Soffgrupp i det 100 m2 stora plazat på Båthöjden Plaza
Soffgrupp i entré på Båthöjden Plaza

Villa Båthöjden

Repvägen 1, Nacka Karta

Typ av plats

Demens, Demens korttid, Omvårdnad

Om oss

Villa Båthöjden är byggt och planerat utifrån från den senaste forskningen om åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Det har påverkat hela boendet, från rummens utformning, färgsättning och aktiviteter till personalens kunskapsnivå. Vi utgår från bevisat effektiva metoder i arbetet med demenssjuka. 

För att motverka oro och andra obehagliga upplevelser är det viktigt att den enskilde får tillfälle att uppleva nöje och lustfylldhet, exempelvis genom musik, dans eller kontakt med djur eller barn. På Villa Båthöjden finns bland annat en stor plaza, som utgör ett naturligt samlingsrum för aktivitet, gemenskap och underhållning.

Boendet hittar du i området Fisksätra i Nacka, mellan Lännerstasundet och Nackaskogarna. I närheten finns småbåtshamnar, skolor, fotboll- och basketplan, golfbana, motionsspår liksom ön Fisksätra holme som är försedd med gångbro. I Fisksätra centrum finns serviceinrättningar som vårdcentral, närpolis, bibliotek och butiker. 

Organisation

Vardaga

Organisationsform

Företag

Driftsform

Egen regi

Du kan välja oss om även du bor i:

Stockholms kommun, Hägersten Liljeholmen, Hässelby Vällingby, Farsta, Enskede Årsta Vantör, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Spånga Tensta, Södermalm, Skärholmen, Skarpnäck, Rinkeby Kista, Älvsjö, Östermalm

Boendet

Villa Båthöjden i Nacka kommun är en aktiv och händelserik plats. Här finns en stor samvarolokal, vår plaza. Dessutom finns andra rum för aktivitet inomhus, utomhus och ett spa-rum.

Lokalernas ljus- och färgsättning är planerad för att underlätta vardagen för personer med demenssjukdom. Med hjälp av ljus- och färgsättning kan vi underlätta för den enskilde att hitta till sin bostad, matplatsen och andra platser på boendet.

Hos oss kan par bo i samma hus och få den specifika vård och omsorg de behöver. Vi har lyckade exempel där ena parten bor på demensenhet och den andra på en enhet för omvårdnad. Husdjur är också välkomna att bo här och för en avgift sköter vi om dem.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

56

Avdelningar

Två enheter med tio lägenheter för omvårdnad och fyra enheter med nio lägenheter för personer med demenssjukdom, av dess är nio platser avsatta för korttidsplatser för personer med demens

Lägenheterna

  • Lägenheterna är på 34 kvadratmeter
  • Samtliga lägenheter är speciellt utformade för äldre och för personer med demenssjukdom
  • Möbler: säng och sängbord
  • Badrummen är utrustade med tvättmaskin och torkskåp
  • Lägenheterna är utrustade med kabel-TV och internetuppkoppling
  • Samtliga lägenheter har stora fönster med vacker utsikt

På boendet

  • De gemensamma utrymmena är ljusa
  • Spa med specialbyggt badkar
  • Plaza - 100 kvadratmeter samlingslokal för umgänge med boende och andra besökare
  • Plats för utomhusvistelse med planteringslådor

Aktiviteter

Vi har tre arbetsterapeuter hos oss för att stimulera till aktivitet. Vi uppmuntrar till aktivitet på dina villkor och aktiviteterna anpassas till dig så att du ska kunna leva så som du önskar. Vi jobbar med kognitiv träning genom exempelvis sällskapsspel, bakning med mera.

Aktiviteter vid demens
Det är viktigt att den demenssjuke fortsätter att vara aktiv och att det finns stöd för denna att klara vardagliga göromål så länge som möjligt. Aktiviteterna utgår från den enskildes och val och intressen. Därför är det är viktigt att det finns tid och möjlighet att förstå hur den enskilde vill ha det.

Varje vecka har du minst en timmes egentid tillsammans med din kontaktman att tillbringa på det vis du önskar.

Exempel på aktiviteter
Bada i det specialbyggda badkaret, få massage, planera i blomlådor, bingo med småvinster, till exempel choklad och tvålar, sittgymnastik och inomhusboule med vår sjukgymnast, minigolf på vår egen inomhus bana och utflykt till Siggesta gård.

