Solskiftet

Artillerivägen 3 , Sundbyberg Karta

Om oss

Solskiftet är ett mindre demensboende beläget i ett grönt bostadsområde nära Rissne centrum och Rissne gård. Boendet är familjärt med en trevlig atmosfär där alla känner varandra. Den öppna planlösningen inbjuder till socialt umgänge mellan avdelningarna och det är lätt för våra boende att besöka sina vänner på andra avdelningar i huset. Vår trädgård påminner om en villaträdgård med buskar och fruktträd, och den står alltid tillgänglig för våra boende.

Vi är stolta över det goda rykte som Solskiftet har i kommunen, och vi får gott betyg i undersökningar bland såväl boende som anhöriga.

För oss på Solskiftet är det viktigt med ett gott bemötande. Vi visar varje boende och anhörig intresse, lyhördhet och respekt.

Om du är nyfiken på vad som händer på Solskiftet hittar du vårt månadsbrev här.

Solskiftet drivs i egen regi av Sundbybergs stad. Här kan du läsa om våra andra boenden:
- Bällstahof
- Duvbopark
- Hallonhöjden

Förutom äldreboenden driver Sundbybergs stad även hemtjänst, dagverksamhet och träffpunkter.

Organisation

Sundbybergs stad

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Solskiftet är byggt 1994 och består av ett hus i två våningar. På varje avdelning finns gemensamhetsutrymmen i en öppen planlösning med kök, matplats och vardagsrum. På det övre planet finns tillgång till balkonger, via det undre planet kommer man direkt ut till vår fina trädgård. I den gröna trädgården finns en promenadslinga, en önskebrunn och utemöbler där vi kan sitta och njuta av miljön. 

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

28

Avdelningar

Fyra, sju lägenheter på varje avdelning

Lägenheterna

 • Ljusa lägenheter
 • Vi erbjuder tre olika storlekar på lägenheter
 • Fyra lägenheter lämpar sig för parboende
 • Trinett med kylskåp, plattor diskbänk och uttag med timer
 • Generöst badrum med dusch och wc
 • Säng och madrass ingår
 • Tillgång till wifi
 • Bredband
 • Garderob
 • Förberett för taklyft
 • Larm kan kopplas in vid behov

På boendet

 • Gemensamhetsutrymmen, bestående av kök, matplats och vardagsrum
 • Stort utbud av tv-kanaler i de allmänna utrymmena
 • Balkonger
 • Trädgård

Aktiviteter

Vi har en aktivitetsansvarig och ett aktivitetsråd som hjälper till att skapa underhållande aktiviteter. Varje vecka erbjuder vi olika aktiviteter, både i grupp och individuella tillsammans med sin kontaktperson.

Då vi är ett boende för personer med en demenssjukdom handlar många av våra aktiviteter om minnen från förr, då dessa är vanligast att man kommer ihåg. Vi firar alla högtider och i samband med dessa sysselsätter oss med aktiviteter förknippade med högtiden eftersom man ofta känner igen dessa sedan tidigare. Det kan handla om att måla ägg till påsk eller binda kransar vid midsommar.

Våra boende får uppleva mycket sång och musik hos oss. Musik är även en arbetsmetod som vi använder oss av för att få våra boende att minnas och även för att de ska verka lugnande. Vi sätter ihop sånghäften baserat på våra boendes favoritmusik och vi får besök utifrån som underhåller oss med musik, som Sundbybergs stads egna musikterapeut.

Exempel på aktiviteter vi har är bingo, tipspromenader, promenadgrupp, sittgymnastik, damträffar och herrklubbar. Vi brukar även få besök av samarbetspartners och frivilligorganisationer som Svenska kyrkan och Kultur i vården.

Mat & Dryck

En trevlig stund på dagen
Här på Solskiftet vill vi att våra måltider ska vara en trevlig och social stund tillsammans. Vi äter i våra matsalar där vi dukar fint, presenterar maten på ett aptitligt vis och ser till att ha en harmonisk miljö utan störande ljud. Personal sitter med för att skapa en trevlig och social stämning och de finns även där som stöd för de som behöver hjälp.

Vi firar alla högtider, allt från kanelbullens dag till midsommar. Nobeldagen uppmärksammas stort med en trerättersmiddag. Inbjudningskort går ut till våra boende som klär upp sig. Själva middagen dukas upp på en av våra avdelningar så alla våra boende träffas för att äta tillsammans.

Maten på Solskiftet
Fem dagar i veckan serveras nylagad varm mat som lagas av köket på Hallonhöjden . De andra dagarna har kockarna förberett mat som vi sedan värmer. Våra boende är väldigt nöjda med maten och vi har kostråd då våra boende har möjlighet att framföra önskemål gällande maten.

