är alltid välkomna att delta i de dagliga aktiviteterna och umgås med dig. För oss innebär livskvalitet att ha inflytande över det dagliga livet och det egna hemmet. Att bli sedd och respekterad är en grund för trygghet, trivsel och tillit.

På Bastuplan har vi en fördjupad kompetens inom demenssjukdomar, vård i livets slutskede och mjukmassage. Vi har kontinuerliga interna utbildningar inom dessa områden.

Bastuplan drivs av Bräcke diakoni – en stiftelse som drivits utan vinstsyfte ända sedan 1923. Vi har lång erfarenhet av vård och omsorg och vill vara med och göra hela samhället medmänskligare. Även om vi har mer än 90 år på nacken är vi piggare och mer nytänkande än någonsin.

Organisation

Bräcke diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Entreprenad

Boendet

Varje avdelning har ett allrum med TV som används flitigt för aktiviteter och social samvaro. På våning två och tre finns även gemensam balkong. På markplan har vi en liten innergård att vistas på.

Varje lägenhet har eget badrum med toalett och dusch, tvättmaskin och torktumlare samt ett trinettkök. När du flyttar in på Bastuplan så inreder du med dina egna möbler och ägodelar. I alla lägenheter ingår höj- och sänkbar säng samt tillhörande madrass. På demensavdelningen är dörrarna till lägenheterna låsta och du låser upp med hjälp av din larmklocka som du bär med dig.

Hyran bestäms utifrån Linköpings kommuns riktlinjer.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

21

Avdelningar

Tre med sju lägenheter på varje. En avdelning är avsedd för personer med demenssjukdom medan övriga två består av platser för personer med utökat omvårdnadsbehov.

Lägenheterna

  • Boyta: cirka 33 kvadratmeter
  • Enrummare med trinettkök
  • Badrum med toalett och dusch
  • Höj- och sänkbar säng samt madrass ingår

På boendet

  • Gemensamt allrum med TV på varje avdelning
  • Liten innergård på markplan

Aktiviteter

På Bastuplan anordnas det regelbundet olika aktiviteter – både gemensamma och individuella. I Boenderådet diskuterar personal och boende fram hur aktiviteter planeras och utförs inför kommande vecka. För oss är det viktigt att våra boende är med och påverkar vad som sker i vardagen.

Varje dag finns möjlighet till promenader i närområdet. Andra stående inslag är bland annat pyssel och diverse studiecirklar där framförallt vår målarcirkel är en populär aktivitet. Det anordnas även sociala mingeltillfällen som grill- och pubkvällar. Vi har också flera aktiviteter som kretsar kring sång och musik som stimulerar sinnen och ger energi. För den som gillar trädgårdssysslor har vi även blomgrupper som planterar och sköter om växter.

Bastuplan får besök av kyrkan som håller andakt på boendet en gång i månaden. Två gånger i veckan får vi besök av en vårdhund som är ett väldigt uppskattat inslag bland våra boende. Speciellt för personer med demenssjukdom har besöken av vårdhunden visat stora förbättringar i humöret och i lusten att göra vanliga vardagssysslor.

Mat & Dryck

Maten är ett av livets stora glädjeämnen. God och vällagad mat serveras i trevlig miljö för att ge en stimulerande och positiv upplevelse. Vårt mål är att du ska uppleva måltiden som en av dagens höjdpunkter.

På Servicehuset Blandaren har Bräcke Diakoni ett eget kök där vi får vår lunchmat från. Maten lagas från grunden varje dag och kommer till oss varm. Det erbjuds två alternativa rätter varje dag, samt serveras efterrätt dagligen. På kvällar och helger lagar vi all mat själva här på Bastuplan. På lördagar får du som boende vara med och önska vilken mat vi ska servera. Under året så anordnas det olika säsongsenliga festligheter som grillfest, höstfest och grötfest vilka brukar vara mycket uppskattade inslag.

