Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Laddar karta…

Letar du äldreboende i Nacka? Sök och jämför olika alternativ på Seniorval.se. Få även tips om hur du utvärderar kvalitet.

Äldreboende Nacka

Här hittar du äldreboenden i det område där du söker. 

Äldreboende är ett boende för dig som på grund av demens, annan sjukdom eller  ålderdom behöver vård- och omsorg dygnet runt. Under listan med äldreboenden nedan hittar du mer allmän information om äldreboende. Vad ingår i denna boendeform? Hur ansöker man? Hur bedömer man kvalitet? Läs mer

Sponsrade

Attendo Kungshamn

Skurusundsvägen 163, Nacka

Attendo Kungshamn är ett äldreboende för personer med en demensdiagnos. Boendet är ett livsstilsboende och vi arbetar efter konceptet utevistelse & trädgård.

Danvikshem

Danvikshemsvägen 8, Nacka

Danvikshem ligger naturskönt beläget vid inloppet till Stockholm mitt emot Prins Eugens Waldemarsudde. Lika välkomnande, lika uppskattat, lika eftertraktat.

Ersta Ednahemmet

Hästhagsvägen 9, Nacka

Ednahemmet är ett nyöppnat äldreboende i Hästhagen i Nacka kommun. Ett småskaligt äldreboende med retroinspirerad inredning, omgivet av fridfull och vacker natur.

Ersta Sarahemmet

Storkällans väg 2, Nacka

Boendet ligger i anslutning till naturreservat och friluftsområde och har en trivsam utemiljö med vacker trädgård. Vi fokuserar mycket på samvaro, trivsamma måltider och meningsfulla dagar.

Lillängen

Fjällstigen 1, Nacka

Välkommen till Lillängen där vi på Vardaga ger stöd och omsorg till dig som på ålderns höst kanske har en kropp som börjat strejka eller drabbats av demens.

Nacka seniorcenter Ektorp

Ektorpsvägen 17–19, Nacka

Seniorcenter Ektorp i Nacka, strax söder om Stockholm, är boendet för dig som lider av demenssjukdom eller har andra omvårdnadsbehov.

Nacka seniorcenter Sjötäppan

Neglingevägen 21, Nacka

Sjötäppan är vackert beläget i centrala Saltsjöbaden, intill Neglingeviken med tio minuters promenadavstånd till Saltsjöbadens centrum.

Nacka seniorcenter Sofiero

Talluddsvägen 12, Nacka

Här kan du njuta av årstidernas växling i vår stora trädgård med fruktträd och bärbuskar. Vår kock lagar näringsrik och välsmakande mat från grunden.

Nacka seniorcenter Talliden

Helgesons väg 5, Nacka

Du som bor här får ta del av två fantastiska trädgårdar i anslutning till två stora och lättillgängliga altaner som öppnar för trevlig utomhusvistelse.

Saltsjöbadens Sjukhus

Rösundavägen 2, Nacka

Tryggt och anrikt boende för äldre som har kroppsliga besvär eller demenssjukdom

Läs mer om Saltsjöbadens Sjukhus

Silver Life Graninge Strand

Ferdinand Bobergs väg 12, Nacka

I naturskön skärgårdsmiljö finner du nybyggda Silver Life Graninge Strand - ett modernt, tryggt och vackert boende för äldre med behov av omsorg dygnet runt.

Vardaga Villa Båthöjden

Repvägen 1, Nacka

Villa Båthöjden är ett modernt äldreboende i Nacka med närhet till naturen där vi erbjuder en efterfrågad vård och omsorg för personer med demenssjukdom.

Vardaga Villa Sarvträsk

Ornövägen 5, Nacka

I närheten av Orminge centrum i Saltsjö-Boo ligger populära Villa Sarvträsks äldreboende. Här finns en aktivitetsledare som erbjuder aktiviteter utifrån från dina önskemål och intressen.

Villa Tollare

Tollarevägen 2, Nacka

Villa Tollare ligger vackert vid Lännerstasundet i nygbyggda området Tollare, Nacka. Vi har lägenheter för dig som behöver stöd och omsorg, för dig med demenssjukdom eller för dig med psykiatrisk sjukdom

Visa alla

Vad är ett äldreboende?

Äldreboende är för dig som behöver vård- och omsorg dygnet runt. Ditt behov kan grunda sig i demens, annan sjukdom eller ålderdom.  Service, personlig omvårdnad och sjukvård ingår när du bor på äldreboende. Äldreboende benämns ofta även för vård- och omsorgsboende och/eller särskilt boende. Särskilt boende är den samlande beteckningen från Socialtjänstlagen för behovsprövat boende för äldre. 

Jämföra hur äldreboende skiljer sig från senior- och trygghetsboende  

Olika typer av äldreboende

Du kommer med stor sannolikhet att stöta på olika typer av äldreboende, så som demens-/gruppboende, omvårdnads-/somatiskt boende, korttidsboende och servicehus. Ett och samma boende kan också innefatta flera av dessa typer. Platser för personer med olika behov erbjuds då ofta på olika våningsplan. 