Vi serverar mycket husmanskost och maten är årstidsbaserad. Ibland när det är fint väder ute kan vi grilla hamburgare och korv. Personalen brukar baka så det doftar gott och våra boende får färskt kaffebröd till fikat.

Här på Solskiftet serveras alla måltider, det vill säga frukost, lunch, mellanmål, fika, middag, kvällsmål och eventuellt nattmål om så önskas. Till lunch och middag finns det alltid två rätter att välja mellan. Man väljer tillsammans med personal från en veckomeny.

Vi har tillgång till en dietist som ser till att maten som serveras är anpassad efter äldres näringsbehov. Har du behov av specialkost kan vi tillgodose detta.

Vård & Omsorg

Kontaktperson
Du tilldelas en kontaktperson som är extra ansvarig för dig. Det är din kontaktperson som bland annat ansvarar för din städning av lägenheten, hjälper dig att duscha, tvätta dina kläder och håller kontakten med dina närstående. Varje vecka har du avsatt tid med din kontaktman då ni kan hitta på något som du tycker om att göra.

Det är också din kontaktperson som ansvarar för att skriva en genomförandeplan som beskriver dina behov av vård.

Levnadsberättelse
I samband med att du flyttar till Skolskiftet ber vi anhöriga att tillsammans med dig skriva en levnadsberättelse. Den innehåller information om dig, din intressen, hur ditt liv sett ut innan, vad du tycker om för mat och musik. På så sätt lär vi känna dig och hur du vill bli bemött.

Omsorg

Hos oss på Solskiftet har du tillgång till personcentrerad omvårdnad dygnet runt.  

Vård

Sjuksköterska finns här dagtid, måndag till fredag. Kvällar och helger har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkaren kommer en gång i veckan för rond resterande tid har vi tillgång till jourläkare.

Sjukgymnast och arbetsterapeut kommer en dag i veckan men går att nås alla vardagar.  

När du flyttar hit blir du erbjuden en gratis munhälsobedömning. Tandhygienist och tandläkare kommer till oss om man det önskar, men du kan också besöka din vanliga tandläkare.

Tilläggstjänster

Vi kan boka både frisör, fotvårdare, som då besöker oss. 

Personal

På Solskiftet arbetar 37 personer, enhetschef, sjuksköterska samt omvårdnadspersonal Några av våra undersköterskor har en vidareutbildning inom demenssjukdomar. Vi har också medarbetare som har kunskaper inom taktil massage.

Vi är en stabil personalgrupp bestående av medarbetare som är trygga, engagerade och positiva. Flera av våra medarbetare har lång erfarenhet av att jobba inom vård- och omsorg.

Kompetensutveckling

Vi jobbar systematiskt med utbildning av personalen för att vi ska kunna möta våra boendes behov. Sundbybergs stad har infört en kompetensstege vilket innebär att våra medarbetare genomgår olika utbildningar för att höja sin kompetens.

Områden som vi vidareutbildar oss inom är bland annat vårdhygien, demens, förflyttningsteknik, palliativ vård och hur man jobbar med musik i omsorgen.

Språk

Svenska, Arabiska, Bosniska, Engelska, Franska, Grekiska, Polska, Tigrinja, Turkiska

Kvalitet

Vårt motto "Mänskliga möten – vi bryr oss" genomsyrar verksamheten och alla möten präglas av värme, lyhördhet, respekt och engagemang.

Vi utgår från individens behov och rättssäkerhet och strävar efter att verksamheten ska utvecklas i takt med aktuell forskning.

Vi säkerställer och utvecklar verksamheten genom att arbeta systematiskt. Planering, genomförande, uppföljning och ständig förbättring är en naturlig del av allt arbete. I vårt ständiga förbättringsarbete är synpunkter, klagomål, avvikelser, uppföljningar samt internrevision viktiga redskap.

Kvalitetsregister

Vi är ISO-certifierade enligt ISO 9001:2015

Kontakt

Organisation

Sundbybergs stad

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-706 88 99

Kontaktperson

Jesper Somehagen, tillförordnad enhetschef

Gatuadress

Artillerivägen 3

Postnummer

174 59

Postort

Sundbyberg

Vill du bo här?

För att få en lägenhet hos oss på Solskiftet behöver du kontakta Sundbybergs kommun som sedan gör en bedömning av ditt behov av att flytta till ett äldreboende. När du fått ditt beslut om äldreboende kan du sedan välja att flytta hit. För att söka om en plats på äldreboende ringer du: 08-706 80 00 (mån-tors kl. 9-10).

Vill du komma och titta är du välkommen att kontakta vår enhetschef för att boka en tid för en visning.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Sundbybergs stad växer så det knakar. Behovet av vår service ökar och vi behöver anställa många nya medarbetare och chefer. Du som jobbar här befinner dig mitt i händelsernas centrum. Här hittar du alla lediga jobb inom Sundbybergs stad.

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-706 88 99

Translate

Tyck till