Vi tycker att måltiderna är viktiga och vi ser alltid till att du har lugn och ro när du äter. Dukningen är fin och maten tar du själv ur karotter. Vi äter tillsammans på avdelningarna men du kan även välja att äta i din egen lägenhet om du känner för det.

På boendet finns ett kostombud som ansvarar för måltider och livsmedel. Vi försöker se till att mycket av den mat vi äter är ekologisk.

Om du känner för ett glas vin eller öl till maten får du självklart det. Det är dock du eller en närstående som får inhandla dessa drycker. 

Var lagas maten?

Lunchen kommer från Bräcke Diakonis egna kök. Resten av maten lagar vi själva.

Vård & Omsorg

Kontaktman
När du flyttar hit blir du tilldelad din egen kontaktman som lär känna dig för att vi ska kunna ge dig den bästa omsorgen. Det är din kontaktman som fungerar som din förlängda arm när du behöver hjälp med olika saker som din ekonomi och att dina behov blir tillgodosedda.

Vård

Vi har en egen sjuksköterska här varje vardag. Resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. En gång i veckan kommer en läkare hit och går rond. Resten av tiden har vi tillgång till jourläkare. Vi sätter ihop medicinska vårdplaner tillsammans med sjuksköterska och läkare.

Vi har tillgång till både sjukgymnast och arbetsterapeut.

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård kommer till oss på boendet. Även tandläkare kan besöka oss och utföra det mesta inom tandvård.

Personal

Alla våra medarbetare har en undersköterskeutbildning eller är vårdbiträden och finns tillgängliga dygnet runt. Personalen hos oss har en mångkulturell bakgrund och vi kan därför många olika språk. Självklart pratar vi även svenska.

All personal har gått Bräcke Diakonis egen utbildning inom vård i livets slutskede, demens och mjukmassage.

Kollektivavtal information

Vi har kollektivavtal

Kvalitet

Kvalitetsarbetet är viktigt för oss. Med jämna mellanrum träffas vi och går igenom alla eventuella avvikelser som dykt upp för att säkerställa att de inte upprepas. Vi har även enkäter som vi ber våra boende fylla i för att ta reda på om det är något som vi kan förbättra i vår verksamhet.

Flera gånger per år träffas vi och går igenom våra boendes genomförandeplaner för att säkerställa att vi följer dem. När du flyttar hit skriver vi en genomförandeplan som beskriver hur du vill ha din omsorg utförd, vilka intressen du har och andra riktlinjer som du vill att vi ska förhålla oss efter.

Vi uppmuntrar även kontakt med anhöriga och närstående. Minst två gånger per år anordnar Bastuplan anhörigträffar som ofta blir trevliga sociala tillställningar.

Kvalitetsregistret Senior Alert säkerställer även kvaliteten i den vård och omsorg som vi erbjuder dig.

Synpunkter och klagomål följer vi upp och åtgärdar enligt Linköpings kommuns riktlinjer.

Kvalitetsregister

Vi jobbar efter kvalitetsregistret Senior Alert vilket är en vårdpreventiv process för att förebygga fall, trycksår, undernäring och munhälsa hos äldre. Vi har ett Senior Alert-ombud som ser till att vi följer riktlinjerna.

Då Bastuplan har boende med demenssjukdom använder vi oss av BPSD-registret. Syftet är att öka livskvaliteten och lindra de symtom som är vanliga vid demenssjukdom som exempelvis aggressivitet, oro, apati, hallucinationer eller sömnsvårigheter.

Kontakt

Organisation

Bräcke diakoni

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

013-190 04 51

Kontaktperson

Natasa Brstina

Gatuadress

Klostergatan 39

Postnummer

582 23

Postort

Linköping

Vill du bo här?

För att få en lägenhet hos oss krävs ett beslut från din handläggare på kommunen.

Om du har ytterligare frågor om Bastuplan är du välkommen att kontakta oss.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

013-190 04 51

Translate

Tyck till