Demensboende/gruppboende

Äldreboenden för personer med demens kallas ofta för demensboende eller gruppboende. Gruppboende är en term som även används för biståndsbedömt boende för personer med andra former av diagnosticerade funktionsnedsättningar. 

Omvårdnadsboende/somatiskt boende

Personer som behöver vård- och omsorg dygnet runt på grund av ålderdom eller andra sjukdomar (ej demens) erbjuds ofta plats på ett omvårdnadsboende, även så kallat somatiskt boende. 

Korttidsboende

Korttidsboende är en form av äldreboende där man bor en begränsad tid. En korttidsplats kan erbjudas innan hemgång efter en sjukhusvistelse, som tillfälligt stöd för att kunna bo kvar hemma, för att avlasta närstående eller i väntan på plats på permanent boende. När man regelbundet växlar mellan att bo hemma och på korttidsboende så brukar det kallas för att du får växelvård eller växelvårdsboende. 

Servicehus

Servicehus erbjuds personer vars omvårdnadsbehov är svåra att tillgodose i det egna hemmet men ändå inte så pass omfattande så att det krävs vård- och omsorg dygnet runt. På servicehus finna vanligtvis gemensamhetslokaler, service via hemtjänst samt tillgång till vårdpersonal. 

Ansöka om äldreboende

Eftersom en plats på äldreboende innefattar vård och service är den jämfört med annat boende dyr. Därför får de flesta sin plats subventionerad av kommunen. För att få det behöver du ansöka om plats på äldreboende hos kommunen. Enklast är att ringa till kommunen och be att få prata med en biståndshandläggare inom äldreomsorg. Biståndshandläggaren är den på kommunen som hanterar ansökningar om äldreboende. 

När du har lämnat in din ansökan så bedömer biståndshandläggaren ditt behov av plats på äldreboende och beslutar om du ska beviljas det eller inte. Först när du har fått ett positivt beslut om plats från kommunen är det aktuellt att välja vilket äldreboende du vill flytta till. Du kan alltså inte på eget initiativ ställa dig i kö till ett äldreboende, så till vida du inte planerar att helt bekosta platsen själv utan ekonomiskt stöd från kommunen.  

Läs mer om ansökningsprocessen steg för steg

Dina möjligheter att välja äldreboende

Fråga din biståndshandläggare vilka möjligheter du har att välja äldreboende. Olika kommuner har olika system och regler. I vissa kommuner har du rätt att välja vart du vill flytta. Finns det inte plats så ges du möjlighet att ställa dig i kö och vänta på en plats. Under tiden kan du antingen bo kvar hemma om det är möjligt eller flytta till ett annat boende så länge. Valfriheten i dessa kommuner innebär också att du rätt att byta äldreboende om du inte trivs. Många kommuner som har denna typ av valfrihetssystem har även avtal med boenden i andra kommuner som du då också har rätt att välja bland. I Seniorval.se:s söktjänst hittar du valbara äldreboenden i andra kommuner om du kryssar i rutan ”Visa alternativ utanför kommunen”. 

Dessvärre är det dock många kommuner i Sverige som fortfarande inte ger sina medborgare möjlighet att välja vilket äldreboende de vill flytta till. Om detta är fallet i den kommun där du ansöker om äldreboende så kan du ändå alltid framföra dina önskemål och du har alltid rätt att tacka nej till en plats på ett äldreboende och ansöka igen. 

Det finns sedan 2009 en lag (lagen om valfrihet, LOV) som ger alla kommuner möjlighet att låta sina medborgare välja äldreboende/särskilt boende.

Läs mer om att välja äldreboende 

Tips för att välja äldreboende 

Bedöma kvalitet på äldreboende

De flesta som ska flytta till ett äldreboende undrar: Hur vet jag att det håller hög kvalitet? Hur hittar jag ett bra äldreboende? Kvaliteten på äldreboende kan innefatta många olika aspekter som standarden på lokalerna, personalens kompetens, bemötande, maten, aktiviteter m.m. Börja därför med att fundera på vad som är viktigt för dig eller din närstående och ställ frågor om det när du besöker äldreboendet. Därtill kan du gå igenom de kvalitetsutvärderingar som finns, så som resultat från tillsynsrapporter, brukarundesökningar och Socialstyrelsens Äldreguide. För att underlätta har Seniorval.se på följande länk sammanställt vilka underlag för att bedöma kvaliteten på äldreboenden som kan finnas och hur du tolkar dem. Läs mer här.

Vad kostar äldreboende

På äldreboende betalar du omsorgsavgift, hyra och för maten. Din omsorgsavgift beräknas individuellt grundat på vilket stöd då får och på din inkomst samt eventuella bidrag. Avgiften för äldreboende är den samma oavsett vilket äldreboende du väljer i kommunen. Du betalar dock aldrig mer än maxtaxa. Maxtaxa för innevarande år hittar du på följande länk: Vad kostar äldreboende?