Mat & Dryck

På Villa Båthöjden i Nacka vill vi att måltiderna ska tillhöra en av dagens höjdpunkter. Vi strävar efter att ordna måltiderna tillsammans, personal och boende, för att ta fasta på gemenskapen och måltidernas sociala sammanhang. Måltiderna serveras i en trevlig och stillsam miljö. Maten äts gemensamt i matsalen eller enskilt i den egna lägenheten. Till lunch serveras efterrätt. Det är vanligt att medarbetare bakar till fikastunden. Vid högtider erbjuder vi anpassade maträtter.

Du får gärna delta i de flesta moment under matlagningen, såsom att duka eller röra i en sås. Konceptet ger en hemlik och igenkännande miljö, där dofter och skramlet från kastruller i köket stimulerar aptiten.

Vi tar till oss dina synpunkter gällande maten och måltidsmiljön. Hos oss har du möjlighet att påverka.

Dryck
Till måltiderna serveras: mineralvatten och bordsvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vi hjälper till att servera vin och liknande om den boende önskar.

Var lagas maten?

Maten planeras, tillagas och bereds på boendet. Undantaget är de måltider som innehåller obehandlat kött, fisk eller fågel. Dessa livsmedel förbereds i tillagningskök innan det värms upp och bereds i boendets enhetskök.

Vård & Omsorg

På Villa Båthöjden ska du känna dig trygg i att vi erbjuder den hjälp, det stöd och den service du har behov av. När vi tagit del av ditt biståndsbeslut utses din sjuksköterska och din kontaktman som säkrar att du får god kontinuitet i stöd och hjälp och att denna utformas enligt dina behov och önskemål.

Friskfaktorer
Utöver att se ditt behov av stöd och hjälp ser vi till dina friskfaktorer. Vi ser till dina behov, förmågor, mål och intressen och utformar, utifrån den samlade bilden, ditt stöd.

Kontaktman och genomförandeplan
När du flyttar in hos oss blir du tilldelad en kontaktman. Tillsammans upprättar ni en genomförandeplan som följs upp och revideras för att ständigt vara aktuell utifrån dina behov.

Omsorg

I omvårdnaden ingår mat, tvätt, städning, hjälp med personlig hygien. Alla våningsplan har bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt.

Vård

Sjuksköterska finns på plats alla dagar kl. 06.45-21.00. Läkare finns på plats en gång i veckan. Övrig tid finns alltid jourläkare och sjuksköterska tillgänglig.

Rehabilitering
Vi har arbetsterapeut och fysioterapeut (sjukgymnast) 75% vardera. Dessa ansvarar för bedömningar och hjälpmedelsutprovning. Arbetsterapeut och fysioterapeut utbildar övrig personal regelbundet i förflyttningsteknik samt handleder personalen vid behov. Rehabilitering planeras individuellt.

Personal

Här finns en verksamhetschef och en biträdande verksamhetschef som arbetar halvtid. Legitimerad häslo-och sjukvårdspersonal bestående av sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Omsorgsteam består av verksamhetskoordinator, undersköterskor och vårdbiträden. Vi har aktivitetscoach måltidscoach. Läkare går rond en dag per vecka.

Språk

Svenska, Arabiska, Bosniska, Engelska, Finska, Kroatiska, Norska, Polska, Ryska, Serbiska, Spanska, Thai, Tigrinja

Kollektivavtal information

Ja, personalen omfattas av ett kollektivavtal

Kvalitet

Kvalitet skapas i mötet med varje individ. Därför är Vardagas ledningssystem för kvalitet, Qualimax, byggt för att ständigt förbättra kvaliteten utifrån de boendes perspektiv, önskningar och behov. Vårt mål är att uppfattas som ett kvalitetsföretag av boende, närstående, uppdragsgivare och medarbetare. För att ge våra medarbetare stöd i kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet krävs fungerande struktur och rutiner — det ger trygghet i mötet med de boende och närstående. Vi sätter tydliga kvalitetsmål och leder, styr och följer upp kvaliteten i företaget kontinuerligt med månatliga avstämningar med samtliga chefer.

Kvalitetsregister

Kontakt

Organisation

Vardaga

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Verksamhetschef: 0734 367 947, Platsakuten: 0200-810201

Kontaktperson

Annika Sillian, verksamhetschef

Gatuadress

Repvägen 1

Postnummer

133 43

Postort

Saltsjöbaden

Vill du bo här?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att bo här. För att få en plats brukar det även behövas ett biståndsbeslut från kommunen.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Verksamhetschef: 0734 367 947, Platsakuten: 0200-810201

Translate

Tyck till